Riku Järvisen kotisivut


Tietokoneohjelmien käytettävyyden perusteet, harjoitukset

pingviini pingviini pingviini pingviini

Viikko 1: ohjelmien avaaminen ja ikkunoiden vaihtaminen

Katso viikon 1 opetusvideo klikkaamalla.

Kymmensormijärjestelmän opettelu mahdollistaa näppäinkomennot, joilla päivittäisestä käytöstä, esimerkiksi Internetin selaamisesta, saadaan paljon mukavampaa. Huomaa, että käytettävyyteen liittyy kaksi käsien asemaa: kymmensormiasema sekä navigointiasema, ks. kuvat alla.

kymmensormiasema

navigointiasema

Juu, täs vaihees mää sanon noist kahden sormen komennoist, kuten vaik Ctrl-T, mjoo toi avaa uuden välilehden, et ota ne kahdel sormel, toi menee niinku oikee pikkurilli ja vasen etusormi. Tän ko muistat, nii varmaa opit hyvin nää!

Hyvä tapa avata Firefox-selain on painaa WinLippu-R, joka avaa suorita-ikkunan ja kirjoittaa siihen teksti firefox, Internet Explorerin tapauksessa iexplore, ja painaa Enteriä. WinLippu on näppäin Ctrl:n ja Alt:in välissä vasemman käden puolella.

Tehtävä
Kokeile muutaman kerran suorita-ikkunan avaamista aina samoilla sormilla. Esimerkiksi minä käytän vasenta peukaloa ja vasenta etusormea. Peukalo ikään kuin liukuu vasemman kämmenen alle kotirivin asdfjklö asemasta, jossa vasemman käden sormet kirjaimilla asdf.
Yritä olla katsomatta sormia ja tee useita toistoja. Avaa suorita-ikkuna, sulje se painamalla Esciä ja avaa taas uudelleen. Rämpytä muutaman kerran tätä, niin komento muuttuu luonnollisemmaksi ja mukavammaksi. Tee alussa liike sen verran hitaasti, että sormet löytävät oikeat näppäimet ilman turhaa hosumista. Liike nopeutuu jatkuvan käytön kautta kuin itsestään.

Jos käytät Windows Vistaa tai 7:aa, niin voit avata selaimen hieman yksinkertaisemmin. Paina WinLippu, jolloin aukeaa käynnistä-valikko ja kirjoita firefox. Windowsin haku etsii ohjelman, joka vastaa tätä tekstiä ja voit käynnistää selaimen painamalla Enteriä. Tämä ominaisuus ei ole käytettävissä Windows XP:ssä.

Miksi suorita-ikkunaa ylipäänsä pitäisi käyttää, sillä on kohtuullisen nopeaa klikata ikonia työpöydällä, eikä tällöin tarvitse muistaa mitään? Ensinnäkin, ikkunalla voi tehdä myös paljon muuta kuin firefoxata, mm. säätää Windowsia ja avata ohjelmia. Toisaalta, muistaminen ei ole ongelma, koska selainta käyttää lähes päivittäin ja kun käytön aloittaa aina samalla tavoin, muodostuu se rutiiniksi. Rutiininomaiset arkiset toiminnot eivät vaadi ihmiseltä suurta keskittymistä.

Nyt kun Firefox on auki, muuttuu useiden ohjelmaikkunoiden käyttö helpommaksi, kun ikkunoita ei vaihdella hiirellä. Komennolla Alt-Tab (Tab on tabulaattori, Caps Lock:n yläpuolella) voi vaihtaa fokusoitua eli aktiivista ohjelmaikkunaa. Pitämällä Alt pohjassa ja rämpyttämällä Tabia saa näkyviin käynnissä olevien ohjelmaikkunoiden tunnukset keskelle näyttöä. Kun päästää Altin irti valitun ikkunan kohdalla, niin kohdistus siirtyy ks. ikkunaan.

Tehtävä
Vaihda aktiivista ikkunaa muutaman kerran. Etsi sormet, joilla homma sujuu luonnollisesti; minulla vasen peukalo ja vasen etusormi. Jos haluat selata ikkunoita taaksepäin, kokeile yhdistelmää Alt-Shift-Tab, tosin tämä on sormituksen kannalta hankala. Kokeile vielä pitää Alt pohjassa ja laita sen jälkeen Tab pohjaan, jolloin kursori juoksee nopeasti läpi kaikki ikkunat. Ota sormien asema useita kertoja ja yritä tehdä liikkeestä mahdollisimman rento.
Toista edellisiä näppäinkomentoja (WinLippu, WinLippu-R, Alt-Tab, Alt-Shift-Tab) niin monta kertaa, että ne sujuvat oikeilla sormituksilla luontevasti katsomatta näppämistöä.

pingviini pingviini

Viikko 2: osoiterivi ja valinta, verkkosivun sisällön selaaminen

Avataan selain edellisen viikon tapaan suorita-ikkunan kautta (WinLippu-R ja firefox).

Katso viikon 2 opetusvideo klikkaamalla.

Tehtävä
Selain meni käynnistyessään varmaankin kotisivullesi, josta lähdetään liikkeelle. Kotisivuksi sopii hyvin hakukone, esimerkiksi Google; kotisivua voi vaihtaa Firefoxin Työkalut -> Asetukset ... -kohdasta. Navigoidaan Googlen sivuille, eli painetaan Ctrl-L (vasen pikkusormi ja oikea nimetön), jolloin kursori hyppää osoitekenttään. Kirjoita google.fi ja paina Enteriä. Sivulle siirryttäessä kursori hyppää automaattisesti Googlen tarjoamaan hakukenttään.

Nykyaikaisissa selaimissa on hakutoiminto osoitekentässä. Mikäli etsitty sivu löytyy sivuhistoriasta, riittää kirjoittaa sivun osoitteen alkua, jolloin selain ehdottaa sopivaa vaihtoehtoa. Näitä hakutoimintoja on useissa ohjelmissa, joten kannattaa pitää silmät auki ja kokeilla, kun se on mahdollista.

Tehtyäsi Google-haun pääset sivulla alas- ja ylöspäin näppäimillä Page Up ja Page Down tai nuolilla. Home ja End siirtyvät sivun ala- ja yläosaan. Näiden näppäimien sijoittelu vaihtelee, erityisesti kannettavissa, joten sormituksille ei voi määrätä täysin yleisiä ohjeita; pitää testata ja löytää sopivat.

Huom! Linkkien valitseminen sivulla joudutaan tekemään hiirellä. Tämä siksi, että normaalisti yhdellä sivulla on kymmeniä ellei satoja linkkejä. Teoriassa Tab-näppäintä rämpyttämällä voi etsiä oikean linkin, mutta kursori hukkuu helposti linkkien sekaan.

Tehtävä
Ota uusi firefox-ikkuna auki suorita-ikkunan kautta. Paina Ctrl-L ja kirjoita rikun.net/mat, jolloin saavut opetusmateriaalisivulleni. Kokeile linkkien valintaa näppäimistöllä eli rämpyttämällä Tabia ja myös hiirellä.
Toista edellisiä näppäinkomentoja niin monta kertaa, että ne sujuvat oikeilla sormituksilla luontevasti katsomatta näppämistöä.

pingviini pingviini

Viikko 3: edellinen ja seuraava sivu, sivun päivitys, ikkunan sulkeminen

Katso viikon 3 opetusvideo klikkaamalla

Tehtävä
Avaa firefox ja siirry jollekin nettisivulle käyttäen näppäimistöä, linkin voit valita hiirellä. Jos linkin takaa löytyvä materiaali ei miellytä, voit palata hakutuloksiin komennolla Alt-VasenNuoli, vasen peukalo ja oikea etusormi: tee näin. Mikäli kuitenkin haluat vielä tarkistaa, jos sivulla sittenkin olisi ollut jotain hyödyllistä, niin eteenpäin pääsee napauttamalla Alt-OikeaNuoli, vasen peukalo ja oikea nimetön.

Voit liikkua eteen- ja taaksepäin myös pidempiä pätkiä, joka on hyödyllistä ainakin silloin, kun linkkiketjun seuraaminen osoittautuu lopulta villin hanhen metsästykseksi.

Silloin tällöin nettisivu jää miettimään, eikä ruudulle ilmesty kuin osa tavarasta. Joskus näissä tilanteissa auttaa sivun päivittäminen komennolla Ctrl-R,oikea pikkusormi ja vasen etusormi, R niin kuin reload. Tällöin pyydetään verkossa olevaa palvelinkonetta lähettämään sivu uudestaan käyttäjän koneelle. Parhaiten toimivuus näkyy jollain suht "raskaalla" sivulla.

Tehtävä
Kokeile sivun päivittämistä, esimerkiksi kauppalehti.fi. Huomaat, että mainokset yms. latautuvat ruudulle uudestaan.

Lopetetaan tämä harjoitus komentoon Alt-F4, vasen peukalo ja vasen etusormi; komento sulkee selaimen. Yleisemmin tämä sulkee käynnissä olevan aktiivisen ohjelmaikkunan, joskus myös silloin, kun hiiri ei tottele. Sulkeutuessaan ohjelmat pyytävät tavallisesti tallentamaan, jos käyttäjä ei ole tallentanut viimeisen muutoksen jälkeen, eivät kuitenkaan kaikki. Pidä huoli siitä, että et vahingossa tuhoa monen tunnin työtä yhdellä komennolla! Tallennus kannattaa yleisestikin ottaen tehdä vähän väliä, ja useimmissa ohjelmissa komentona toimii Ctrl-S. Kerron tämäntyyppisistä komennoista lisää myöhemmin.

Tehtävä
Toista edellisiä näppäinkomentoja niin monta kertaa, että ne sujuvat oikeilla sormituksilla luontevasti katsomatta näppämistöä.

pingviini pingviini

Viikko 4: Kertaus viikkojen 1–3 asioista

Katso viikon 4 opetusvideo klikkaamalla.

Jeps! Katsotaas, mitä tuos oli viime kolmen viikon aikana.

 • Selaimen avaaminen: WinLippu-R, kirjoita firefox ja paina Enteriä. Windows Vistasta lähtien myös pelkkä WinLippu ja firefox käy Windowsin hakutoiminnon ansiosta.
 • Aktiivisen ikkunan vaihtaminen, kun useita ikkunoita on auki: Alt-Tab. Osoiteriville, jossa yleensä on haku, siirrytään komennolla Ctrl-L.
 • Sivulla voi liikkua ylös ja alas näppäimillä Page Down ja Page Up, Nuolilla tai Home ja End -näppäimillä. Linkki valitaan hiirellä tai Enterillä. Edelliselle sivulle pääsee komennolla Alt-VasenNuoli (jos olemassa), seuraavalle Alt-OikeaNuoli (jos käyty). Selaimen voi sulkea painamalla Alt-F4.
Tehtävä
Tee ilman hiirtä! Avaa selain ja mene sivulle coolrom.com. Navigoi näppäimistöllä kohtaan Tutorial ja siirry sivulle. Selaa sivua ylös ja alas. Älä katso näppäimistöä, vaan ota komennot lihasmuistista tai etsi näppäimet kokeilemalla, katsomatta!
No niin, sitten toinen harjoitus. Avaa uusi selainikkuna ja mene sivulle peliarvostelut.fi. Kuten huomaat, ei kyseistä nettiosoitetta ole olemassa, vaan ruutuun tulee lukemaan: Palvelinta ei löydy. Jos kiinnostaa, niin siitä vaan perustamaan verkkosivua :)
Otetaan vielä kolmas. Nyt sinulla on ainakin kaksi selainikkunaa auki. Vaihda toiseen eli siihen, joka ei nyt ole aktiivinen, siirry osoiteriville ja mene osoitteeseen openclipart.org. Tämä paikka sisältää valtavasti ilmaisia kuvia, jos tarvitset vaikkapa tuohon verkkosivun tekemiseen tai haluat tehdä esimerkiksi sarjakuvan pingviineistä. Paljon pingviinejä löydä hakusanalla Tux Openclipartin hausta.

pingviini

Viikko 5 (välilehtiselaaminen alkaa): uusi välilehti, välilehdillä navigointi, välilehden sulkeminen

Katso viikon 5 opetusvideo klikkaamalla

Tällä viikolla aloitetaan välilehtien avulla selaaminen.

Tehtävä
Avataan selain näppäimistöllä ja otetaan komento Ctrl-T, oikea pikkusormi ja vasen etusormi; tämä aukaisee uuden välilehden, jolloin kursori siirtyy automaattisesti osoiteriville. Kirjoita osoitteeksi rikun.net/mat, ja siirryt kotisivulleni. Elikkä, nyt sinulla on auki sekä aloitussivu että rikun.net/mat. Vaihda sivuja yhdistelmällä Ctrl-Tab, vasen peukalo ja vasen etusormi. Kokeile muutaman kerran.
Ota lisää välilehtiä auki, vaikkapa opensource.org ja jarkonsivut.net. Testaa komentoa Ctrl-Shift-Tab; vasen peukalo, etusormi ja keskisormi, selaa välilehtiä oikealta vasemmalle, vrt. Ctrl-Tab vasemmalta oikealle. Liiku vapaasti edestakaisin ja valitse sitten aktiiviseksi välilehdeksi opensource. Emme nyt ole kiinnostuneita lukemaan avoimesta koodista, joten suljetaan välilehti komennolla Ctrl-W, oikea pikkusormi ja vasen nimetön. Huomaa, että aiemmin esitetty komento Alt-F4 sulkee kaikki välilehdet kerralla. Tämä ei haittaa mitään, jos selaimen asetuksista on laittanut sen avaamaan käynnistyessään kaikki edellisen istunnon välilehdet. Asetus on Firefoxissa Työkalut -> Asetukset... -valikon etusivulla.


pingviini pingviini pingviini

Viikko 6: suljetun välilehden avaaminen uudestaan, uusi ikkuna, haku verkkosivulta, työpöytä takaisin

Katso viikon 6 opetusvideo klikkaamalla.

Tehtävä
Avaa Firefoxiin muutama välilehti näppäimistöllä (WinLippu-R firefox Ctrl-T). Jos suljet välilehden vahingossa ja muita välilehtiä on vielä avoinna eli selainta ei suljeta kokonaan, voit palauttaa viimeksi suljetun välilehden valitsemalla Ctrl-Shift-T; oikea pikkusormi, vasen pikkusormi ja vasen etusormi. Itse asiassa komento avaa välilehtiä myös kauempaa historiasta, jos sen tekee monta kertaa ja historiassa on sivuja mitä voi avata. Sulje kaikki paitsi yksi välilehti ja palauta välilehdet. Avaa lisäksi pari uutta välilehteä, sanotaan gimp.org ja inkscape.org, sulje taas kaikki paitsi yksi ja palauta.

Usean välilehden lisäksi voit käyttää erillisiä ohjelmaikkunoita. Uuden ikkunan saat kirjoittamalla Ctrl-N, vasen pikkusormi ja oikea etusormi, ikkuna avautuu kotisivullesi. Ikkunoiden ja välilehtien yhdistelmällä voi ryhmitellä asioita järkevästi, esimerkiksi yhdessä ikkunassa voi olla usealla välilehdellä juttuja joita lueskelee (blogit ja sosiaalinen media) ja toisessa ikkunassa jokin homma, jota tekee, vaikkapa täyttää webbilomaketta tai pelaa. Sopiva määrä välilehtiä ja ikkunoita riippuu käyttötarkoituksesta ja omasta mieltymyksestä.

Muistutuksena: useamman näppäimen komennot otetaan kahdella kädellä, kun se on mahdollista. Tämä nopeuttaa työskentelyä ja parantaa ergonomiaa samalla tavalla kuin vuorokäsin kirjoittaminen tuntuu nopealta. Jos et usko, niin kokeileppa seuraavaa tehtävää:

Tehtävä
Kirjoita sanat joulupukki, monopoli ja referaatti nopeasti monta kertaa peräkkäin ja vertaa kirjoittamalla sanat kalakauppa ja alaovi.

Hmm... QWERTY-näppäimistön yksi heikkous suomen kielen näkökulmasta on, että harvat sanat kirjoitetaan kokonaan vuorokäsin. No mut, kirjoitetaan kahdella kädellä aina kun pystytään...

Valitettavan usein nettisivun tekijä(t) ovat kirjoittaneet sivuilleen niin paljon tekstiä, ettei sitä kaikkea millään viitsi tai yksinkertaisesti jaksa lukea. Onneksi selain tarjoaa hakutoiminnon komennolla Ctrl-F, oikea pikkusormi ja vasen etusormi.

Tehtävä
Mennään sivulle rikun.net/mat. Ota hakukenttä Ctrl-F ja kirjoita kenttään hakusana, vaikkapa matematiikka. Selain hyppää automaattisesti ensimmäiseen löytämäänsä matematiikka-sanaan. Voit siirtyä seuraavaan samaan sanaan painamalla Tabia ja Enteriä, jolloin kursorin fokus menee haun seuraava-kohtaan ja valitsee sen. Shift-Tab vie kursorin yhden kentän taaemmas, takaisin hakuun.
Testaa hakua edelleen sanalla kala. Huomasit varmaan, että kalaa ei löydy, vaan hakukenttä muuttuu punaiseksi. Komento Ctrl-F heittää kursorin aina uudestaan hakukenttään ja Ctrl-A, oikean käden pikkusormi ja vasen pikkusormi (a niin kuin all), valitsee koko tekstin hakukentässä ja voit kirjoittaa uuden hakusanan entisen päälle. Kokeile muutamalla vapaavalintaisella hakusanalla, josko ks. juttua olisi kulkeutunut myös rikun.net/mat -sivulle... Jos ei oikein tiedä sopivaa hakusanaa, niin arvauksen alkuosan kirjoittaminen ja seuraava & edellinen -nappuloilla liikkuminen on usein hyödyksi.

pingviini pingviini

Viikko 7: zoomaus, tulostaminen ja lataukset

Katso viikon 7 opetusvideo klikkaamalla

Less is more. Oleellista ei ole suuren näppäinkomentojen määrän hamstraaminen ulkomuistiin, pikemminkin tarpeellisen komentojen joukon tehokas hallinta. Varmaankaan osa esitetyistä komennoista ei kuulu juuri Sinun käyttösi kannalta minimaaliseen joukkoon, Mutta: ota ohjeesta se osa, joka on hyödyksi :>).

.

Kun sivuston kirjoittaja on ahdannut sivunsa täyteen asiaa (tai yhä useammin jotain muuta), on teksti lähes poikkeuksetta kirjoitettu liian pienellä fontilla. Nykyään, kun käytetään 24:n tuuman tai suurempia näyttöjä, ei yleensä istuta ihan kiinni ruudussa, vaan sivua katsellaan kauempaa. Tekstin suurentaminen onnistuu komennolla Ctrl-[+] eli Control ja plus, vasen pikkusormi ja oikea pikkusormi. Pienentäminen puolestaan käy komennolla Ctrl-[-] eli Control ja miinus / alaviiva, saman sormet kuin edellä).

Tehtävä
Kokeile zoomausta ja muuta avoinna olevan sivun teksti itsellesi sopivaksi. Saat palautettua alkuperäisen koon painamalla Ctrl-0 eli Control ja nolla, oikea ja vasen pikkusormi.

Jos et halua lukea tekstiä ruudulta ja sinulla on tulostin, voit printata naputtelemalla Ctrl-P, oikea ja vasen pikkusormi. Tähän liittyen varoituksen sana: läheskään kaikilla nettisivuilla ei ole määritetty tulostuksen asetuksia kunnolla, joten lopputulos voi olla hyvin erilainen kuin ruudulla (WYSIDNWYG = What You See Is Definitely Not What You Get).

Tiedostojen lataamista vielä vähän... Komennolla Ctrl-J, vasen pikkusormi ja oikea etusormi, tulee näkyviin ladattujen tiedostojen lista. Se muistaa jonkin verran käyttöhistoriaa ja on usein nopein tapa päästä käsiksi viimeksi ladattuihin tiedostoihin. Varsinaisen oletuslatauskansion (Windows Vista ->) näkee kirjoittamalla suorita-ikkunaan (WinLippu-R) sanan downloads. Latausikkuna menee pois painamalla uudestaan Ctrl-J, Esc tai Alt-F4 ; viimeinen sulkee melkein minkä tahansa ikkunan.

Tehtävä
Avaa ja sulje latausikkuna muutaman kerran. Huomaa, että ikkunan auetessa voit alkaa nuolinäppäimillä selaamaan tiedostoja, sillä kursori siirtyy tiedostolistaan. Kokeile selausta ja valitse jokin tiedosto Enterillä.

pingviini pingviini

Viikko 8: kertausta viikoilta 5-7, välilehdillä selaaminen

Katso viikon 8 opetusvideo klikkaamalla.

Tuossa viimeisen kolmen viikon aikana katsottiin välilehtiselaamista, hakua, zoomausta, tulostamista ja latauksia. Komennot on tiivistetty alla. Usean näppäimen komennot otetaan kahdella kädellä jos mahdollista, esimerkiksi Ctrl-T oikean käden pikkusormella ja vasemman käden etusormella.

 • Ctrl-T avaa uuden välilehden, Ctrl-W sulkee välilehden. Alt-F4 sulkee koko selaimen eli kaikki välilehdet, saattaa varoittaa ennen sulkemista. Vahingossa suljetun välilehden saa takaisin komennolla Ctrl-Shift-T.
 • Aktiivisen välilehden vaihtaminen käy yhdistelmällä Ctrl-Tab (heh, vasemmalta oikealle) ja Ctrl-Shift-Tab (juups, oikealta vasemmalle). Usean välilehden lisäksi voi käyttää erillisiä ikkunoita tiedon ryhmittelyyn. Painamalla Ctrl-N saat uuden selainikkunan.
 • Ctrl-F etsii tietoa sivulta, kaiken tekstin hakukentässä voi valita Ctrl-A:lla.
 • Jos teksti on liian pienellä tai suurella, niin zoomausta voi muuttaa komennoilla Ctrl-[+] ja Ctrl-[-] (Control plus ja miinus), Ctrl-0 palauttaa näkymän oletukseen.
 • Tulostaminen käy naputtamalla Ctrl-P. Latausten edistymistä seurataan komennolla Ctrl-J, joka avaa lataukset-ikkunan.
Tehtävä
Tehdään pieni harjoitus. Mene sivulle rikun.net/, navigoi kokonaan näppäimistöllä, ja etsi (Ctrl-F) sanalla ansioluettelo. Kursorin pitäisi olla nyt linkin kohdalla, jossa on PDF-tiedosto. Klikkaa linkkiä hiiren oikealla, valitse Tallenna kohde levylle... ja hyväksy tallennus. Avaa lataukset-ikkuna (voi joskus aueta myös automaattisesti) ja avaa ladattu tiedosto. Tässä luonnollisesti oletetaan, että koneellasi on Adobe Reader tai jokin muu PDF-tiedostojen lukemiseen soveltuva ohjelma.

pocketlogo

Pocketin käyttö*

Verkkoa selaillessa tulee käytyä yllättävän monella sivulla eikä kymmeniä tai satoja, joskus jopa tuhansia osoitteita ole järkeä kirjoitella ylös paperilapuille tai tekstitiedostoihin. Kätevämpää on lisätä ne kirjanmerkkeihin eli antaa selaimeen liitetyn hallintaohjelman muistaa ne. Yksi tällainen ohjelma on Pocket, johon tallennettuja juttuja voi lueskella millä tahansa laitteella, johon Pocketin on asentanut ja kirjautunut sisään. Pocket ei maksa rahallisesti mitään ja tiedot saa tarvittaessa vietyä (eksportattua) HTML-tiedostona ohjelmasta ulos.

Asenna firefoxiin Pocket-lisäosa, tee tili ja muuta (oikea yläkulma) Pocketin asetuksia seuraavasti:

 • Appearance -> list layout -> expanded
 • Open reading list in -> In sidebar
 • List Format: Scrollable list

Nyt Pocketin pitäisi olla vasemmassa palkissa, katso kuva alla.

pocketkuva

Komennolla Alt-W saat lisättyä sivun Pockettiin ja komennolla Alt-Q piilotettua Pocketin sivupalkista. Pocketissa on erityinen arkisto luetuille verkkosivuille (myös linkit videoihin, podcasteihin jne.), jossa voit laittaa yksittäisiin linkkeihin avainsanoja hakua varten. Testaa tämän toimivuutta laittamalla muutama sivu talteen arkistoon. Mobiililaitteella Pocketista voi yleensä katsoa myös sinne tallennettuja Youtube-videoita suoraan ohjelmassa sekä myös muuta multimediasisältöä.


Valid HTML 5