Certainly avoid or reduce repetitive motions as much as possible
-Susan Orr: Office Ergonomics, s. 69.

Tietokoneen käyttöön liittyviä ergonomiaongelmia esiintyy jo nuorilla. Edes "optimaalinen ergonomia" (esimerkiksi University of Michigan) ei ole anatomisesti hyvä asento ihmiskeholle. Tietokoneen liiallinen käyttö voi aiheuttaa ainakin seuraavia haittoja:

  • Jatkuvan istumisen negatiiviset terveysvaikutukset
  • Yläkropan lihasten toimintahäiriöt tai lihaspituuksien muutokset
  • Silmien väsyminen.

Laadukkaat sähkösäätöiset työpöydät ovat työhyvinvoinnin näkökulmasta erinomainen ja pidemmällä tähtäimellä kannattava investointi ergonomian parantamiseksi. Sijoitus on melko pieni, kun ajattelee pöytien pitkäikäisyyttä sekä tietokoneella tehtävien töiden määrää tunneissa.

Kannettavat tietokoneet ovat ergonomialtaan huonompia kuin perinteiset pöytäkoneet. Näytöllä teksti on yleensä pienikokoista, joka voi aiheuttaa liiallista kurottautumista eteen. Näppäimistö on kapeampi ja joskus "palikkamaisena" hankalasti käytettävä. Käsi voi kirjoitettaessa osua vahingossa helposti tasohiireen ja aiheuttaa kummallisia virheitä työhön, esimerkiksi poistaa kirjoitettua tekstiä (vihje: vahingossa tehdyn toiminnon kumoaa yleensä Ctrl-Z).

Mikrotauot

Hyvin tärkeä tietotyön ergonomiaongelmia ehkäisevä tekijä ovat mikrotauot. Ne ovat lyhyitä, noin minuutin mittaisia pausseja työnteossa esimerkiksi vartin välein. Paussin aikana heilutellaan käsiä, tehdään venytysliikkeitä tai esimerkiksi vain kävellään. Tauolla suoritettavat liikkeet tulee jokaisen määrittää itselle sopiviksi, tarvittaessa terveys- ja liikunta-alan ammattilaisen opastuksella.

Mikrotauot voi automatisoida esimerkiksi ilmaisella ohjelmalla Workrave. Ohjelman asetuksista säädetään taukojen pituus ja väliaika, ohjelma muistuttaa kun on syytä pitää taukoa.

Kymmensormitekniikan rooli työergonomian näkökulmasta

Yhä suurempi osa töistä siirtynee tulevaisuudessa koneella tehtäviksi. On tärkeää pitää huolta työhyvinvoinnista. Kymmensormitekniikalla kirjoittaminen on luontevaa ja "sivuvaikutuksena" myös nopeaa. Koneella tulee vietettyä lyhyempiä yhtäjaksoisia aikoja. Lyhyet aikavälit pystyy käyttämään hyödyksi, esimerkiksi sähköpostin kirjoittamaan ja lähettämään parissa minuutissa. Ajatus kanavoituu suoraan tekemiseksi, ilman yksinkertaisia mekaanisia esteitä.

2018 Riku E. Järvinen. Sivujen taustalla vaikuttaa Bootstrap.