Tietotekniikkasanasto

Päivitetty 5.3.2018.

 Ohje

Tässä kokoelma tieto- ja viestintätekniikan käsitteitä. Käyttöoikeus CC-BY-ND-NC 1.0 FI. Seuraavassa kirjallinen esimerkki sanaston käytöstä.

 1. Käyttäjä haluaa tietoa käsitteestä nimeltä Ohjelmistopäivitys.
 2. Etsitään käsite Ohjelmistopäivitys kirjaimen O kohdalta tai selaimen hakutoiminnolla.
 3. Luetaan käsitteen Ohjelmistopäivitys määritelmä lause kerrallaan.
  1. Jos lause on ymmärretty, siirrytään seuraavaan lauseeseen. Jos lause oli viimeinen, asia pihvi.
  2. Jos lause on epäselvä, siirrytään ensimmäiseen epäselvään käsitteeseen lauseessa, esimerkiksi Sovellus.
  3. Luetaan käsitteen Sovellus määritelmä lause kerrallaan.
   1. Jos lause on ymmärretty, siirrytään seuraavaan lauseeseen. Jos lause oli viimeinen, siirrytään edelliseen käsitteeseen eli käsitteeseen Ohjelmistopäivitys ja valitaan seuraava epäselvä käsite.
   2. Jos lause on epäselvä, siirrytään ensimmäiseen epäselvään käsitteeseen, esimerkiksi Tekstinkäsittely ja jatketaan samalla periaatteella kuten edellä (luetaan lause kerrallaan, ymmärretty tai epäselvä, siirrytään taaksepäin tai epäselvään käsitteeseen jne).

Käsitteestä toiseen edetessä voit myös käyttää oman harkinnan mukaan vapautta. Lue sieltä, mistä arvelet asiaan tulevan eniten selkoa. Oppiminen harvoin tapahtuu "ulkopuolelta" suunnitellussa järjestyksessä; tämä oppikirjojen ongelma on hyvin tiedostettu.

Käsitteiden määrittelyssä on vedetty raja tietotekniikan ja luonnontieteiden välille. Asioita kuten energiakapasiteetti, kokonaisheijastus, nanoelektroniikka ja radioaallot ei ole selitetty tarkemmin. Esimerkkinä käsite Mobiililaite alla. Ymmärtäminen vaatii käsitteet tietolaite, älypuhelin ja tablet.

Mobiililaite
Mukana kulkeva tietolaite, yleensä henkilökohtainen. Esimerkiksi älypuhelin, tablet tai joskus myös pieni tietokone eli miniläppäri. Synonyyminä käsite älylaite.

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ä Ä Ö

#

1024 x 768
Näytön resoluutio, tarkoittaa 1024 pikseliä vaakasuunnassa ja 768 pikseliä pystysuunnassa. Yleinen hieman vanhemmissa tietokoneiden näytöissä, jotka ovat kuvasuhteeltaan 4:3 ja kooltaan 17" tai 19".
1080p
Katso 1920 x 1080.
1280 x 720
Näytön resoluutio, tarkoittaa 1280 pikseliä vaakasuunnassa ja 720 pikseliä pystysuunnassa. käytetään mm. taulutelevisioissa ja älypuhelimissa. Perustason teräväpiirtotarkkuus eli HD-tarkkuus, synonyymi käsitteille HD ready ja 720p.
1536 x 2048
Naytön resoluutio, tarkoittaa 1536 pikseliä vaakasuunnassa ja 2048 pikseliä pystysuunnassa. Käytössä esimerkiksi laitteissa iPad ja Samsung Galaxy Tab S2. Tunnetaan myös nimellä QXGA.
16:9
Näytön kuvasuhde, tarkoittaa pikselien lukumäärää vaakasuunnassa suhteutettuna pikselien lukumäärään pystysuunnassa. Esimerkiksi 1280 x 720 ja 1920 x 1080. Yleinen tietokoneiden näytöissä, taulutelevisioissa sekä mobiililaitteissa. Katso myös 4:3.
1920 x 1080
Näytön resoluutio, jossa näytöllä on 1920 pikseliä vaakasuunnassa ja 1080 pikseliä pystysuunnassa. Yleinen taulutelevisioissa ja tavallisten tietokoneiden näytöissä. Blu-ray-elokuvat on tallennettu 1920 x 1080 tarkkuudella. Synonyymi käsitteille 1080p ja Full HD.
2-vaiheinen varmistus, -vahvistus tai -autentikointi
Henkilökohtaisen käyttäjätilin aktivointiin uudella tietolaitteella vaaditaan käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi puhelin, johon palvelu lähettää tunnistekoodin käyttäjän henkilöllisyyden varmistamista varten tilille kirjautumisen yhteydessä. Esimerkiksi Google tarjoaa kaksivaiheisen varmistuksen, jolloin tilin tietoturva on huomattavasti parempi kuin ilman vahvistusta: tilille ei pääse kirjautumaan ilman puhelinta.
32-bittinen
Tiedon käsittelyn perusyksiköiden lukumäärä on rajoitettu hieman alle neljään miljardiin. Esimerkiksi tietolaite, joka käyttää 32-bittistä suoritinta tai käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu 32-bittiselle suorittimelle. 32-bittinen Windows-käyttöjärjestelmä pystyy käyttämään vain reilut 3 gigatavua keskusmuistia, kun taas 64-bittisessä järjestelmässä vastaavaa rajoitusta ei ole eikä myöskään Linux-käyttöjärjestelmissä. Bittisyys voi vaikuttaa sovellusten toiminnan nopeuteen.
3G
Datayhteystekniikka, jota käytetään esimerkiksi hieman vanhemmissa mobiililaitteissa. 3G:n maksiminopeus on noin 21 Mbps eli käytännössä latausnopeus on korkeintaan noin 2,5 Mt/s. Väistymässä vähitellen 4G:n tieltä.
4:3
Näytön kuvasuhde eli pikselien lukumäärä vaakasuunnassa suhteutettuna pikselien lukumäärään pystysuunnassa. Esimerkiksi resoluutiot 1024 x 768 ja 480p ovat kuvasuhteella 4:3. Yleinen vanhemmissa tietokoneiden näytöissä ja televisioissa sekä joissakin mobiililaitteissa, esimerkiksi iPadeissä. Katso myös 16:9.
480p
Näytön tarkkuus, jossa on 720 pikseliä vaakasuunnassa ja 480 pikseliä pystysuunnassa. Esimerkiksi DVD-elokuvat käyttävät maksimissaan 480p tarkkuutta. Katso myös 720p ja 1080p.
4G
Datayhteystekniikka, jonka maksiminopeus on parhaimmillaan luokkaa 150 Mbps. Yleinen uusissa mobiililaitteissa sekä langattomissa modeemeissa. 4G on huomattavasti nopeampi kuin 3G.
4K
Näytön resoluutio, tarkoittaa 4096 pikseliä vaakasuunnassa ja 2160 pikseliä pystysuunnassa eli 4096 x 2160 px. Käytössä uusimmissa älytelevisioissa ja tietokoneiden näytöissä. Huomaa ero käsitteeseen Ultra HD.
5.1
Kaiutinjärjestelmä, jossa on 5 tavallista kaiutinta sekä 1 subwoofer. Tavallinen kotiteattereissa.
640 x 480
Näytön resoluutio, tarkoittaa 640 pikseliä vaakasuunnassa ja 480 pikseliä pystysuunnassa eli 640 x 480 px. Esimerkiksi vanhemmissa kuvaputkinäytöissä. Synonyyminä termi VGA-resoluutio.
64-bittinen
Tiedon käsittelyn perusyksiköiden lukumäärä ei ole käytännössä rajoitettu, vaan laite "ymmärtää" 264 perusyksikköä. Esimerkiksi tietokone, joka käyttää 64-bittistä suoritinta tai käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu 64-bittiselle suorittimelle. Windowsin 64-bittinen versio ei rajoita keskusmuistin käyttöä, toisin kuin 32-bittinen Windows ja on nopeampi joissakin suorituksissa.
720p
Katso 1280 x 720.
7-Zip
Tiedostojen pakkaamiseen tehty ilmainen sovellus. Pakkaaminen on perusteltua esimerkiksi varmuuskopioinnin yhteydessä, jos on tarvetta säästää tallennustilaa tallennusmedialla; tämä on nykyään harvinaisempaa kuin ennen. 7zip käyttää omaa 7Z-pakkausformaattia, mutta osaa pakata myös ZIP-muotoon.
7z
Sovelluksen 7–Zip käyttämä pakkausmuoto, tiedostopääte .7z. 7> on tehokkaampi kuin esimerkiksi tavallinen ZIP eli tiedostot menevät pakattaessa pienempään tallennustilaan.
8K
Näytön resoluutio, tarkoittaa 7680 pikseliä vaakasuunnassa ja 4320 pystysuunnassa eli 7680 x 4320 px, kaksi kertaa Ultra HD. 8K ei ole kirjoitushetkellä yleisessä käytössä, vaikka esimerkiksi DisplayPort-standardi pystyy lähettämään näyttölaitteelle 8K-laatuista kuvaa.

A

Aaltoääni
Katso WAV.
Acrobat (Adobe)
Adoben kehittämä palvelu PDF-tiedostojen kanssa työskentelyyn. Palvelusta on olemassa ilmainen lukijaversio ja maksullinen laajempi versio.
Adapteri
Välikappale, joka yhdistää toisiinsa kaksi erilaista laitetta. Esimerkiksi HDMI-DVI-adapteri yhdistää HDMI-kaapelin DVI-liitännällä varustettuun näyttöön.
Adblock Plus
Firefox- ja Chrome-selaimiin sopiva lisäosa, joka blokkaa eli poistaa mainokset näkyvistä verkkosivuilla. Toimii käytännössä lähes kaikilla verkkosivuilla ja asennus onnistuu myös tablet-laitteeseen. Lisäosan voi säätää poistamaan myös sosiaalisen median painikkeet näkyvistä sekä estämään selaimen käyttäjän toimintaa analysoivan tiedon keräämisen.
ADSL
Puhelinlinjan kautta tuleva nettiyhteys kotikäyttäjälle. Yleinen esimerkiksi talouksissa, joissa ei ole kaapeliyhteyttä. Vaatii ADSL-modeemin eli laitteen, joka osaa yhdistää puhelinverkon ja tietoverkon protokollat toimivasti yhteen.
Aikajana
Yhteisöpalveluissa oleva toteutus, johon ilmestyvät palvelun käyttäjän ystävien tai seurattavien palveluun lähettämät viestit (timeline). Nimestään huolimatta aikajana ei yleensä automaattisesti näytä viestejä aikajärjestyksessä, vaan käyttää algoritmia, joka järjestää viestit käyttäjän aiemman toiminnan perusteella ja käyttäen palvelun muita ominaisuuksia. Esimerkiksi suositut viestit saattavat näkyä ylempänä kuin vähemmän suositut, vaikka niiden lähettämisestä olisi kulunut enemmän aikaa.
Ajuri, Ajuriohjelma
Sovellus tai pätkä koodia, joka mahdollistaa laitteen yhteistoiminnan toisen laitteen kanssa. Esimerkiksi tulostin toimii pöytätietokoneessa tarkoituksenmukaisesti vain silloin, kun tulostimelle on asennettu sopiva ajuri. Useimmille oheislaitteille on mahdollista ladata ajurit verkosta laitevalmistajan sivuilta ilmaiseksi. Uusimmissa Windows-järjestelmissä oheislaite voi toimia myös ilman ajurin asentamista "kohtuullisen hyvin", sillä käyttöjärjestelmä sisältää aimo tukun ajureita jo valmiina.
Aktivointi
Katso käyttäjätilin aktivointi.
Akun kapasiteetti
Kertoo, kuinka paljon energiavarausta mobiililaitteen akkuun mahtuu. Älypuhelimissa tyypillisesti luokkaa 2000 mAh ja tableteissa 5000–9000 mAh.
Alan Turing 1912–1954
Englantilainen matemaatikko, joka onnistui toisen maailmansodan aikana murtamaan tiiminsä kanssa ja puolalaisten avustuksella saksalaisten Enigma-koneen salausmekanismin. Useiden arvioiden mukaan sodan kesto lyheni suorituksen myötä merkittävästi. Tietokoneen teoreettinen toiminta-ajatus on myös pitkälti Turingin käsialaa ja voidaan puhua Turingin koneesta.
Algoritmi
Täsmällinen matemaattinen askel askeleelta (step-by-step) ohje määrätyn toiminnon suorittamiseksi. Esimerkiksi hakukoneet käyttävät hakualgoritmeja näyttääkseen käyttäjälle hyödyllisiä hakutuloksia. Algoritmeja on kaikkialla; esimerkiksi älypuhelimen näppäimistö osaa ehdottaa käyttäjälle sanoja, joita hän useimmin kirjoittaa puhelimella. Taustalla tässä on tilastoiva algoritmi, joka osaa jo muutaman ensimmäisen kirjoitetun kirjaimen jälkeen arvata, mitä käyttäjä haluaisi sanoa.
Alias
Synonyymi eli samaa tarkoittava. Usein Mac-tietokoneilla käytössä, kun puhutaan vaikkapa sovelluksen käynnistämisestä tai tiedoston avaamisesta.
Aliverkko
Paikallinen tietoverkko, jonka kautta tietolaitteet yhdistyvät Internetiin. Esimerkiksi kytkimeen liitetyt tietokoneet ovat kyseisen kytkimen alla eli saavat kytkimeltä oman laitekohtaisen aliverkon IP-osoitteensa. Internet muodostuu lukuisista suurista ja pienistä aliverkoista, jotka liittyvät toisiinsa reitittimien välityksellä. Jotkut verkoista ovat suojattuja salasanalla ja toiset puolestaan avoimia.
Aloitusnäyttö
Katso työpöytä (startup screen).
Alusta
Tarkoittaa yleensä käyttöjärjestelmää, verkkopalvelua tai muuta pohjaa, jonka päälle rakennetaan merkityksellistä toiminnallisuutta (Platform). Esimerkiksi Windows on ohjelmistoalusta, Moodle puolestaan oppimisalusta (verkko-oppimisympäristö).
Alustus
Tietolaitteen kiintolevyn tyhjennys. Tehdään esimerkiksi käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta varten (laitteen myynti tms.). Alustus poistaa tiedot, mutta ei välttämättä poista mahdollisuutta palauttaa tietoja. Katso myös turvallinen tyhjennys.
Amazon
Yritys, joka myy tuotteita verkkokauppojensa kautta. Aloitti 1990-luvulla kirjojen myynnillä, mutta on vähitellen laajentanut tuotevalikoimaansa mm. kodin elektroniikkaan, musiikkiin ja elokuviin. Sijoittunut Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan ja Saksaan. Amazon myy ja kehittää sähköisten kirjojen lukulaitetta nimeltä Kindle.
AMD
Yritys, joka valmistaa ja kehittää suorittimia sekä näytönohjaimia. Esimerkiksi AMD Phenom- ja AMD Radeon-sarjat.
Android™
Googlen kehittämä ja ylläpitämä käyttöjärjestelmä mobiililaitteille. Käytössä esimerkiksi laitevalmistajien Samsung, HTC, LG, Huawei ja Sony mobiililaitteissa. Android on avointa lähdekoodia, joten laitevalmistajat ovat muokanneet järjestelmästä itselleen sopivan eli rakentaneet perustoimintojen päälle erilaisia käyttöliittymiä. Android™ on Googlen omistama tavaramerkki. Tästä eteenpäin teoksessa jätetään Android™-tekstin yhteydestä tavaramerkkilogo ™ pois selkeyden vuoksi ja kirjoitetaan lyhyesti Android.
Android-käyttöjärjestelmä
Katso Android.
Android-laite
Älypuhelin tai tablet, jossa Android-käyttöjärjestelmä.
Android-puhelin
Älypuhelin, jossa on Android-käyttöjärjestelmä. Laitevalmistajia Android-puhelimille ovat kirjoitushetkellä mm. Samsung, HTC, LG, Huawei, OnePlus ja Sony.
Android-älypuhelin
Katso Android-puhelin.
Android-tablet
Tablet-laite, jossa Android-käyttöjärjestelmä.
App
Lyhennys sanasta Application, tarkoittaa suomeksi sovellusta eli tietokoneohjelmaa.
App Store
Applen sovelluskauppa OS X- ja iOS-sovelluksille.
Apple
Tietolaitteita, käyttöjärjestelmiä ja sovelluksia kehittävä ja myyvä yritys, alun perin Kaliforniasta. Yrityksen perustivat Steve Jobs ja Steven Wozniak 1970-luvun loppupuolella.
Applen laitteet
Yleisnimitys Applen valmistamille tietolaitteille. Näihin lukeutuvat mm. iMac, Macbook Pro, iPad, iPhone ja Apple Watch. Apple ylläpitää sekä laitteistoja että niiden käyttöjärjestelmiä (OS X, iOS) ja on myös luonut omia standardeja liitännöille, kuten Thunderbolt ja Lightning.
ARPANET
Internetin esiaskel, jonka Yhdysvaltain puolustusministeriö (DARPA) laittoi alulle 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Verkon alkuperäinen tarkoitus oli helpottaa tutkijoiden välistä viestintää ja armeijan yksiköiden tiedonkulkua.
Asennus
Sovellus asennetaan tietolaitteeseen kopioimalla sovelluksen tiedot sopivaan kohtaan käyttöjärjestelmän tiedostojärjestelmää. Esimerkiksi Windows-tietokoneissa asennuksen yksityiskohdista huolehtii tyypillisesti erillinen asennusohjelma, mobiililaitteissa sovelluksen lataaminen ja asentaminen tapahtuvat yhdellä käyttäjän toiminnolla suoraan sovelluskaupassa.
Asennusohjelma
Sovellus, joka huolehtii toisen sovelluksen asennuksen yksityiskohdista eli kopioi sovelluksen tiedot oikeisiin paikkoihin käyttöjärjestelmän tiedostojärjestelmässä. Esimerkiksi InstallShield on tuttu asennusohjelma Windows-ympäristössä.
Asennustiedosto
Tiedosto, jolla sovellus asennetaan laitteeseen. Esimerkiksi Windows-koneilla tämä tarkoittaa EXE-päätteisiä tiedostoja, joita kaksoisklikkaamalla asennusohjelma käynnistyy. Mobiililaitteilla sovellusten lataaminen ja asentaminen tapahtuvat automaattisesti peräkkäin, kun asennettava sovellus on valittu sovelluskaupasta eli asennustiedostoista ei tarvitse välittää.
Asetukset, Asetusvalikko
Laitteen tai paremminkin käyttöjärjestelmän valikko, josta säädetään ominaisuuksia ja toimintoja. Asetuksia ovat esimerkiksi äänenvoimakkuus, näytön kirkkaus, verkkoasetukset. Asetuksista myös poistetaan sovelluksia.
Asiakas, Asiakaskone
Käyttäjän laite, jolla hän tekee asioita. Esimerkiksi Internetin selaaminen tapahtuu asiakaskoneella. Asiakaskone ei ensisijaisesti jaa resursseja tai niiden käyttöoikeuksia samassa mittakaavassa kuin palvelin. Toki asiakas voi esimerkiksi jakaa tiedostojaan pilvipalvelun kautta tai sähköpostin liitetiedostoina.
Asiakaspuolen ratkaisu, skriptaus tai toiminto
Toiminnallisuus toteutetaan käyttäjän ohjelmistojen avulla (client-side). Esimerkiksi verkkosivuilla oleva kielen vaihtaminen (Suomi-Englanti tms) toteutetaan Javascript-ohjelmointikielellä siten, että käyttäjän selain osaa tehdä kielen vaihtamisen tarkoituksenmukaisesti. Katso myös palvelinpuolen ratkaisu.
Asiointitili
Katso kansalaisen asiointitili.
Autentikointi
Katso todennus.
Automaattinen tallennus
Tallennus, joka tapahtuu ilman käyttäjän erillisiä toimia. Tyypillinen pilvipalveluissa, esimerkiksi Office365 ja Drive.
Automaattiset päivitykset
Päivitykset, jotka asentuvat tietolaitteelle automaattisesti. Esimerkiksi Windows-järjestelmässä päivitykset voi säätää automaattisiksi, jolloin ne latautuvat ja asentuvat heti kun ovat saatavilla ja tulevat yleensä käyttöön uudelleenkäynnistysten välillä.
Avaaminen
Esimerkiksi tiedoston tai sovelluksen pikakuvakkeen klikkaaminen hiirellä (perinteinen tietokone) tai painaminen sormella (mobiililaitteet), jotta kyseistä objektia voi käyttää. Esimerkiksi tekstidokumentin avaaminen sovelluksessa Word tai kuvatiedoston avaaminen sovelluksessa Picasa.
Avoin langaton verkko
Katso avoin verkko.
Avoin koodi, avoin lähdekoodi
Sovelluskehityksen malli, jossa sovelluksen tekninen toteutus eli lähdekoodi on vapaasti kaikkien nähtävissä ja käytettävissä. Esimerkiksi Googlen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä on avointa koodia. Taustalla ajatus, että tiedon tulisi olla vapaata ja virheiden korjaaminen tehdään yhteiseksi hyödyksi. Avoin lähdekoodi ei ole vastakohta kaupalliselle ohjelmistokehitykselle, jossa sovelluksen lähdekoodi on yrityssalaisuus. Mallit täydentävät toisiaan ja joskus on perusteltua käyttää suljettua lähdekoodia, esimerkiksi tietoturvasyistä.
Avoin sovelluskehitys
Sovelluskehitystyötä, jossa julkaistavat sovellukset ovat avointa lähdekoodia. Usein pienehköjä vapaaehtoisprojekteja, mutta myös isoja kaupallisia kokonaisuuksia on olemassa, esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmä. Eräänä "kantavana ajatuksena" avoimuudessa on tehdä perustoiminnot yhteistyöllä hyvin toimiviksi, jolloin markkinoilla kilpaillaan peruspohjan erilaisilla implementaatioilla ja laajennuksilla.
Avoin (WLAN) verkko
Langaton verkko, johon kirjautuminen ei vaadi salasanaa vaan verkkoa voi käyttää kuka vain. Avoimet verkot saattavat olla tietoturvariski: esimerkiksi verkkopankkia ei tule käyttää tuntemattomissa avoimissa verkoissa. Katso myös salasanalla suojattu verkko.

B

Bill Gates 1955–
Microsoftin perustaja, koodari ja hahmo Windowsin & Microsoft Officen takana. Aloitti uransa 1970-luvulla kirjoittamalla BASIC-ohjelmointikielen version, joka nousi suureen suosioon.
Binäärimuoto
Tiedon esittäminen tietokoneen perustasolla (fyysisellä kerroksella) ymmärtämässä muodossa eli "ykkösinä ja nollina". Ykkönen ja nolla vastaavat käytännön toteutuksessa eri jännitetasoja. Muiden lukujärjestelmien numerot on mahdollista muuttaa binääriluvuiksi, esimerkiksi numero 2 olisi binäärissä 10, numero 3 puolestaan 11, numero 4 100 ja numero 5 101.
Biometrinen tunnistus
Kirjautuminen tietolaitteelle tai palveluun fyysisen ominaisuuden avulla. Esimerkiksi sormenjälki, kasvojen piirteet tai silmän verkkokalvo käy todennukseen. Biometrisen tunnistuksen etuna on se, ettei tarvitse muistaa käyttäjätunnusta ja salasanaa. Toisaalta vieras henkilö ei usein pysty käyttämään laitteita ja joskus ilmenee laitevikoja tai bugeja, jotka estävä biometrisen tunnistuksen toiminnan tai haittaavat sitä.
BIOS
Käyttöjärjestelmän taustalla oleva sovellus (Basic Input / Output System). Sisältää mm. säätöjä liittyen tietokoneen emolevyn, suorittimen ja keskusmuistin ominaisuuksiin sekä tietokoneen käynnistysjärjestykseen. Harrastelijat säätävät BIOS-valikosta tietokonettaan nopeammaksi (ylikellotus) tai esimerkiksi vaihtavat koneensa käynnistymään toiselta kiintolevyltä tai DVD:tä.
Bitcoin
Virtuaalinen valuutta, jolla voi ostaa joitakin tuotteita (autoja, ruokaa), mutta vielä melko vähän käytössä maailmanlaajuisesti. Käy maksuvälineenä esimerkiksi muutamissa verkkokaupoissa ja verkkohuutokaupoissa.
Bitti
Tietoliikenteen perusyksikkö. Esimerkiksi verkon nopeus ilmoitetaan yleensä bitteinä, kuten 100 Mbps eli sata megabittiä sekunnissa. Kahdeksan (8) bittiä on yksi tavu eli 8 b = 1 t. 100 Mbps verkossa tiedoston todellinen latausnopeus on teoriassa korkeintaan 12,5 Mt/s, käytännössä maksiminopeuksista jäädään jokin verran.
Bittorrent
Yritys, joka on erikoistunut tiedonsiirron palveluihin. Julkaisee samannimistä sovellusta torrent-tiedostojen lataamiseen ja hallintaan. Bittorrent on myös protokolla nopeaan tiedonsiirtoon asiakaskoneiden välillä (P2P).
Bittorrent Sync
Tiedostojen jakamiseen omilla tietolaitteilla tarkoitettu palvelu, joka ei lähetä tietoa pilveen vaan kaikki on omilla laitteilla. Viestintä laitteiden välillä on salattua ja näin ollen turvallista. Bittorrent Syncin toiminta perustuu Bittorrentin kehittämään tehokkaaseen P2P-protokollaan, mutta palvelulla ei itsessään ole mitään tekemistä torrent-tiedostojen ja niihin liittyvän sähköisen sisällön luvattoman lataamisen ja jakamisen kanssa.
Black hat
Krakkeri, joka mm. murtautuu tietojärjestelmiin, käyttää hyväkseen niissä ilmeneviä tietoturva-aukkoja, tuhoaa tietoja ja voi lisäksi kertoa muille krakkereille, kuinka näihin järjestelmiin on mahdollista päästä käsiksi. Syynä tietomurtojen tekemiseen ovat esimerkiksi taloudellinen hyöty, älylliset haasteet sekä muilta krakkereilta saatu kunnioitus onnistuneesta hyökkäyksestä. Katso myös white hat ja grey hat.
Blogger
Googlen palvelu, jossa kirjoitetaan blogia. Blogi voi käsitellä aiheita kuten esimerkiksi elämänvaiheet, liikunta ja terveys tai olla vaikkapa projektin etenemisestä kertova tekstikokoelma. Bloggerin käyttö ei maksa mitään.
Blogi
Verkkoon kirjoitettava tuotos, jossa selostetaan esimerkiksi muodista, uutisista, tekniikasta tai oikeastaan ihan mistä vain. Kuka tahansa voi perustaa blogin esimerkiksi Googlen Blogger-palvelussa. Tekstien julkaisua ja oikeellisuutta ei käytännössä valvota juuri lainkaan.
Blu-ray
: Optinen tallennusmedia, tuli kuluttajille käyttöön DVD:n jälkeen 2000-luvun alkupuolella. Esimerkiksi Full HD -tarkkuudella tallennetut elokuvat julkaistaan Blu-ray-levyillä. Blu-ray-levyjä on yksi- ja kaksikerroksisia ja niihin mahtuu vastaavasti 25 Gt ja 50 Gt tietoa.
Bluetooth
Langaton tiedonsiirtotekniikka, jolla laitteen saa kytkettyä esimerkiksi Bluetooth-kaiuttimeen musiikin kuuntelua varten tai Bluetooth-handsfree:in automatkailun ajaksi. Bluetooth-yhteyden kantama on melko lyhyt, noin kymmenen metriä.
Bluetooth-handsfree
Korvaan kiinnitettävä langaton kuulokemikrofoni, jolla puheluihin vastaaminen käy Suomen lain mukaan myös autolla ajaessa.
Bluetooth-kaiutin
Kaiutin, joka ottaa vastaan äänen laitteesta Bluetooth-yhteyden kautta. Nämä ovat yleistyneet merkittävästi 2010-luvun alusta lähtien.
Bluetooth-yhteys
katso Bluetooth
Botnet
Useista tietolaitteista, tyypillisesti zombeista koostuvat laitteiden verkko. Käytetään esimerkiksi hajautettuun palvelunestohyökkäykseen. Botit toimivat niille annettujen ohjeiden mukaisesti ja voivat lähettää tuhansia roskaposteja lyhyessä ajassa, estäen oikeasti tärkeiden sähköisten viestien pääsemisen perille.
Botti
Sovellus, joka osaa toimia itsenäisesti koodattujen ohjeiden mukaisesti. Botti voi toimia esimerkiksi keskustelupalstoilla matkien ihmisiä eli kun joku lähettää palstalle tai botille viestin, vastaa se jotain takaisin. Pidemmissä keskusteluissa käy tyypillisesti ilmi, että toisessa päässä on kone eikä ihminen. Botteja käytetään myös hakukoneiden hakurobotteina. Joskus krakkeri kaappaa useita tietokoneita ja käyttää niistä muodostuvaa verkkoa eli botnettiä tietoturvahyökkäyksiin.
BSOD
Windows-tietokoneen "kaatuminen", jossa näytölle tulee ruudun kokoinen sininen ilmoitus toimintaongelmasta (blue screen of death). Yleensä ratkaisuna on käynnistää tietokone uudelleen.
Bugi
Katso ohjelmointivirhe. Nimi juontuu ajasta, jolloin suurikokoisten tietokoneiden (mainframe) sisuksiin saattoi vahingossa mennä oikea hyönteinen, joka jumitti koneen toiminnan joksikin ajaksi. Bugeja on hyvin erilaisia liittyen mm. sovelluksen käyttöön lyhyellä tai pitkällä ajalla tai yhteiskäyttöön muiden sovellusten kanssa.
Buuttaus
Katso käynnistys.

C

CAD
Katso tietokoneavusteinen suunnittelu. Voi tarkoittaa myös teknisten piirrustusten tekemistä tietokoneella (computer-aided drafting).
CC
Katso Creative Commons.
CC-lisenssi
Creative Commons-tyylinen lisenssi. Lisenssin tekijä voi valita, saavatko teosta käyttävät esimerkiksi käyttää sitä kaupallisesti, tuleeko alkuperäisen tekijän nimi mainita teosta levitettäessä ja saako teosta muokata tai käyttää osana muita teoksia. Asiasta tarkemmin kertoo http://creativecommons.fi.
CD, CD-levy
Optinen levy, johon mahtuu noin 700 Mt tietoa. Yleinen esimerkiksi musiikissa, sillä tallenteen laatu on usein parempi kuin äänen erottelukyky ihmisen korvassa. CD-levyjen myynti on vähentynyt merkittävästi musiikkitiedostojen (mm. MP3, FLAC) ja suoratoistopalveluiden yleistymisen myötä.
Chat
Verkkopalvelu, jossa ihmiset keskustelevat reaaliajassa. Esimerkiksi Omegle ja keskustelupalstojen chatit. Chat eroaa keskustelupalstoista siinä, että chatin viestit näkyvät yleensä chattiin kirjautuneille käyttäjille ja joskus kahden osapuolen välillä, kun keskustelupalstat puolestaan ovat Google-haun kautta myös myöhemmin kaikkien luettavissa. Chatteja on sekä teksti- että videomuodossa eli osapuolet voivat kirjoittamisen ohessa myös nähdä toisensa.
Chrome
Googlen kehittämä selain, joka on melko nopea ja hyvin erilaisten verkkosisältöjen kanssa yhteensopiva. Saatavissa sekä tavallisille tietokoneille että mobiililaitteille, ainakin Android ja iOS.
Chromebook
Kannettava tietokone, joka käyttää ChromeOS-käyttöjärjestelmää ja suunniteltu erityisesti Googlen palveluiden käyttöön. Laitevalmistajia esimerkiksi Toshiba, Samsung ja HP.
Chromecast
Älytelevision HDMI-liitäntään yhdistettävä lisälaite, joka mahdollistaa sisällön suoratoiston WLAN-yhteyden kautta television ruudulle (ohjaus mobiililaitteella). Esimerkiksi palveluja Netflix ja Yle Areena voidaan käyttää Chromecastilla.
ChromeOS
Googlen kehittämä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka perustuu Linux-ytimeen. Esimerkiksi Chromebook-läppärit käyttävät ChromeOS:ää. ChromeOS on varta vasten Googlen palveluiden käyttöä varten suunniteltu järjestelmä.
Chrome Web Store
Sovelluskauppa Chrome-selaimelle sekä Chromebook-tietokoneelle. Sisältää Googlen palveluiden lisäksi myös paljon muita sovelluksia, kuten esimerkiksi Evernote, Lastpass ja Hootsuite.
CIA-malli
Tietoturvan osatekijöiden ryhmittely. Koostuu luottamuksellisuudesta (confidentiality), tiedon eheydestä (integrity) sekä tiedon saatavuudesta (availability). Hyvin usein nämä elementit ovat keskenään ristiriidassa. Esimerkiksi pilvipalveluun tallennettu tieto on hyvin saatavilla, mutta tiedon yksityisyys ei ole kovinkaan hyvä.
CMapTools
Käsitekarttojen luontiin ja jakamiseen suunniteltu sovellus. Käsitekartat ovat erinomainen tapa hahmottaa sekä jäsentää tietoa kuten myös ymmärtää käsitteiden välisiä relaatioita täsmällisesti. Sovellusta kehittää IHMC-instituutti Floridassa ja sovellus on ilmainen käyttää.
CMYK
Väritila, jota käytetään mm. kuvatiedoistoissa ja painotuotteissa. Lyhenne tulee sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key; viimeinen on avainväri eli musta. Katso myös RGB.
CPU
Katso suoritin (central processing unit).
Creative Commons
Valikoima lisenssejä, joilla teoksen omistaja luopuu osasta tai kaikista oikeuksistaan teokseen. Esimerkiksi lisenssi CC-BY 3.0 tarkoittaa, että teosta voi jakaa eteenpäin ja muokata vapaasti, mutta lähde on mainittava sekä myös alkuperäiseen teokseen tehdyt muutokset. Oikeudellisesti CC-lisenssit eivät ole yhtä päteviä kuin lainopilliset tekijänoikeusmääräykset, mutta toimivat ohjenuorana käyttöoikeuksien määrittelyssä.
Cross-platform
Palvelu, sovellus tai muu kokonaisuus, joka toimii usealla eri käyttöjärjestelmällä. Esimerkiksi Dropbox toimii niin Windowsilla, OS X:llä kuin Linuxilla.
CRT
Tekniikka, jolla esimerkiksi kuvaputkinäytöt näyttävät tietokoneen tai television lähettämän kuvan. LCD-näytöt ovat käytännössä korvanneet kuvaputkinäytöt kokonaan. Tarkoittaa lyhyesti sanoen katodisädeputkea, jossa yksi tai useampi elektronitykki ampuu elektronisuihkun magneettikentän ohjailemana fluoresoivalle pinnalle, johon muodostuvat kuvapisteet (näyttöruutu).
CSS
WWW-dokumenteille kehitetty tyyliohjeiden laji. Käytännössä CSS tekee HTML-rakenteiselle tekstille sopivan graafisen ulkoasun, johon kuuluvat mm. teksti ja kuvien asemointi, värit sekä yksinkertaiset toiminnalliset elementit. Enemmän toiminnallisuutta saadaan ohjelmointikielillä kuten PHP ja Javascript.

D

Data (tietotekniikka)
Perustietoa tai järjestämätöntä tietoa, jota ei ole "käyty läpi" ja muokattu hyödylliseksi tiedoksi. Esimerkiksi kyselytutkimuksen lomakkeet, jotka on kerätty ihmisiltä, mutta ei käsitelty soveltuvilla menetelmillä. Voi tarkoittaa myös tiedon varsinaista osaa eli datan lisäksi tiedostoissa on aina myös metatietoa eli metadataa.
Data Roaming
Katso dataverkkovierailu.
Dataliittymä
Liittymä, jossa sopimukseen sisältyy vain datan siirtoa, ei puheluja tai tekstiviestejä. Yleensä käytössä tablet-laitteissa, joissa paikka SIM-kortille.
Datapaketti
Liittymän yhteydessä tuleva sopimus tiedonsiirron määrästä aikayksikössä, esimerkiksi kuukaudessa. Useat liittymät sanovat sisältävänsä rajattoman tiedonsiirron annetulla maksiminopeudella. Joskus rajoittamaton liittymä on käytännössä kuitenkin rajoitettu, kirjoitushetkellä luokkaa 10 gigatavua kuukaudessa, ja tämä lukee sopimustekstissä pienellä präntillä. Datapakettia ei tule sekoittaa tässä teoksessa esiintyvään käsitteeseen tietopaketti.
Datatieto
"Varsinainen tieto" otsikkotiedon ohessa. Esimerkiksi IP-paketeissa datatieto sisältää osan lähetettävästä tiedostosta koodina, kuten vaikkapa tekstiä, kuvaa tai videota (payload).
Dataverkkovierailu
Tietoliikenne SIM-kortin kautta muussa kuin kotimaan verkossa (data roaming). Esimerkiksi AT&T:n verkon käyttö Yhdysvalloissa, kun mobiililaitteessa on Elisan SIM-kortti. Ulkomailla dataverkkovierailu kannattaa laittaa asetuksista pois päältä. Kirjoitushetkellä Kreikasta lomamatkalla noin kahdensadan (200) valokuvan lataaminen verkkopalveluun Elisan liittymällä datayhteyttä käyttäen maksaa noin sata (100) euroa.
Datayhteys
Yleistermi tietoliikenteelle SIM-kortin välityksellä, oltiin sitten kotimaassa (mobiilidata) tai ulkomailla (dataverkkovierailu). Käyttää yhtä tai useampaa datayhteystekniikkaa. Huomaa ero käsitteeseen WLAN.
Datayhteyskortti
Katso SIM-kortti.
Datayhteystekniikka
Tekniikka, jolla datayhteys (SIM-kortti) pelaa. Esimerkiksi GPRS, EDGE, 3G tai 4G. Mobiililaite osaa automaattisesti valita nopeimman käytettävissä olevan datayhteyden, esimerkiksi 4G:n ennen 3G:tä, vaikka molemmat olisivat tarjolla. WLAN on datayhteyksiin nähden ensisijainen, jos se on käytettävissä eli verkkoliikenne menee langattoman verkon kautta.
DDoS
Palvelunestohyökkäys eli DoS (denial of service), jossa käytetään useita tietokoneita eli botnettiä.
Dekoodaus
Enkoodatun tiedon "palauttaminen" ymmärrettävään muotoon ennen tiedon käyttöä. Esimerkiksi modeemi dekoodaa puhelinlinjoja tai kaapelia pitkin tulevan tiedon tietolaitteiden ymmärtämään muotoon.
Dekryptaus
Salatun tiedon purkaminen ymmärrettäväksi tiedoksi. Katso myös enkryptaus ja lokaali kryptaus.
Desktop
Katso työpöytä. Tarkoittaa toisinaan myös pöytätietokonetta tai on etuliite pöytäkoneisiin liittyville palveluille, sovelluksille ja oheislaitteille.
Desktop-versio
Sovelluksen tai palvelun implementaatio, joka on suunniteltu erityisesti pöytätietokoneille ja yleensä myös kannettaville. Katso myös mobiiliversio.
DHCP
Protokolla, jonka tyypillisin tehtävä on jakaa IP-osoitteita paikallisen verkon laitteille (dynamic host configuration protocol). Kun uusi verkkoon liitettävä laite saa IP-osoitteen, pääsee se paikallisen verkon kautta Internetiin ja esimerkiksi selaamaan verkkosivuja.
Digikamera
Kamera, jolla otetaan digikuvia. Esimerkiksi erillinen pokkari tai mobiililaitteen kamera. Käytännössä lähes kaikki tavallinen kuvaaminen on nykyään digikuvaamista.
Digikuva
Kuva, joka on digitaalisessa muodossa eli kuvatiedostona. Tarkoittaa yleensä digikameralla tai älypuhelimella otettuja kuvia.
Digitaalinen
Katso binäärimuoto.
Digitaalinen identiteetti
Virtuaalinen persoona, jolla käytetään yhtä tai useampaa kyberavaruuden toimintoa eli verkkopalvelua. Henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana vahvistavat digitaalisen identiteetin (autentikointi). Digitaalinen identiteetti tulee kertoa tietokoneelle tai palvelulle, jotta kone ymmärtää, että kyseessä on juuri tietty käyttäjä.
Digitaalinen kamera
Katso digikamera.
Digitaalinen muoto
Tarkoittaa sähköistä muotoa eli binäärimuotoa, jossa tieto on pohjimmiltaan "nollia ja ykkösiä". Esimerkiksi digikuva on digitaalisessa muodossa, kun taas paperilla oleva valokuva ei. Digitaalisessa muodossa olevaa tietoa on näppärä jatkokäsitellä tietokoneella yhteenvetojen tekemistä varten (sähköiset kyselytutkimukset ja niiden vastaukset tms.).
Digitointi
Lähdemateriaalin muuntaminen digitaaliseen muotoon. Esimerkiksi tekstidokumenttien skannaus tai VHS:n / ääninauhojen siirto tietokoneelle.
DisplayPort
Näyttöliitännän standardi, joka on yleinen uusissa näytöissä ja näytönohjaimissa. Uusin DisplayPort tukee 8K-videota. DisplayPort on HDMI:n kilpailija ja tyypillinen yritysmallin tietokoneissa. Katso myös Mini DisplayPort.
DNA
Palveluntarjoaja, joka tutkii ja kehittää verkkoyhteyksiä Suomessa. DNA myy mm. liittymiä, tietolaitteita sekä niihin liittyviä muita palveluja. Joskus liittymän ja laitteen saa kuukausimaksulla edullisemmin kuin erikseen ostettuina, mutta ostoon liittyy sopimuskausi.
DNS
Internetin nimipalvelujärjestelmä (domain name system). Liittää selaimen osoitekenttään kirjoitetun verkko-osoitteen, kuten esimerkiksi google.fi, vastaavaan IP-osoitteeseen, jotta tietolaite saa palvelimelta pyydettyä oikean verkkosivun tai verkkosisällön.
Docs (Google)
Googlen palvelu, jolla tehdään tekstinkäsittelyä. Toimii verkossa pilvipalveluna. Docs on käytettävissä sekä tavallisen tietokoneen selaimella että mobiilisovelluksilla (Android, iOS).
Dokumentti
Tarkoittaa usein tekstidokumenttia, jossa voi olla mukana kuvia sekä linkkejä verkkoon. Ei yleensä sisällä liikkuvaa kuvaa kuten videota tai animaatiota. Katso myös tiedosto.
Domain
Katso verkkotunnus.
DoS
Hyökkäys, jossa estetään tietyn palvelun käyttö esimerkiksi varaamalla kaikki käytössä olevat resurssit (denial of service). Kehittyneempi muoto hyökkäyksestä on hajautettu DOS eli DDoS. Samoja kirjaimia (isoilla) käytetään lyhenteenä Microsoftin käyttöjärjestelmästä MS-DOS.
Download
Tiedon lataaminen verkosta laitteelle. Tarkoittaa myös latausnopeutta.
Downtime
Keskimääräinen aika, jonka palvelu tai esimerkiksi verkkosivu on poissa käytöstä. Joskus palveluntarjoaja ilmoittaa, että downtime on korkeintaan 0,1 % eli palvelu on käytettävissä 99,9 % ajasta. Katso myös uptime.
DPI
Tulosteen tarkkuus, pistettä tuumalla (dots per inch). Suuri osa aikakauslehdistä tulostetaan tarkkuudella 300 DPI. Älypuhelimissa näyttöjen PPI- eli pikseliä tuumalla –arvot ovat jo usean vuoden olleet yli 300 PPI, esimerkiksi viiden tuuman 5" näyttö Full HD –tarkkuudella saa reilut 440 PPI. Osin tästä syystä älypuhelimen näytöltä voi olla mukavampi lukea kuin tavallisen tietokoneen näytöltä.
Drive
Googlen tarjoama pilvipalvelu, johon kuuluvat toimisto-ohjelmisto (tekstinkäsittely Docs, taulukkolaskenta Sheets ja esitysgrafiikka Slides) sekä pilvitallennustila. Palvelu mahdollistaa usean käyttäjän yhteistyön, monipuolisen viestinnän ja tulosten verkkojulkaisun. Käyttäjät voivat muokata samaa jaettua dokumenttia samaan aikaan ja muutokset päivittyvät lähes reaaliajassa jokaiselle.
DRM, DRM-suojaus
Digitaalisten käyttöoikeuksien hallinta (digital rights management). Joissakin viihdetuotteissa, kuten esimerkiksi sähköisissä kirjoissa on DRM-suojaus eli kirjoja ei voi lukea kuin määrätyillä tietolaitteilla tai sovelluksilla. DRM-suojauksen voi usein poistaa, mutta se ei ole laillista.
Dropbox
Pilvipalvelu erityisesti tiedostojen tallentamiseen, joka toimii niin Windowsilla, OS X:llä kuin Linuxilla. Dropbox ei sisällä tiedostojen käsittelyn lisäksi toimisto-ohjelmistoa ja eroaa tässä suhteessa pilvipalveluympäristöistä kuten Google ja Office365.
DSL, DSL-modeemi
Kokoelma verkkoyhteystekniikoita, joita käytetään digitaalisen tiedon siirtoon puhelinlinjoja pitkin (digital subscriber line). Tunnetuin tekniikoista on ADSL, jota käytetään esimerkiksi kodin laajakaistayhteyksissä. Yhteys vaatii toimiakseen DSL-modeemin.
Duplikaatti
Kaksi identtistä tiedostoa ovat toistensa duplikaatteja eli kaksoiskappaleita. Ylimääräisten duplikaattien poistoon on olemassa erilaisia sovelluksia.
DVD
Optinen tallennusmedia, jota käytetään yleisimmin elokuvien jakeluun (maksimitarkkuus 480p). Yksikerroksisille DVD-levyille mahtuu tietoa 4,7 Gt ja kaksikerroksisille 8,5 Gt. DVD tuli kuluttajille käyttöön 2000-luvun alussa. Katso myös Blu-ray.
DVI
Näyttöliitännän standardi, joka kehitettiin VGA:n seuraajaksi. DVI on laajalti käytössä tietokoneiden näytöissä sekä integroiduissa näytönohjaimissa.

E

eBay
Yhdysvaltalainen yritys, joka on tunnettu samannnimisestä verkkohuutokaupasta. Palvelussa ihmiset laittavat tavaraa myyntiin ja saavuttavat suuren yleisömäärän verkon kautta.
EDGE
Datayhteystekniikka matkapuhelimille, joka perustuu GPRS-tekniikkaan. Käytössä SIM-kortilla varustetuissa mobiililaitteissa esimerkiksi silloin, kun 3G- tai 4G-verkon kantavuus ei ole hyvä. EDGE-yhteyden Maksiminopeus 236,8 kbps on selvästi alhaisempi kuin 3G- ja 4g-verkoissa (21 / 150 Mbps). Joskus tekniikasta käytetään nimiyksiä 2,5G ja EGPRS.
Editointi
Tekstin, kuvan tai videon, yleisimmin minkä tahansa multimedian muokkaamista tarkoitukseen sopivaksi. Suomenkielinen vastine käsitteelle on muokkaaminen.
Elisa
Palveluntarjoaja, joka tutkii ja kehittää verkkoyhteyksiä Suomessa. Elisa myy mm. liittymiä, tietolaitteita sekä niihin liittyviä muita palveluja. Joskus liittymän ja laitteen saa kuukausimaksulla edullisemmin kuin erikseen, mutta ostoon liittyy sopimuskausi.
Emacs
tekstieditori, jossa on erittäin monipuoliset käytettävyys- ja laajennusominaisuudet. Olennainen osa esimerkiksi Linux-käyttöjärjestelmän komentorivityöskentelyssä. Joustava ohjelmoinnin ammattilaisen työkalu, joka on myös ilmainen. Katso myös Vim.
Emolevy
Tietokoneen iso piirilevy, johon kaikki muut osat kuten suoritin, keskusmuisti, kiintolevy, näytönohjain ja oheislaitteet tavalla tai toisella liitetään kiinni.
Enigma
Saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämä sotarintamalle lähtevien ja sieltä saapuvien viestien salaamiseen ja salauksen purkamiseen suunniteltu kone. Britit onnistuivat keksimään salausmekanismin ja useiden arvioiden mukaan sodan kesto lyheni merkittävästi tästä syystä.
Enkoodaus
Digitaalisen tiedon muuttaminen toiseen muotoon yleensä tiedonsiirtoa varten. Esimerkiksi modeemi enkoodaa tiedon sopivaksi puhelinlinjoja tai kaapelia pitkin siirtoa varten ja modeemi toisessa päässä dekoodaa tiedon takaisin tietolaitteiden ymmärtämään muotoon.
Enkryptaus
Tiedon salaaminen sopivalla matemaattisella säännöllä. Katso myös enkoodaus ja lokaali kryptaus.
EPS
Kuvatiedoston tallennusmuoto, vektorigrafiikkaa. Käytetään usein esimerkiksi tieteellisten julkaisujen graafeissa eli kuvaajissa. Graafitiedoston koko on vektorimuodon ansiosta verraten pieni.
eResepti
Katso sähköinen resepti.
Ergonomia
Tieteenala, joka tutkii ihmisen ja järjestelmän välistä vuorovaikutusta ja toisaalta ammattiala, joka soveltaa tutkimustietoa kehittääkseen ratkaisuja ihmisen (tyo)hyvinvoinnin ja järjestelmän suorituskyvyn optimoimiseksi. Esimerkiksi rannetuki hiiren käytön yhteydessä on tunnettu, vaikkakin anatomisesti huono ergonomiaratkaisu. Tietotyön ergonomiaan on alettu kiinnittää laajemmin huomiota vasta 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Osittain tästä syystä käytännön ergonomiaratkaisut ovat kehittyneet vähän suhteessa tekniikan kehitykseen.
Esitysgrafiikka
Esiintymisen tukena toimiva graafinen kokonaisuus. Esimerkiksi sovelluksilla PowerPoint ja Slides tehdään esitysgrafiikkaa. Esitysgrafiikka sisältää tyypillisesti esitystä havainnollistavia kuvia sekä
Ethernet
Verkkoratkaisu, joka toteuttaa OSI-mallin pohjimmaiset kaksi kerrosta (fyysinen kerros ja siirtoyhteyskerros.
Ethernet-kaapeli
Tavallinen verkkopiuha, jolla tietokone kytketään langalliseen paikalliseen verkkoon (LAN).
Ethernet-liitäntä
Tavallinen verkkoliitäntä, jolla tietokone yhdistetään Ethernet-kaapelilla esimerkiksi kytkimeen tai reitittimeen ja sitä kautta Internetiin.
Etäyhteys
Yhteyden ottaminen verkon välityksellä toiseen tietolaitteeseen. Esimerkiksi tuttavan tavallisen tietokoneen säätäminen Teamviewer-sovellusta käyttäen. Etäyhteyden tarkoituksena on toimintojen tekeminen laitteella, johon yhteys on otettu.
Evernote
Palvelu digitaalisten muistiinpanojen hallintaan ja käyttöön. Muistiinpanot voivat sisältää esimerkiksi ostoslistoja, hoidettavia asioita tai kuvia takuukuiteista. Evernote toimii niin tavallisilla tietokoneilla kuin mobiililaitteilla.
Evästeet
Dataa, jota selain kerää käyttäjältä hänen vieraillessaan verkkosivuilla. Eväste voi esimerkiksi tallentaa käyttäjän käyttäjätunnuksen, jotta palveluun uudemman kerran kirjauduttaessa ei tarvitse kirjoittaa tunnusta. Evästeitä käytetään mm. käyttömukavuuden ja käytön sujuvuuden parantamiseksi, mutta ne pystyvät keräämään tietoa myös haitallisessa mielessä. Selaimissa kuten Chrome, Firefox, Safari ja Internet Explorer voi evästeiden toimintaa rajoittaa selaimen asetuksista. Evästeet eivät ole suoritettavaa ohjelmakoodia eivätkä näin ollen toimi kuten haittaohjelmat.
EXE
Tiedostomuoto suoritettaville tiedostoille Windows-ympäristössä. 32-bittisten sovellusten asennustiedostot merkitään Windowsissa tiedostopäätteellä .exe, esimerkiksi winzip.exe. 64-bittiset sovellukset useimmiten päätteellä .msi.
Excel (Microsoft)
Palvelu taulukkolaskennan tekemiseen. Soveltuu esimerkiksi kilpailutulosten tilastointiin ja vastaavien tilastollisten suureiden, kuten keskiarvon ja keskihajonnan, laskemiseen. Osana Microsoftin Office365-pakettia.
Exchange
Microsoftin erityisesti yrityksille ja organisaatioille tarjoama sähköpostipalvelu. Osa Office365-pakettia. Kotikäyttäjille Microsoft tarjoaa Outlook-sähköpostin.

F

Facebook
Sosiaalisen median palvelu, jonka kautta voi helposti pitää yhteyttä ihmisiin ja seurata maailman menoa ilmaiseksi. Käyttäjiä on reilu miljardi. Facebookissa eli FB:ssä voi liittyä ryhmiin, keskustella eri aiheista (politiikka, koulutus, harrasteet,...), saada tietoa tapahtumista ja myös ilmoittautua niihin mukaan.
Facebook-päivitys
Palveluun Facebook käyttäjän lähettämä tieto omasta tilastaan, esimerkiksi "ollaan lomareissulla" ja kuvan liittäminen viestiin. Katso myös statuspäivitys ja huomaa ero käsitteeseen päivitys.
Facebook-ryhmä
Facebook-palveluun on mahdollista luoda suljettuja tai avoimia ryhmiä, joissa jäsenet keskustelevat valitusta teemasta. Ryhmän nimi voi olla esimerkiksi tulevaisuuden oppiminen, kainuun kilpapyöräilijät tai oikeastaan mitä vain. Ryhmät toimivat samalla periaatteella kuin Facebookin perusmekanismi eli kuka tahansa ryhmän jäsenistä voi julkaista ryhmän aikajanalla viestin ja muut voivat halutessaan kommentoida viestiä. Facebookin sisäinen hakutoiminto löytää ryhmän sopivan hakusanan ja muiden huomioitavien kriteerien perusteella.
FB
Lyhenne palvelulle Facebook.
Feedly
Verkon tietolähteiden lukemiseen ja seuraamiseen tehty palvelu. Palveluun kirjaudutaan esimerkiksi Google-tilillä ja palvelussa tilataan tietolähteitä omalle Feedly-tilille, mm. blogeja sekä lehtiä. Toimii myös selaimessa.
Firefox
Avoimen lähdekoodin selain, jossa paljon ominaisuuksia. Saatavissa tietokoneelle (Windows, OS X, Linux) sekä mobiililaitteille (Android, iOS).
FLAC
Häviötön äänen tallentamiseen tehty tiedostomuoto. Tiedostopääte .flac. Sopii erinomaisesti CD-tasoisen ja laadukkaamman musiikin digitaalisen arkistointiin kiintolevyllä.
Foorumi
Katso keskustelufoorumi.
Formaatti
Katso tiedostomuoto.
Formatointi
Katso alustus.
Forms (Google)
Googlen palvelu, jolla tehdään mm. sähköisiä kyselytutkimuksia ja ilmoittautumiskaavakkeita. Esimerkiksi kurssin palautekyselyn voi tehdä Forms:lla verkkoon, jolloin osallistujien vastaukset saadaan suoraan digitaaliseen muotoon. Palvelu yhdistyy luontevasti Sheets-palveluun, jossa kerättyä dataa jatkokäsitellään.
Freemium
Bisnesmalli, jossa palvelusta on olemassa sekä ilmainen että maksullinen versio. Jälkimmäinen tarjoaa yleensä lisäominaisuuksia ja laajennuksia käyttökokemukseen. Freemium-palvelun käyttöehdot ja kustannukset ovat palvelukohtaisia. Esimerkiksi Evernote ja Whatsapp toimivat freemium-mallilla.
FTP
Turvaton protokolla tiedon siirtoon verkkoyhteyden yli (file transfer protocol). Esimerkiksi krakkeri voi napata käyttäjän henkilökohtaisia tietoja tiedon ollessa matkalla verkossa ilman sen kummempaa huomiota. FTP:n sijaan suositellaan käytettäväksi SFTP-protokollaa.
Full HD
Markkinointitermi resoluutiolle, jossa on 1920 x 1080 pikseliä. Synonyyminä käsite 1080p.
Full HD –näyttö
Näyttö, jonka resoluutio on Full HD eli 1080p, toisin sanoen 1920x1080 pikseliä.
Fyysinen kerros
Tietotekniikan fyysinen toteutus eli piirilevyt, sähköjohdot ja niihin liittyvä tekniikka (physical Layer). Tietotekniikan käytännön toteutuksen runko on fysiikassa ja laitteet käytännössä mikro- ja nanoelektroniikan kokoluokassa. Toiminnan perustana ovat matemaattiset tarkat säännöt eli algoritmit. Fyysinen kerros on alin OSI-mallin eli verkon toimintaa kuvaavan mallin seitsemästä kerroksesta.
Fyysinen resurssi
Konkreettinen apuväline, jota voidaan käyttää tarvittaessa. Esimerkiksi tietokone, oheislaite tai tila.
Fyysinen sijainti
Paikka, jossa laite, resurssi tai tieto konkreettisesti on. Voi tarkoittaa myös kiintolevyä tai kiintolevyn sektoria.
Fyysinen tietoturva
Jos tietolaite varastetaan, rosvo ei saa päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin. On hyvä käyttää esimerkiksi pääsykoodia, joka estää tietojen käytön laitteen ollessa lukittuna.

G

GAFE
Googlen palvelut opetusalalle (Google apps for education). Esimerkiksi voittoa tavoittelematon oppilaitos saa GAFEn käyttöön ilmaiseksi, yrityksille vastaava palvelu on maksullinen.
Gbps
Tiedonsiirron nopeuden yksikkö, gigabittiä sekunnissa. Kytkimissä maksiminopeus voi olla esimerkiksi 1 Gbps. Käytännössä gigabitin verkkoja ei kirjoitushetkellä ole Suomessa kuluttajakäytössä, vaan maksiminopeudet ovat luokkaa 0,1 Gbps eli 100 Mbps.
GFLOPS
Tietokoneen laskentatehon yksikkö. Tarkoittaa miljardia liukulukuoperaatiota sekunnissa. Esimerkiksi älypuhelin pystyy kirjoitushetkellä parhaimmillaan muutaman sadan GLOPS:n laskentatehoon (grafiikkapuoli, teoriassa ja rinnakkain laskien).
Gigahertsi
Taajuuden yksikkö, tarkoittaa miljardia värähdystä sekunnissa. Merkitään 1 GHz. Esimerkiksi suorittimen ja keskusmuistin kellotaajuudet. Yksi gigahertsi on tuhat megahertsiä eli 1 GHz = 1000 MHz.
Gigatavu
Tiedon tallennustilan koon yksikkö. Tallennustilan koko ilmaistaan usein gigatavuina Gt, esimerkiksi kiintolevyn koko voi olla 500 Gt. Pilvipalvelusta ostettu tallennustila on kirjoitushetkellä kokoluokkaa 100–1000 Gt.
GIMP
Ammattitason kuvankäsittelyn sovellus. Perustuu avoimeen lähdekoodiin (Gnu Image Manipulation Program). GIMP on ilmainen käyttää ja siihen löytyy erittäin paljon lisäosia sekä tutoriaaleja verkosta.
GIT
Versionhallinnan ammattityökalu erityisesti sovelluskehitykseen, joka on suunniteltu toimimaan hajautetusti. Projektin laittoi alulle Linus Torvalds vuonna 2005. GIT on avointa lähdekoodia ja ilmainen käyttää.
Globaali tietoverkko
Katso Internet.
GLONASS
Venäjän satelliittipaikannusjärjestelmä, toimintaperiaatteeltaan samankaltainen kuin GPS. GPS:n ja GLONASS:n käyttö samanaikaisesti voi parantaa paikannuksen tarkkuutta ja toimivuutta.
Gmail
Googlen tarjoama sähköposti, jonka käyttäjätunnus on muotoa matti.meikalainen@gmail.com. Gmail-tilin käyttäjätunnuksella ja salasanalla käytetään myös muita Googlen palveluja, kuten Drive, Google+ ja Blogger.
Gmail-sähköposti, -sähköpostiosoite, -tili, -tunnus
Katso Gmail.
Google
Yritys, joka tarjoaa monipuolisia verkkopalveluja sekä pilvipalveluja. Googlen perustivat Stanfordin yliopistossa jatko-opintojensa loppuvaiheessa Larry Page ja Sergey Brin vuonna 1998. Google on erityisen tunnettu nimeään kantavasta hakukoneesta eli Google-hausta (Google Search).
Google Calendar
Googlen sähköinen kalenteripalvelu.
Google Contacts
Googlen tarjoama palvelu yhteystietojen hallintaan. Yhteystietojen tallentaminen pilvipalveluun on suositeltavaa, sillä yhteystiedot voivat sisältää mm. osoitetiedot, sähköpostin ja valokuvan. Tiedot saattavat tulevaisuudessa päivittyä automaattisesti, kun niihin tehdään muutoksia eli pysyvät automaattisesti ajan tasalla. Tiedot eivät myöskään katoa, vaikka älypuhelimelle tai SIM-kortille tapahtuisi jotain ikävää.
Google Docs
Katso Docs.
Google Forms
Katso Forms.
Google-haku
Googlen kehittämä edistynyt hakukone (Google search). Soveltuu esimerkiksi osoitetietojen tai aukioloaikojen tarkistamiseen sekä tuotevertailuun. Haku on personoitu eli se oppii käyttäjän aiemmasta selailusta ja ehdottaa tuloksia, jotka liittyvät aiempaan käyttöön. Jos kaksi henkilöä tekevät tietolaitteillaan saman Google-haun, saavat he erilaiset hakutulokset riippuen käyttöhistoriasta. Google-haku sisältää erikoishakuja, esimerkiksi Google Scholar, joka etsii vain tieteellisiä artikkeleita. Hakutuloksia voi myös rajata esimerkiksi julkaisuajankohdan (viimeinen kuukausi / viikko /...) mukaan.
Google Drive
Katso Drive.
Google Earth
Googlen palvelu, jolla maapalloa katsotaan lentokone- ja satelliittikuvien avulla tehdyn kolmiulotteisen mallin kautta. Palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi lomamatkan kohteen tarkasteluun ja toimii yhdessä Maps-palvelun kanssa.
Google Keep
Katso Keep.
Google kääntäjä
Googlen palvelu, joka kääntää kirjoitetun tai puhutun tekstin käyttäjän valitsemalle kielelle. Esimerkiksi vieraskielisellä keskustelupalstalla olevan jutun voi kopioida kääntäjään ja kääntää omalle äidinkielelle. Kääntäjä hallitsee hyvin lyhyet ja selkeät lauseet sekä sanat, mutta ei pidempiä lauseita, epäselvästi äännettyä kieltä eikä kaikkia erisnimiä.
Google Maps
Katso Maps.
Google Sites
Googlen palvelu verkkosivujen tekemiseen ja julkaisuun. Esimerkiksi henkilökohtaiset sivut tai yhdistyksen sivut voi tehdä Sites-palvelulla eikä tekeminen vaadi ohjelmointitaitoa. Kirjoitushetkellä palvelu ei ole kilpailukykyinen perinteisen verkkosivujen tekemisen kanssa. Mobiililaitteet saattavat näyttää palvelulla tehdyt sivut eri tavalla kuin oli tarkoitus.
Google-tili
Verkkotili, jonka loppuosa on muotoa @gmail.com, esimerkiksi matti.meikalainen@gmail.com. Google-tili ja siihen liitetty henkilökohtainen salasana ovat avain Googlen palveluiden käyttöön, mm. Gmail, Blogger, Google+ ja Drive.
Googlen palvelut
Sisältää mm. palvelut Drive (Docs, Sheets, Slides, Blogger, Contacts, Calendar, Youtube, Chrome ja muita. Kaikkia palveluja pääsee käyttämään henkilökohtaisella Gmail-sähköpostiosoitteella (käyttäjätunnus) ja salasanalla.
Google Photos
Googlen palvelu, jonne ladataan mobiililaitteella otetut digikuvat. Esimerkiksi Android-älypuhelimesta on mahdollista lähettää datayhteydellä kaikki puhelimella otetut valokuvat automaattisesti Photos-palveluun.
Google Play Store
Palvelu, jonka kautta ladataan ja asennetaan sovelluksia Android-mobiililaitteeseen. Palvelua käytetään sovelluksen Play-kauppa kautta.
Google Plus, Google+
Googlen yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät merkitsevät toisiaan piireihin ja lähettävät viestejä piirien aikajanoille. Soveltuu esimerkiksi yhteisestä asiasta ilmoittamiseen tietylle porukalle. Perusidealtaan samantapainen kuin Facebook. Google+ sisältää myös yhteisöjä (vrt. Facebook-ryhmät, joihin voi liittyä ja näin saada omalle aikajanalle yhteisön viestejä.
GNU GPL
Lisenssi, joka mahdollistaa työn käytön myös muissa projekteissa avoimen ohjelmistokehityksen periaatteiden mukaisesti (Gnu General Public License). Lisenssistä on olemassa useita eri versioita, mm. GPL 2.0 ja GPL 3.0.
GPRS
Datayhteystekniikka ja standardi, jonka maksiminopeus on käytännössä luokkaa 30–40 kbps (General Packet Radio Service). Käytössä vanhemmilla mobiililaitteilla ja alueilla, joilla 3G- ja 4G-verkkojen peittävyys on heikko. GPRS-tiedonsiirron ovat syrjäyttäneet Suomessa laajalti 3G ja 4G.
GPS
Maailmanlaajuinen eli globaali paikannusjärjestelmä (Global Positioning System). GPS löytää laitteen sijainnin satelliittien avulla. GPS:n käyttö ei käytä datayhteyttä eli esimerkiksi älypuhelimeen ladattuja offline-karttoja voi käyttää GPS:n kanssa ilman dataliikenteen kustannuksia myös ulkomailla. GPS:n käyttö yhdessä Venäjän satelliittipaikannusjärjestelmä GLONASS:n kanssa voi parantaa paikannuksen tarkkuutta ja toimivuutta.
Graafinen käyttöliittymä
Sovelluksen ulkoasu eli näkymä käyttäjälle (Graphical User Interface, GUI). Ohjelmoinnissa sovelluksen ulkoasu ja rakenteellinen toiminta tavallisesti erotetaan toisistaan, eli samalle rakenteelle voi olla olemassa useita erilaisia ulkoasuja. Katso myös käyttöliittymä.
Graafinen ulkoasu
Katso graafinen käyttöliittymä.
Grey hat
Hakkeri tai krakkeri, joka murtautuu tietojärjestelmiin. Tavoitteena hänellä on joskus etsiä tietoturva-aukkoja ja kehittää järjestelmiä, toisinaan vierailla sivustoilla "muuten vain", jopa haitallisessa mielessä. Toisin sanoen grey hat -hakkerin toiminnan eettinen perusta on ailahtelevainen. Hän voi löytää pahan tietoturva-aukon, mutta ei ole kiinnostunut hyödyntämään sitä tai kertomaan asiasta kenellekään. Katso myös white hat ja black hat.
GSM
Maailmanlaajuisessa käytössä oleva matkapuhelinjärjestelmä (Global System for Mobile Communications).
Gt
Tiedon tallennustilan koon yksikkö, gigatavu. Yksi gigatavu on tuhat megatavua, 1 Gt = 1000 Mt. Katso myös tavu ja kilotavu

H

Haavoittuvuus
Katso tietoturva-aukko.
Haittaohjelma, Haittasovellus
Sovellus, joka tekee käyttäjän näkökulmasta ikäviä toimintoja (malware). Esimerkiksi mainosohjelmat selaimessa ja virukset käyttöjärjestelmässä. Haittaohjelma voi kerätä tietoja käyttäjän surffatessa ja hidastaa tietolaitteen toimintaa. Ainoa lähes täysin varma tapa hankkiutua eroon haittaohjelmista on nollata laite.
Hajautettu palvelunestohyökkäys
Katso DDoS.
Hakkeri
Henkilö, joka on kiinnostunut jonkin asian toiminnasta ja erityisesti siitä, miksi asiat pelaavat täsmälleen tietyllä tavalla (hacker). Hakkeri mielellään jäsentelee ongelman loogisesti ja järjestelmällisesti, tutkii perinpohjaisesti, kokeilee ja testailee. Tietokonemaailman ohessa voidaan puhua esimerkiksi bisneshakkerista, joka on kiinnostunut juuri tietyn bisneksen toimivuuden yksityiskohdista ja kehitystyöstä. Media on virheellisesti popularisoinut hakkerin tarkoittavan henkilöä, joka murtautuu tietojärjestelmiin ilman lupaa. Tällaista henkilöä kuvaa käsite krakkeri (cracker).
Hakkerointi
Se mitä hakkeri tai krakkeri tekee.
Hakualgoritmi
Matemaattiset säännöt, joita hakukone käyttää järjestäessään hakutuloksia tärkeämmästä vähemmän tärkeään. Verkkosivustot, jotka pyrkivät olemaan hakutulosten kärjessä, optimoivat sivustojaan yhteneviksi niiden kriteerien kanssa, jotka hakualgoritmi huomioi ja joita se painottaa.
Hakuehto, Hakuilmaus
Katso hakusana.
Hakuindeksi
Tietokanta, joka jäsentää suuria määriä tietoa nopeasti löytyväksi. Toimiva indeksointi vaatii usean tieteenalan (matematiikka, tietotekniikka, kielitieteet, psykologia) luontevaa yhteispeliä.
Hakukone
Sovellus, joka etsii tietoa jostakin tietojoukosta, esimerkiksi Google-haku Internetistä. Hakukone välittää käyttäjän tekemän kyselyn tietokantaan eli sen, mitä käyttäjä kirjoittaa hakukenttään. Se käyttää hakualgoritmia, joka järjestää hakusanoja vastaavat tulokset tärkeysjärjestykseen. Tärkeysjärjestys voi riippua käyttäjän samalla koneella aiemmin tekemistä toiminnoista (personoitu haku), esimerkiksi Google-haku. Tuloksena saadaan lista verkkosivuista (Google-haku), joilla syötetyt sanat esiintyvät.
Hakukoneoptimointi
Oma erikoisalansa, joka tutkii mm. verkkosisältöjen näkyvyyttä ja löytyvyyttä suurimmille hakukoneille kuten Bing, Yahoo ja Google (search engine optimization, SEO).
Hakukriteeri
Katso hakusana.
Hakurobotti
Tekee tutkimustyötä liikkuen verkkosivulta toiselle linkkejä seuraten. Sivujen URL-osoitteet ja niillä esiintyvät sanat poimitaan talteen ja lisätään valtavaan tietokantaan. Tietokannasta laaditaan hakuindeksi, jossa sanat ovat aakkosjärjestyksessä.
Hakusana
Ilmaus, jolla tietoa haetaan hakukoneella. Yksi tai useampi sana, joka voi hakukoneesta riippuen sisältää myös loogisia operaatioita kuten AND, OR ja NOT. Esimerkiksi hakuilmaus Ankka NOT Aku voisi etsiä tulokset, joissa mainitaan sana Ankka, mutta ei sanaa Aku. Logiikan käytön täsmällinen kieliasu eli syntaksi riippuu hakukoneesta.
Hakutoiminto
Tekstikenttä, johon kirjotetaan (mobiililaitteella myös sanelu) hakusana tai ilmaus. Hakutoiminto etsii vastaavat hakutulokset. Tunnetuin hakutoiminto on Google-haku, mutta hakuja löytyy myös muualta. Esimerkiksi Play-kauppa sisältää oman hakunsa, jolla etsitään sovelluksia ja muuta Play-kaupan tarjontaa. Apple on pitkään kehittänyt Spotlight-hakutoimintoaan. Myös Wikipedia sisältää oman hakutoimintonsa. Useissa hakutoiminnoissa voi käyttää loogisia operaattoreita AND, OR ja NOT, kunhan syntaksi on tiedossa.
Hakutulos
Tulokset, jotka hakutoiminto listaa (yleensä allekkain) annetulle hakusanalle tai –sanoille. Hakualgoritmi määrää, millaiset tulokset listautuvat ensin eli mikä on hakukoneen mielestä tärkeintä tietoa. Katso myös personoitu haku.
Hangouts
Googlen palvelu, jolla käytetään pikaviestintä ja soitetaan konferenssipuheluja (näköpuhelut) kahden tai useamman osapuolen välillä. Esimerkiksi projektityöskentelyssä on joskus järkevämpää keskustella pikaviestimellä kuin aiheuttaa ylimääräistä mölyä juttelemalla, jos paikalla on työrauhaa arvostavia ihmisiä.
Hardware
Yleistermi tietolaitteiden osille eli komponenteille. Esimerkiksi tavallisen tietokoneen hardwareen kuuluvat mm. suoritin, keskusmuisti ja kovalevy.
HD
Lyhenne sanoista High Definition, joka tarkoittaa korkeaa tarkkuutta tai -resoluutiota. Esimerkiksi Full HD–televisioissa näyttöruudulla on yhteensä 1920 pikseliä vaakasuunnassa ja 1080 pikseliä pystysuunnassa eli 1920x1080 pikseliä (1080p). Perustason HD-tarkkuus on 720p.
HD-Ready
Yleinen nimitys näytölle tai TV:lle, joka tukee teräväpiirtotasoista kuvaa eli vähintään resoluutiota 720p. Muita teräväpiirtotarkkuuksia ovat esimerkiksi 1080p ja 4K.
HDD
Tavallinen kiintolevy, jonka toiminta perustuu fyysiseen lukupäähän ja sähkömagnetismiin (Hard Disk Drive). Hitaampi käytössä kuin SSD-levy, mutta sisältää yleensä suuremman tallennuskapasiteetin ja on edullisempi gigatavua kohden.
HDMI
Näyttöjen liitäntätyyppi ja standardi, joka on varsin yleinen televisioissa ja tietokoneissa. HDMI 1.4 tukee 4K-videolle sekä Ethernetille. HDMI:n kautta kulkee myös korkealaatuinen ääni.
HDMI-micro
Pienempi versio HDMI-liitännästä. Käytössä esimerkiksi läppäreissä.
HDMI-DVI-adapteri
Adapteri, jolla HDMI-urosliitäntä muutetaan DVI-urosliitännäksi näyttöön liittämistä varten. Esimerkiksi tietokone, jossa on vain HDMI OUT, saadaan adapterilla kiinni DVI-liitännällä varustettuun näyttöön.
HDMI OUT
Esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai pöytätietokoneen HDMI-naarasliitäntä, josta kuva ja ääni viedään HDMI-kaapelilla erilliselle näytölle.
Heikko salasana
Salasana, joka on matemaattisesti katsottuna liian lyhyt tai yksinkertainen. Esimerkiksi kotieläimen nimi, oma syntymäaika tai vastaava. Turvallinen salasana sisältää sekä isoja että pieniä kirjaimia ja numeroita ja on vähintään 12 merkkiä pitkä.
Henkilökohtainen käyttäjätili
Katso käyttäjätili.
Henkilökohtainen salasana
Katso salasana.
Henkilökohtainen tietokone
Tietokone, joka on henkilökohtaisessa eli "omassa" käytössä. Voi tarkoittaa tavallisen tietokoneen ohella myös mobiililaitteita.
High Definition
Katso HD.
Hiiri
Oheislaite tai paremminkin osoitinlaite, jonka avulla käytetään yleisimmin tavallista tietokonetta. Hiiriä on olemassa myös ammattikäyttöön, kuten piirtoon ja 3D-suunnitteluun.
Horrostila
Laite on tilassa, josta "herääminen" kestää jonkin aikaa, sillä kiintolevyt on sammutettu (Hibernate). Tyypillinen pöytätietokoneilla ja kannettavilla. Horrostila ei kuluta juuri lainkaan akkuvirtaa tai verkkovirtaa. Katso myös lepotila ja valmiustila.
Howsecureismypassword.net
verkkosivu, jolla voi tarkistaa salasanan vahvuuden. Sivulle ei tule kirjoittaa omaa salasanaa, vaan yhtä pitkä ja vastaavia merkkejä (isot kirjaimet, numerot, erikoismerkit) sisältävä ilmaus. Hyvä salasana sisältää kaikkia edellisiä merkkejä ja on vähintään 12 merkkiä pitkä.
HTML, HTML-kieli
Merkintäkieli, jolla verkkosivut kirjoitetaan (HyperText Markup Language). HTML:n kirjoittaminen ei ole ohjelmointia, vaikka se voi koodimaisena siltä alussa näyttää.
HTTP
Hypertekstin eli Internetin tekstin siirtämiseen tehty protokolla. Hyperteksti on käytännössä HTML-kieltä sekä siihen kiinteästi liittyviä muita verkon ohjelmointikieliä.
HTTPS
Hypertekstin siirtämiseen tehty turvallinen protokolla. Käyttää HTTP-protokollaa ja taustamekanismina SSL- tai TLS-protokollia, jotka perustuvat julkisen avaimen kryptografiaan.
Huuto.net
Suomalainen verkkohuutokauppa, jossa noin pari miljoonaa käyttäjää ja tuotteita kaikista mahdollisista kategorioista. Verkon kautta on mahdollista tavoittaa suurempi ostajakunta kuin perinteisessä huutokaupassa.
Hybridilevy
Kiintolevy, jossa on pieni SSD-levy sekä suuri HDD-levy yhdessä. Etuna SSD:n nopeus sovelluksia ja käyttöjärjestelmää käytettäessä sekä HDD:n tallennustila tietoa varastoitaessa.
Hyötyohjelma
Tietokoneohjelma, jota käytetään asetetun tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoite liittyy yleensä työntekoon ja on osa projekti läpiviemistä. Erotuksena hyötyohjelmista ovat viihteelliset ohjelmat kuten pelit, mutta joissakin yhteyksissä myös ne voidaan nähdä hyödyllisinä.
Hyperlinkki
Katso linkki.
Hypermedia
Hypertekstiä, joka sisältää teksti- ja numeromuotoisen tiedon lisäksi multimediaa eli kuvia ja / tai videoita. Esimerkiksi Youtube-palvelu tarjoaa käyttäjälleen hypermediaa.
Hyperteksti
Internetin tekstiä, joka yleensä sisältää linkkejä kuviin ja videoihin. Kirjoitetaan HTML-kielellä sekä tarpeen mukaan käytetään muita merkintä- ja ohjelmointikieliä. Katso myös hypermedia.
Hyökkäys
Katso tietoturvahyökkäys.
Häviöllinen tiedostomuoto
Tiedon tallennusmuoto, jossa osa tiedosta hävitetään tarkoituksella tallennustilan säästämiseksi (lossy file format). Esimerkiksi MP3-tiedoston sisältämä musiikki on heikkolaatuisempaa kuin alkuperäinen aaltoääni, mutta MP3 vie huomattavasti vähemmän tilaa kiintolevyllä.
Häviötön tiedostomuoto
Tiedon tallennusmuoto, jossa tietoa ei katoa tallennustilan säästämiseksi (lossless file format). Esimerkiksi FLAC on äänelle sopiva häviötön tiedostomuoto, joka tiivistää tiedon pienempään tilaan kuin aaltoääni hukkaamatta tietoa. Käytetään kaikelle multimedialle kuten kuville, äänelle ja videolle. Digikuvien yhteydessä puhutaan Raw-muodosta tai raakamuodosta. Tyypillisesti raakamuoto vie laadukkailla laitteilla tallennettuna merkittävästi enemmän tallennustilaa kuin häviölliset tiedostomuodot.

I

IEEE 802.11
Langattoman verkon (WLAN) viralliset standardit siirtoyhteyskerroksella ja fyysisellä kerroksella. Näitä on useita tyyppejä, mm. a, b, g ja n. Tyypit vastaavat erilaisia tietoliikenteen nopeuksia.
iCloud
Applen tarjoama pilvipalveluympäristö mm. dokumenteille, valokuville, muistiinpanoille ja yhteystiedoille. Esimerkiksi iPad-tabletin voi varmuuskopioida iCloud-palveluun ja myöhemmin palauttaa varmuuskopion tilaan, jos tarvetta. iCloud toimii sekä Applen mobiililaitteilla että Mac-tietokoneilla.
IETF
Internetin protokollien standardoinnista vastaava organisaatio (Internet Engineering Task Force). IETF tuottaa RFC-standardeja.
Ilmainen sovellus
Sovellus, joka ei maksa mitään. Esimerkiksi Yle Areena tai Google Maps. Ilmaiset sovellukset sisältävät joskus mainoksia, joiden kautta sovelluskehitystä rahoitetaan. Ilmainen sovellus ei välttämättä ole huonompi kuin maksullinen sovellus.
IMAP, IMAP-protokolla
Protokolla nykyaikaisen sähköpostin käyttöön. Viestit ovat liitettyinä verkkotiliin ja viestin poistaminen yhdellä laitteella poistaa sen verkkotilistä eli sama viesti poistuu myös muilta henkilökohtaisilta laitteilta, joilla sama sähköpostitili on käytössä.
InDesign
Adoben julkaisema sovellus ammattimaiseen taittoon ja ladontaan, jota käyttävät mm. useat lehtitalot. Sovelluksella voi tehdä myös esitteitä, kirjoja ja yleisemmin mitä vain julkaisuja.
Informaatio
Laaja käsite määriteltäväksi tässä yhteydessä. Katso kuitenkin tieto, data ja metatieto.
Inline, Inline-muoto
Tiedon esitys samalla rivillä. Esimerkiksi navigointipalkki verkkosivun yläosassa esitetään usein inline-muodossa.
Implementaatio
Tapa, jolla esimerkiksi sovelluksen, käyttöjärjestelmän tai laitteen ominaisuus on toteutettu eli implementoitu (implementation).
Inkscape
Vektorigrafiikan tekemisen soveltuva ammattitason työkalu, avointa lähdekoodia. Ilmainen vastine Adoben Illustrator -sovellukselle. Esimerkiksi Openclipart.org sisältää kymmeniä tuhansia ilmaisia vektorikuvia, joita voi käyttää sellaisenaan tai muokata sopiviksi (Public Domain).
Instagram
Sosiaalisen median palvelu, jossa seurataan ihmisiä ja jaetaan kuvia julkisesti tai yksityisesti.
Integroitu
Sisäänrakennettu komponentti toisen komponentin oheen. Esimerkiksi tietokoneen emolevyllä on tyypillisesti integroitu verkkokortti sekä integroitu äänikortti. Suoritin voi sisältää integroidun näytönohjaimen. Tyypillisesti erilliset osat ovat tehokkaampia ja laadukkaampia, mutta kalliimpia kuin integroidut osat.
Integroitu piiri
Joukko sähkökomponetteja pienellä "sirulla" puolijohdemateriaalia, esimerkiksi piitä (integrated circuit, IC). Integroitu piiri valmistetaan litografialla ja kemiallisilla prosesseilla. Käytetään myös nimitystä mikropiiri. Integroitujen piirien hyödyt verrattuna erillisiin virtapiireihin ovat mm. pienempi koko, nopeus ja kustannukset. Esimerkiksi tietolaitteen suoritin ja keskusmuisti ovat integroiduilla piireillä.
Intel
Tietotekniikka-alan yritys, joka kehittää ja valmistaa mm. suorittimia, SSD-levyjä ja emolevyjä.
Internet
Globaali tietoverkko, joka rakentuu paikallisista verkoista (LAN) ja niiden yhteenliittymistä. Esimerkiksi kotiverkko yhdistyy modeemin kautta Internetiin. Verkon eri alueita yhdistävät toisiinsa reitittimet, jotka ohjaavat tietoliikennettä matemaattisia sääntöjä käyttäen paikasta toiseen. Kytkimet luovat uusia aliverkkoja, joiden kautta laitteet pääsevät Internetiin.
Internet-selain
Katso selain.
Internet-yhteyden jakaminen
Tietolaite jakaa datayhteyden kautta tulevan verkon usealle muulle laitteelle käyttäen WLAN-korttiaan eli toimii kuten langaton modeemi. SIM-kortilla varustetuissa mobiililaitteissa on usein tämä ominaisuus. Yhteyden jakaminen kuluttaa paljon akkuvirtaa ja laite toimii akun avulla vain joitakin tunteja, kun muut laitteet käyttävät sen jakamaa Internet-yhteyttä.
Internet-yhteys
Verkkoyhteys paikallisen verkon (LAN) kautta Internetiin joko langallisena tai langattomana tai SIM-kortin kautta. Tyypillisimmät ovat modeemiyhteys ja datayhteys. Tarkoittaa teknisesti niiden protokollien joukkoa, jotka hoitavat tietokoneiden välisen viestinnän käyttäjän näkymättömissä, pohjimmiltaan fyysisellä kerroksella.
Internet Explorer
Microsoftin kehittämä selain, josta on olemassa sekä Desktop- että mobiiliversiot. Perustuu hieman erilaiselle koodipohjalle kuin Firefox ja Chrome, esimerkiksi lisäosien hallinta ei ole samanlainen.
Intranet
Katso yksityinen verkko.
iOS
Applen julkaisema käyttöjärjestelmä mobiililaitteille. Järjestelmää käyttävät mm. iPhone ja iPad.
IP
Alin Internetin yhtenäinen protokolla tiedonsiirtoon (Internet Protocol). Internetissä tietoliikenne kulkee IP-paketteina laitteelta toiselle reitittimien välityksellä. Tärkeimmät standardit ovat IPv4 ja IPv6.
IP-osoite
Tietolaitteen verkko-osoite, joka yksilöi laitteen, tarkemmin sanoen laitteen käyttämän verkkokortin. IP-osoitteen avulla verkossa liikkuva tieto löytää oikean määränpään.
IP-paketti
Kaikki tietoliikenne Internetissä kulkee pieninä tietopaketteina, joita reitittimet ohjaavat kohti oikeaa määränpäätä eli IP-osoitetta. Isommat tiedostot jaetaan useaksi pieneksi "paketiksi". Paketti sisältää otsikkotietoa (minne se on menossa, millaista tietoa se sisältää) sekä datatietoa (tieto jota siirretään, kuten vaikkapa osa tekstitiedostosta, valokuvasta tai videosta).
iPad
Applen valmistama tablet-laite, jonka ensimmäinen versio tuli markkinoille 2010. Historiassa suosituin yksittäinen tablet myytyjen määrien perusteella (kevät 2015).
iPhone
Applen valmistama älypuhelin, jonka ensimmäinen malli tuli myyntiin 2007. Suosittu erityisesti yritysmaailmassa sekä nuorten aikuisten keskuudessa.
IPS, IPS-paneeli
Näyttöteknologia, jota käytetään LCD-näytöissä. Kirjoitushetkellä syrjäyttänyt TN-paneelit lähes kokonaan.

J

Jaettu dokumentti
Dokumentti, johon usealla käyttäjällä on käyttöoikeus. Esimerkiksi Google Drive-palvelussa jaettu tekstidokumentti. Jakaminen onnistuu tyypillisesti linkillä tai sähköpostiosoitteen avulla. Tiedon jakaja päättää, millaiset käyttöoikeudet (lukuoikeus, kirjoitusoikeus) hän antaa muille käyttäjille, joille dokumentin jakaa.
Jailbreak
Applen valmistaman mobiililaitteen, yleensä iPhonen, pääkäyttäjän oikeuksien hankinta. Prosessi mm. poistaa takuun ja avaa mahdollisuuden saada puhelin toden teolla sekaisin.
Java
Yksi tunnetuimmista ohjelmointikielistä. Javalla tehdään sovelluksia, jotka ovat alustariippumattomia sekä myös verkkoon liittyvää toiminnallisuutta. Huomaa, että Java on eri asia kuin Javascript.
Javascript
Ohjelmointikieli, jolla tehdään verkkosivuille käyttäjäpuolen ratkaisuja eli toiminnallisia elementtejä. Esimerkiksi verkkosivuston kielen vaihtaminen ja kuvakkeen värin muuttuminen, kun hiiri on kuvakkeen päällä (ja vastaavat) ovat usein Javascriptillä toteutettuja ratkaisuja. Palvelinpuolen ratkaisuja tehdään sen sijaan ohjelmointikielillä kuten PHP ja Perl.
JPG, JPEG
Pakattu tiedostomuoto kuville. Erittäin yleisesti käytössä digikameroissa ja mobiililaitteissa. Tiedostopääte on muotoa .jpg, .JPG, .jpeg tai vastaava.
Julkaisualusta
Palvelu, joka mahdollistaa sisällön julkaisemisen tyypillisesti verkossa ilman vaatimusta koodaustaidolle (publishing platform). Esimerkiksi Blogger tai Wordpress.
Julkinen verkko
Tietoverkko, joka ei ole yksityinen tai salasanalla suojattu vaan kaikille avoin.
Julkisen avaimen kryptografia
Lähetettävä tieto salataan julkisella avaimella ennen lähettämistä ja puretaan salaisella avaimella tiedon saavuttua perille. Yleisimmin käytännössä käytetty protokolla, joka hyödyntää julkisen avaimen kryptografiaa, on RSA.
Järjestelmänvalvoja
Henkilö organisaatiossa, jolla on oikeudet tehdä hallinnollisia toimia tietojärjestelmään. Hän voi esimerkiksi luoda ja poistaa organisaation sisäisiä käyttäjätilejä, muokata verkkosivuja ja vastaa vikatilanteiden korjaamisesta. Katso myös järjestelmänvalvojan oikeudet.
Järjestelmänvalvojan oikeudet
Käyttöjärjestelmässä oikeudet tehdä mitä vain, esimerkiksi poistaa sovelluksia, muokata käyttäjätilejä ja muuttaa järjestelmän ja sovellusten asetuksia. Katso myös Root.

K

Kaapelimodeemi
Modeemi, joka mahdollistaa datan liikkumisen radiokanavia pitkin laitteelta toiselle. Käyttö on mahdollista kotitalouksissa, joissa on kaapeliverkko. Huomaa, että ADSL-modeemi ei toimi kaapeliverkossa.
Kaapeliverkko
Infrastruktuuri, joka mahdollistaa radio- ja televisiolähetysten siirron kiinteitä kaapeleita pitkin. Esimerkiksi laajakaistayhteys on myös mahdollista tilata kaapeliverkon kautta. Laajakaistan käyttöön vaaditaan kaapelimodeemi.
Kaappaaminen
Katso tilin kaappaaminen.
Kaatuminen
Tietolaitteen toimintaongelma, jossa tapahtuu käytännössä täydellinen jumi. Laite ei vastaa näppäin- tai näyttöpainalluksiin. Käsitettä käytetään myös tilanteesta, jossa kone esimerkiksi käynnistyy automaattisesti uudelleen bugin seurauksena. Windows-ympäristössä BSOD eli Blue Screen of Death on tyypillinen kaatumistilanne. Ratkaisuna on yleensä käynnistää tietokone uudelleen.
Kaksivaiheinen vahvistus tai -varmistus
Katso 2-vaiheinen vahvistus.
Kaksoiskappale
Katso duplikaatti.
Kannettava, Kannettava tietokone
Tietokone, jossa on oma akku ja näyttö ja joka on näyttökooltaan noin 10–18 tuumaa. Kannettavia valmistetaan mm. yrityskäyttöön, suunnitteluun, laskentatyöhön sekä pelaamiseen. Tyypillisesti kannettavat painavat 0,7–4 kg. Erona mobiililaitteisiin kuten tabletteihin ovat näppäimistö ja hiiri tai kosketuslevy ensisijaisena käytön rajapintana. Joissakin kannettavissa on kosketusnäyttö.
Kansalaisen asiointitili
Verkkopalvelu sähköiseen asioiden hoitoon julkishallinnon kanssa. Palvelussa voi tarkastella mm. itseä koskevia sähköisiä päätöksia ja hoitaa asioita sähköisesti. Tunnistautuminen tehdään tarvittaessa verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Kansio
Tiedostojen tai pikakuvakkeiden järjestelypaikka. Esimerkiksi kansio nimeltä Viihde voi mobiililaitteella sisältää pikakuvakkeet sovelluksiin Spotify, Netflix ja Yle Areena. Vastaavasti kansio nimeltä Lataukset sisältää Windows-koneella koneelle ladatut tiedostot, ellei niitä ole siirretty sieltä pois.
Kantama
Katso verkon kantama
Kapasitiivinen kosketusnäyttö
Kosketusnäytön tyyppi, joka toimii havaitsemalla näyttöä koskettavan sormen (kehon kapasitanssi). Tyypillinen laadukkaiden mobiililaitteiden näytöissä, kuten esimerkiksi iPhone ja Samsungin älypuhelimet.
Kaupallinen ohjelma
Sovellus, jota myydään ja jonka lähdekoodi on usein suljettu. Katso myös maksullinen sovellus.
Kaupallinen ohjelmisto
Sovellusten joukko, jota myydään yhtenä pakettina ja jonka lähdekoodi on usein suljettu. Esimerkiksi Microsoft Office. Katso myös maksullinen sovellus.
Kaupallinen sovellus
Katso kaupallinen ohjelma ja maksullinen sovellus.
Kaupallinen sovelluskehitys
Sovelluskehitystyötä, jossa tuotetaan kaupallisia sovelluksia eli sovelluksia, joita myydään käyttäjille. Kaupallinen sovelluskehitys voi olla avoimeen tai suljettuun lähdekoodiin perustuvaa.
kb
Lyhenne kilobitille.
kbps
Tietoliikenteen nopeuden yksikkö, kilobittiä sekunnissa. Esimerkiksi 4G—verkon nopeus on maksimissaan noin 150 Mbps eli 150 000 kbps. Kahdeksan (8) kilobittiä vastaa yhtä kilotavua eli 8 kb = 1 kt. Yksikkö kbps voi tarkoittaa myös musiikkitiedoston laatua. Esimerkiksi MP3-tiedoston laatu voi olla 128 kbps, 192 kbps, 256 kbps tai 320 kbps, joista kaksi viimeisintä ovat käytännössä lähellä CD-laatua.
Keep (Google)
Googlen kehittämä palvelu digitaalisten muistiinpanojen tekemiseen mobiililaitteella. Esimerkiksi työtehtävälistat ja kauppalistat. Keep on saatavissa myös Chrome-selaimen lisäosana sekä Chrome Web Storesta.
Kehittäjä
Katso sovelluskehittäjä (Developer).
Kellotaajuus
Esimerkiksi suorittimen kellotaajuus kertoo karkeasti ottaen, kuinka monta kertaa suoritin voi vaihtaa tilaansa sekunnissa eli kuinka monta perustason käskyä se suorittaa aikayksikössä. Kellotaajuudet suorittimissa ovat luokkaa 1–5 GHz (gigahertsiä).
Kernel
Katso Linux-ydin. Voi tarkoittaa myös Windows-järjestelmän ydintä eli tietokoneen perustoiminnoista huolehtivaa käyttöjärjestelmän osaa.
Keskusmuisti
Laitteen käyttömuisti, joka tyhjenee, kun laite sammutetaan. Joissakin laitteissa (iPhone, Ipad) osa keskusmuistista tallennetaan sammuttamisen yhteydessä laitteen kiintolevylle, jolloin viimeksi käynnissä olleet sovellukset avautuvat laitteen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
Keskustelufoorumi, keskustelupalsta
Verkkopalvelu, jossa keskustellaan valittuun teemaan liittyen tai muuten vaan. Keskustelupalstoja eli foorumeja on esimerkiksi autoharrastajille, ruoanlaittoon ja tekniikkaan liittyen. Tyypillisesti keskustelupalstan juttuja voi lukea kuka tahansa, mutta palstalle kirjoittaminen ja kysymysten kysyminen vaatii rekisteröitymisen. Keskustelupalsta eroaa chatista siinä, että keskustelu ei välttämättä ole reaaliaikaista.
Keynote
Applen palvelu esitysgrafiikkaan. Palvelu on käytettävissä esimerkiksi tietolaitteilla iPad, iPhone sekä Mac-tietokoneilla.
Kiintolevy
Tiedon tallennuspaikka laitteella. Kiintolevyllä olevat tiedot pysyvät muistissa, vaikka laitteesta kytketään virta pois. Toiminta perustuu sähkömagnetismiin (HDD) tai puolijohdetekniikkaan (SSD), SSD on huomattavasti nopeampi käytössä kuin HDD. Tunnettuja valmistajia ovat mm. Samsung, Seagate ja Western Digital. Levy liitetään tietokoneen S-ATA-väylään.
Kiintolevyn alustus, formatointi tai tyhjennys
Katso formatointi.
Kiintolevysijainti
Tiedoston sijainti kiintolevyn tiedostojärjestelmässä, esimerkiksi C:\user\tiedosto.txt.
Kiintolevytila
Katso tallennustila.
Kiintolevyn turvallinen tyhjennys
Menetelmä, jolla kiintolevyltä poistetaan tiedot siten, että tiedon palauttaminen ei ole mahdollista. Tarkoittaa käytännössä esimerkiksi kiintolevyn nollaamista, satunnaislukujen kirjoittamista levylle tai levyn tuhoamista porakoneella. Joskus fyysinen tuhoaminen on perusteltua, yleensä nollaaminen ja satunnaislukujen kirjoittaminen useamman kerran riittävät.
Kik
Pikaviestin, joka on ilmainen käyttää.
Kilobitti
Tiedon tallennuskoko, yksikkö 1 kb. Kilobittiä käytetään tietotekniikassa esimerkiksi verkkoyhteyden nopeudesta puhuttaessa (nopeus kilobittiä sekunnissa, kbps). Kahdeksan kilobittiä on yksi kilotavu, 8 kb = 1 kt. Katso myös megabitti ja gigabitti.
Kilotavu
Tiedon tallennustilan koon yksikkö. Yksi kilotavu on kahdeksan (8) kilobittiä eli 1 kt = 8 kb. Kilotavu on pieni yksikkö ja yleisemmin käytetään megatavua (1 Mt = 1000 kt), gigatavua (1 Gt = 1000 000 kt) ja teratavua ( 1 Tt = 1000 000 000 kt). Esimerkiksi MP3-muodossa oleva musiikkikappale voi olla kooltaan noin 5000 kt. iPad Air 2 –laitteen (perusmalli) tallennustila on 16 000 000 kt eli 16 Gt. iPhonella otetun valokuvan koko (kevät 2015) on noin 1500 kt.
Kindle
Sähköisten kirjojen lukulaite, jota myy ja kehittää Amazon. Amazon ylläpitää virtuaalista kirjakauppaa Kindle Storea, josta voi tilata kirjoja (tyypillisesti englanninkielisiä) suoraan laitteeseen yhdellä klikkauksella.
Kirjasto
Katso ohjelmakirjasto.
Kirjautuminen
Katso tilille kirjautuminen.
Kirjautuminen palveluun
Katso tilille kirjautuminen.
Kirjoittaminen
Katso kirjoittaminen levylle.
Kirjoittaminen levylle
Tiedoston muokkaaminen, esimerkiksi tekstirivin lisääminen tekstitiedostoon. Kirjoittaminen levylle vaatii kirjoitusoikeuden. Katso myös lukuoikeus.
Kirjoitusoikeus
Oikeus tehdä muutoksia tiedostoon eli muokata sitä (write access). Käyttökelpoinen esimerkiksi jaetuissa dokumenteissa, joita muokkaavat useat henkilöt yhteistyössä. Katso myös lukuoikeus ja suoritusoikeus.
Kirjoitustekniikka
Katso kymmensormitekniikka.
Kokeiluversio
Yleensä maksullisen sovelluksen versio, jota saa kokeilla ilmaiseksi esimerkiksi siten, että sovelluksessa näkyy mainoksia. kokeiluversiot ovat ominaisuuksiltaan yleensä rajoitettuja verrattuna maksulliseen versioon.
Komento
Tietokoneelle annettu käsky tehdä jotakin. Voidaan antaa esimerkiksi komentoriviltä, klikkaamalla pikakuvaketta tai painamalla näppäimistön painiketta. Komento voi olla reaaliajassa käyttäjän aktivoima tai osana ohjelmakoodia. Katso myös suoritus.
Komentorivi
Tekstipohjainen käyttöliittymä, jossa tietokoneelle voi antaa komentoja. Hyödyllinen suurien tietomäärien automaattisessa käsittelyssä.
Komentoriviohjelma, Komentorivityökalu
Sovellus, jota käytetään komentoriviltä eli tekstipohjaisesti. Useat erittäin tehokkaat työkalut ovat olemassa vain Unix-tyylisen käyttöjärjestelmän komentorivillä, kuten mm. dd (levyn tyhjennys), grep (tietyn tekstin tai ilmauksen etsintä) ja sed (merkkijonojen muokkaus).
Komponentti
Katso tietokoneen osa.
Kone
Voi tarkoittaa tilanteesta riippuen esimerkiksi tavallista tietokonetta tai mobiililaitetta.
Konekieli
Kieli, jota tietolaitteen osat pohjimmiltaan ymmärtää. Esimerkiksi ohjelmointikieli tulee kääntää konekielelle ennen kuin suoritin osaa suorittaa ohjelmointikielellä kirjoitetut käskyt. Koodari ei nykyään kirjoita konekieltä suoraan, sillä se olisi erittäin työlästä.
Koodaaminen
Katso ohjelmointi.
Koodari
Ihminen tai tietokone, joka kirjoittaa koodia. Katso myös ohjelmointi.
Koodaus
Katso ohjelmointi. Tarkoittaa myös tiedon muunnosta tai järjestelyä sopivasti siten, että tietokone ymmärtää tiedon luonteen eli onko esimerkiksi tekstiä, kuva tai elokuva. Tiedostopääte kertoo tällöin koodauksen.
Koodi
Useimmiten tekstiä, jonka tietokoneeseen asennettu erityinen sovellus osaa kääntää ohjeeksi tehdä jotain, kun koodi suoritetaan. Koodi on käsitteenä varsin monimerkityksellinen ja voi ohjelmoinnin kontekstissa tarkoittaa esimerkiksi merkintäkieltä, ohjelmointikieltä tai jotain näiden yhdistelmää.
Koodikieli
Katso koodi.
Koodin kääntäminen
Kirjoitettu lähdekoodi tulee kääntää eli muuntaa tietokoneen ymmärtämään muotoon konekielelle sekä linkittää ennen koodin suorittamista. Käännön tekee erityinen kääntäjäsovellus.
Koodin linkittäminen
Binäärimuotoon käännetty koodi linkitetään käännön jälkeen käyttöjärjestelmän tms. ohjelmakirjastojen kanssa. Lopputuloksena on (yleensä) toimiva sovellus.
Koodin suorittaminen
Tietokoneen suoritin tekee käännetyssä ja linkitetyssä koodissa määritellyt toiminnot eli yksinkertaiset laskut.
Kopiointi
Esimerkiksi tiedosto otetaan leikepöydälle identtisen kopion tekemistä varten toiseen tiedostosijaintiin, joka voi olla samalla kiintolevyllä kuin alkuperäinen tiedosto, USB-tikulla tai vaikkapa verkkolevyllä. Kopio valmistuu, kun uusi tiedostosijainti on valittu ja tieto liitetään sijaintiin. Leikepöydällä voi olla vain yksi asia muistissa kerrallaan eli mikäli sinne kopioi jotain muuta ennen liittämistä, poistuu alkuperäinen tieto leikepöydältä. Vastaavasti myös tekstille tekstinkäsittelyssä. Windows-järjestelmällä kopioinnin sekä käyttöjärjestelmässä että melkein kaikissa sovelluksissa hoitaa näppäinkomento CTRL-C (Control-Copy). Mobiililaitteella tekstin kopiointi onnistuu pitämällä sormea jonkin aikaa kopioitavan kohteen päällä ja valitsemalla esiin tulevista vaihtoehdoista kopioi. Mahdollisesti tekstialuetta joutuu rajaamaan sopivaksi. Sen jälkeen liikkuu sijaintiin, jonne tiedon haluaa kopioida ja liittää sinne. Katso myös leikkaaminen ja liittäminen.
Korruptoitunut tieto
Osittain tai kokonaan tuhoutunut tieto. Esimerkiksi digikuva, jonka värit ovat menneet sekaisin tai osa kuvasta puuttuu (korvattu mustalla värillä tms).
Kosketuslevy
Erityisesti kannettavissa tietokoneissa oleva hiiren toimintoja vastaava kosketuspinta (touchpad). Esimerkiksi Applen magic trackpad.
Kosketusnäyttö
Näyttö, joka reagoi kosketukseen. Vaatii käyttöjärjestelmän, joka osaa tunnistaa kosketukset toiminnoiksi, esimerkiksi uusimmat Windows-käyttöjärjestelmät sekä mobiilikäyttöjärjestelmät. Taustalla kapasitiivinen tai resistiivinen tekniikka.
Kotikäyttäjä
Käyttäjä, joka käyttää tietolaitetta henkilökohtaisessa vapaa-ajan käytössään eikä esimerkiksi yrityskäytössä. Kotikäyttäjiä koskevat käyttöoikeusehdot eroavat yleensä yrityskäytön käyttöehdoista.
Kotikone
Kotona tai omassa käytössä oleva tietolaite, yleensä tietokone tai mobiililaite.
Kotiteatteri
Järjestelmä, johon kuuluvat tyypillisesti taulutelevisio tai videotykki, äänijärjestelmä (5.1 tai vastaava) sekä sopiva fyysinen tila ja kalustus. Rakennetaan yleensä elokuvien katselua varten ja / tai musiikin kuunteluun.
Kotiverkko
Kotona käytettävä paikallinen verkko, jonka kautta omat laitteet yhdistyvät Internetiin. Katso myös LAN.
Kovalevy
Katso kiintolevy.
Krakkeri
Henkilö, joka murtautuu tietojärjestelmiin ilman lupaa ja yleensä pyrkii tekemään siellä haitallisia toimia (cracker). Media on popularisoinut käsitteen hakkeri tarkoittamaan samaa asiaa, vaikka hakkeri on alun perin kuvannut laitteiden toiminnan yksityiskohdista kiinnostunutta henkilöä. Tässä kirjassa käytetään termejä alkuperäisessä merkityksessään.
Kryptaus
Katso tiedon salaus.
Kryptovaluutta
Esimerkiksi Bitcoin.
kt
Tallennustilan koon yksikkö, kilotavu. Yksi kilotavu on kahdeksan kilobittiä, 1 kt = 8 kb. Kilotavu on melko pieni yksikkö, esimerkiksi MP3-tiedosto voi ollaa kooltaan noin 5000 kt eli 5 Mt.
Kursivointi (italic)
Tekstiä, joka on hieman kallistettua ja kirjaintyyppiä muutettu normaalifonttiin nähden (italic). Esimerkiksi tämä on kursivoitua tekstiä. Katso myös typografia, lihavointi ja Small caps
Kursori
Kohdistin. Osoittaa siihen kohtaan, johon kirjoittamalla teksti ilmestyy tai leikepöydällä oleva sisältö liitetään.
Kuulokemikrofoni
Oheislaite, jossa on sekä kuulokkeet että mikrofoni yhdistettynä. Käytetään esimerkiksi näköpuheluissa (Skype, Hangouts) tavallisella tietokoneella.
Kuvankäsittely
Kuvien muokkaaminen, yhdisteleminen tai muu jälkikäsittely, johon käytetään erityistä kuvankäsittelyn sovellusta (GIMP, Photoshop).
Kuvanlaatu
Katso resoluutio.
Kuvake
Pienikokoinen kuva, josta hiirellä klikkaamalla tai sormella painamalla voi esimerkiksi käynnistää sovelluksen tai avata tiedoston.
Kuvapiste
Katso pikseli.
Kuvaputkinäyttö
Tietokoneen näyttö, joka on syvyyssuunnassa pitkä ja painaa melkoisesti. LCD-näytöt ovat käytännössä korvanneet kuvaputkinäytöt kokonaan. Kuvaputkinäytöt käyttävät CRT-tekniikkaa.
Kuvasuhde
Katso näytön kuvasuhde
Kuvatiedosto
Tiedosto, joka pitää sisällään kuvan sisältämän datan sekä metatiedon. Tieto voi olla koodattuna rasterigrafiikkana eli esimerkiksi tiedostomuodoissa JPG tai PNG tai vektorigrafiikkana eli esimerkiksi muodoissa SVG tai EPS.
Kuvien automaattinen varmistus verkkoon
Esimerkiksi Android-laitteissa laitteella otetut valokuvat siirtymään automaattisesti Google Photos-palveluun. Kuvat eivät ole julkisia, vaan oman salasanan takana. Kuvien automaattinen varmistus on suositeltavaa, silloin tiedot eivät katoa vaikka laite menisi rikki.
Kuvien jakaminen verkossa
Esimerkiksi älypuhelimella otettujen kuvien lähettäminen sosiaalisen median palveluun. Palvelun asetuksista määritetään, kenelle kuvat näkyvät vai ovatko ne julkisia. On hyvä muistaa pääsääntö: jos Internetiin lähettää kuvia, on niitä mahdotonta saada sieltä täydellä varmuudella myöhemmin pois.
Kyberavaruus
Virtuaalinen ympäristö, jossa viestintä tapahtuu tietokoneverkkojen välityksellä. Kyberavaruudessa voi esimerkiksi keskustella, jakaa tietoa, tehdä bisnestä, luoda ja tuoda esille taidetta sekä pelata pelejä. Käsitettä käytetään usein kuvaamaan Internetiä.
Kysely
Tietokantoihin tehdään kyselyjä, jotka palauttavat kyselijän määritysten mukaiset tiedot. Yrityksen tapauksessa käyttäjä voisi kysyä esimerkiksi viimeisellä neljänneksellä tuottavimpien tietotekniikkasegmentin asiakkaisen nimet tuottavimmasta vähiten tuottavaan ja käyttää tätä tietoa hyödyksi sähköpostilla markkinoinnissa.
Kytkin
Tietoverkon osa, joka muodostaa aliverkon tietolaitteille (Switch). Aliverkon kautta laitteet pääsevät Internetiin. Usein kytkimet toimivat myös reitittiminä eli yhdistävät tietoverkkoja toisiinsa.
Kymmensormijärjestelmä tai -tekniikka
Tapa kirjoittaa näppäimistöllä nopeasti ja ergonomisesti. Tekniikan hallitseva henkilö kirjoittaa tavallisesti vähintään kaksi kertaa niin nopeasti kuin satunnainen näppäilijä. Tekniikka opettaa myös laittamaan sormet oikeille paikoille näppäinkomentojen luontevaa käyttöä varten, joka edelleen lisää työtehoa sekä parantaa työergonomiaa.
Käynnistys
Laitteen käynnistys tai uudelleenkäynnistys tilanteesta riippuen (boot). Englanninkielisen termin etymologiaa: annetaan laitteelle kenkää eli potkaistaan se käyntiin. Saattanut jopa toimia 1950-luvulla, kun suurikokoisiin koneisiin eksyi oikeita bugeja.
Käynnistäminen uudelleen
Katso uudelleenkäynnistys.
Käsky
Katso komento.
Käyttäjä
Henkilö tai sovellus, joka käyttää esimerkiksi palvelua tai toista sovellusta. Käyttäjän laitetta kutsutaan asiakaskoneeksi tai asiakkaaksi.
Käyttäjäpuolen ratkaisu, skriptaus tai toiminto
Katso asiakaspuolen toiminto.
Käyttäjän päätelaite
Katso päätelaite. Tietolaite ja päätelaite -käsitteitä käytetään usein synonyymeinä, vaikka päätelaite voi tarkoittaa myös esimerkiksi modeemia.
Käyttäjän oikeudet
Tietolaitteen käyttäjillä on tyypillisesti kolmenlaisia oikeuksia tiedostojen käsittelyyn: lukuoikeus, kirjoitusoikeus ja suoritusoikeus. Tarkasti nämä näkyvät erityisesti Unix-tyylisissä käyttöjärjestelmissä (OS X, Linux).
Käyttäjän toiminto
Käyttäjän tekemä yksittäinen asia tai asioiden sarja laitteella. Esimerkiksi kosketusnäytön pikakuvakkeen painaminen tai hiirellä klikkaaminen. Huomaa ero käsitteeseen suoritus, joka tarkoittaa suorittimen tekemää toimintoa. Yksittäinen käyttäjän toiminto, esimerkiksi tuo hiirellä klikkaaminen, sisältää tavanomaisesti kymmeniä tai jopa tuhansia perustason suorituksia.
Käyttäjäprofiili
Identiteetti, jolla palvelua käytetään. Käyttäjäprofiili voi sisältää esimerkiksi kuvan käyttäjästä sekä tietoja hänestä (paikkakunta, ikä, sähköpostiosoite,...). Tietoturvan näkökulmasta ei ole järkevää julkaista tarpeettoman tarkkoja henkilökohtaisia tietoja.
Käyttäjätili
Palvelun käytön mahdollistava henkilökohtainen tieto verkossa, johon nimestä huolimatta ei välttämättä liity rahaa. Esimerkiksi sähköpostiosoite jaska.jokunen@gmail.com on käyttäjätunnus Googlen palveluihin, jotka sisältävät mm. toimisto-ohjelmiston, näköpuhelut, valokuvien automaattisen varmistuksen verkkoon] sekä paljon muuta. Tilille kirjaudutaan käyttäjätunnuksella sekä salasanalla. Eri tileillä tulee olla keskenään erilaiset salasanat. Katso myös käyttäjäprofiili.
Käyttäjätilille kirjautuminen
Katso tilille kirjautuminen.
Käyttäjätilin aktivointi
Tilin käyttöönoton vahvistaminen sähköpostilla tilin luonnin jälkeen. Esimerkiksi Google-tilin käyttöönotto vahvistetaan klikkaamalla omaan sähköpostiin tullutta linkkiä. Aktivointi voi tarkoittaa myös olemassa olevan tilin aktivointia jonkin muun palvelun käytön yhteydessä, esimerkiksi Google-tili Feedly-palvelua käytettäessä.
Käyttäjätilin luominen
Vaadittujen tietojen antaminen palveluntarjoajalle sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan tekeminen.
Käyttäjätilin omistaja
Henkilö, joka käyttää palvelua käyttäjätilinsä kautta. Ainoa, joka tietää tilin salasanan, ellei ole kertonut sitä muille.
Käyttäjätunnus
Käyttäjätilin tunnus, jolla kirjaudutaan käyttämään palvelua yhdessä salasanan kanssa. Esimerkiksi Gmail-sähköpostille käyttäjätunnus on muotoa matti.meikalainen@gmail.com.
Käyttöehdot
Ehdot, jotka tulee hyväksyä palvelua tai sovellusta käyttöön otettaessa. Jos ehtoja ei hyväksy, ei palvelua tai sovellusta voi käyttää. Epämääräiset sovellukset saattavat esimerkiksi pyytää oikeutta nauhoittaa jatkuvasti ääntä, vaikka sovellus ei toimintoja mihinkään tarvitse.
Käyttöjännite
Eri valtioissa käytetään erilaisia verkkosähkön jännitteitä, Suomessa 230 V / 50 Hz ja Yhdysvalloissa 120 V / 60 Hz. Latureissa on tyypillisesti sisäinen muuntaja eli sama laturi käy lataamiseen niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa, kunhan käyttää sopivaa adapteria.
Käyttöjärjestelmä
Sovellus, joka toimii muiden laitteeseen asennettujen sovellusten taustalla (Operating System). Käyttöjärjestelmä eli käyttis kommunikoi sovellusten ja laitteen tekniikan rajapinnalla, huolehtien useista asioista kuten mm. keskusmuistin ja tallennustilan käytöstä ja sovellusten suoritusjärjestyksestä. Synonyymejä ovat sovellusalusta ja alusta (Software Platform, Platform). Alkeellisia käyttöjärjestelmiä on esimerkiksi kodinkoneissa. Tällöin puhutaan sulautetuista järjestelmistä.
Käyttöliittymä
Ulkoasu eli miten laitteen käyttöjärjestelmä ja sovellukset näkyvät käyttäjälle (User Interface, UI). Usein tarkoitetetaan graafista käyttöliittymää (Graphical User Interface, GUI). Esimerkiksi Android-järjestelmälle on olemassa useita käyttöliittymiä laitevalmistajasta (Samsung, HTC, LG, ...) riippuen, perustoiminnot ovat lähes samanlaiset eri laitteissa.
Käyttömuisti
Katso keskusmuisti.
Käyttömukavuus
Kuinka hyvä esimerkiksi sovellusta, laitetta tai käyttöjärjestelmää on käyttää ja kuinka sujuvasti sovellus / laite / käyttis tekee sen, mitä pitääkin. Tähän liittyvät mm. nopeus, sujuvuus ja visuaalisen ilmeen miellyttävyys.
Käyttöoikeuden jakaminen
Annetaan resurssi käyttöön osapuolelle, jolla käyttöoikeutta ei vielä ole. Googlen palvelussa Docs voidaan jakaa tekstidokumentti usean käyttäjän muokattavaksi. Tarkoittaa myös fyysisen tietolaitteen antamista käyttöön jollekulle. Katso myös käyttöoikeus.
Käyttöoikeudet, Käyttöoikeus
Tietylle taholle myönnetty oikeus käyttää annettua resurssia. Oikeus voi koskea esimerkiksi tietolaitteita, oheislaitteita tai tiedostoja. Tiedostojen tapauksessa erityisesti lukuoikeus, kirjoitusoikeus sekä suoritusoikeus. Käyttöoikeuksia voidaan rajata, jos halutaan estää käyttäjää tekemästä toimintoja (esimerkiksi tiedostojen poistaminen tai muokkaaminen).
Kääntäjä, kääntäjäohjelma, kääntäjäsovellus
Sovellus, joka kääntää lähdekoodin binäärimuotoiseksi objektitiedostoksi.
Kääntäminen
Katso koodin kääntäminen.

L

Laajakaista
Verkkoyhteys, jossa käyttäjällä on paljon "kaistaa" käytössään. Suurten tietomäärien siirto (musiikki, elokuvat) on mahdollista lähes reaaliajassa (suoratoistopalvelu). Tekninen toteutus tapahtuu langallisena (esimerkiksi optinen kuitu) tai langattomana radiotaajuuksilla (langaton laajakaista.
Laajennus
Katso lisäosa (add-on, plugin).
Ladatut tiedostot
Windows-järjestelmässä kansio, minne Internetistä ladatut tiedostot automaattisesti menevät. Kansion saa auki suorita-ikkunan komennolla WinLippu-R, kirjoittamalla downloads ja painamalla Enter.
Ladontaohjelma tai -sovellus
tietokoneohjelma, jolla tehdään ammattimaisia kirjallisia julkaisuja. Esimerkiksi LaTeX tai InDesign.
Laite
Yleisnimitys tietolaitteelle (tavallinen tietokone, älypuhelin, tablet) tai oheislaitteelle (tulostin, muistitikku, ...).
Laiteajuri
tietokoneohjelma tai "pätkä" koodia, joka tarvitaan oheislaitteen tai tietokoneen osan käyttöä varten. Esimerkiksi tulostimet ja peliohjaimet vaativat usein ajurin asentamisen ennen käyttöönottoa.
Laitetoimittaja
Yritys, joka toimittaa laitteita kuluttajille, toisille yrityksille tai organisaatioille.
Laitevalmistaja
Yritys, joka valmistaa ja kehittää laitteita sekä mahdollisesti muuta niihin liittyvää, esimerkiksi ohjelmoi sovelluksia tai käyttöjärjestelmiä. Tunnettuja laitevalmistajia ovat esimerkiksi Apple ja Microsoft.
Laitevika
Laitteessa ilmenevä fyysinen vika eli esimerkiksi rikkoutunut piirilevy tai kosketushäiriö. Laitevikoja ei yleensä pystytä korjaamaan (nano- ja mikroelektroniikkaa) tai korjaaminen maksaa enemmän kuin vastaava uusi laite tai varaosa.
Laiton lataaminen
Katso warettaminen.
LAN
Tietoverkko, jonka kautta paikalliset tietokoneet yhdistetään Internetiin (local area network). Voi tarkoittaa toimistossa tai kotona olevien tietolaitteiden verkkoa, jonka muodostaa esimerkiksi ADSL-modeemi sekä kytkin.
Langallinen
Käytetään usein ilmaisemaan verkkoyhteyttä, joka toimii Ethernet-kaapelin välityksellä eli Ethernet-kaapelilla, tuttavallisemmin verkkopiuhalla (wired). Esimerkiksi modeemiyhteys. Pitkästä kehitystyöstä huolimatta langallinen yhteys on edelleen toimintavarmempi kuin langaton yhteys.
Langallinen paikallinen verkko
Paikallinen verkko eli LAN, johon laite yhdistetään langallisesti eli Ethernet-kaapelilla
Langaton
Käytetään usein lyhenteenä langattomalle verkolle tai muulle tietoliikenteelle, joka toimii ilman johtoja (wireless). Esimerkiksi Bluetooth, NFC ja WLAN.
Langaton kytkin
Kytkin, joka luo langattoman verkon ja yhdistetään modeemiin.
Langaton modeemi, Langaton mokkuka
USB-modeemin tilalle astunut laite, jonka kautta on mahdollista yhdistää useita päätelaitteita Internetiin. Tuttavallinen nimitys on langaton (koti)mokkula. Langaton modeemi käyttää liikkuvaa laajakaistaa eli yhdistää laitteet datayhteyden välityksellä. Näin ollen sen ei tarvitse enkoodata ja dekoodata tietoa kuten puhelinverkko- tai kaapelimodeemin.
Langaton verkko
Katso WLAN (wireless network).
Langaton verkkoyhteys
Tapa yhdistää tietolaite, yleensä mobiililaite paikalliseen verkkoon ja sitä kautta Internetiin.
Langaton yhteyspiste
Laite, joka mahdollistaa mobiililaitteiden, kannettavien tietokoneiden ja muiden WLAN-tekniikkaa käyttävien laitteiden yhdistämisen verkkoon (wireless access point). Yleinen kahviloissa. Langaton yhteyspiste yhdistetään reitittimeen tai se voi olla osa reitittimen sisäistä toteutusta (integroitu).
Läppäri
Katso kannettava tietokone (laptop). Nimi juontuu englannin kielestä, missä lap tarkoittaa syliä. Tästä tulee nimitys sylimikro.
Larry Page
Googlen toinen perustaja ja Stanfordin yliopiston kasvatti. Yrityksen bisnes- ja visionääripuoli on pääosin Larryn käsialaa.
Laskenta
Tietokoneen suorittamat perusoperaatiot (computing).
Laskentateho
Numeroarvo, joka kertoo suorittimen tai suorittimien joukon kyvyn tehdä laskennan perusoperaatioita. Laskentateho ilmoitetaan usein yksiköissä GFLOPS. Nykyaikaiset mobiililaitteet pystyvät laskentatehoon 20-150 GFLOPS, kun puhutaan laitteen näytönohjaimen kyvystä tehdä rinnakkaislaskentaa.
Laskentayksikkö
Katso suoritin (Processing / Computing Unit, Processor).
Lastpass
Salasanojen hallinnan palvelu, joka toimii sovelluksena sekä selaimen lisäosana. Salaa käyttäjän kirjoittamat salasanat paikallisesti ennen niiden lähettämistä verkkoon.
Lataaminen
Sähköisen resurssin saanti palvelimelta tai toiselta asiakaskoneelta (P2P) tietolaitteelle. Esimerkiksi verkkosivu ladataan palvelimelta selaimeen sivun katselua varten. Yhtä hyvin verkosta voi ladata myös tiedostoja, esimerkiksi tekstidokumentteja, digikuvia tai elokuvia.
Lataaminen ja asentaminen
Sovelluskaupasta ladataan sovelluksen asennustiedosto mobiililaitteeseen, jonka jälkeen asennus tapahtuu automaattisesti. Tämä poikkeaa Windows-tietokoneen asennuksista, joissa lataaminen ja asentaminen tehdään yleensä toisistaan erillään.
Lataaminen verkkoon
Tiedonsiirto asiakaskoneelta verkossa olevaan resurssiin (Upload). Esimerkiksi Youtube-videon lähettäminen älypuhelimesta omalle Youtube-tilille .
Lataaminen verkosta
Tiedonsiirto asiakaskoneelle verkossa olevasta resurssista (download). Esimerkiksi sovelluksen asennustiedoston lataaminen kotikoneelle.
Latausnopeus
Nopeus, jolla tieto liikkuu verkosta laitteelle. Ilmoitetaan tavallisesti yksiköissä kbps (kilobittiä sekunnissa), kt/s (kilotavua sekunnissa), Mbps (megabittiä sekunnissa), Mt/s (megatavua sekunnissa) tai Gbps (gigabittiä sekunnissa). Yksi tavu on kahdeksan (8) bittiä eli esimerkiksi 24 Mbps latausnopeuden verkossa tiedosto latautuu maksimissaan 3 Mt/s vauhdilla koneelle. Yleensä maksiminopeuksista jäädään jonkin verran, ruuhka-aikoina joskus reippaasti.
LaTeX
Merkintäkieli ja ammattitason ladontajärjestelmä, jolla tehdään tieteellisiä julkaisuja sekä kirjoja ja esitteitä. Tekstipohjainen.
Laturi
Katso verkkoadapteri.
LCD, LCD-näyttö
Katso nestekidenäyttö (liquid crystal display, LCD).
LED, LED-näyttö
Tekniikka, jota käytetään nestekidenäyttöjen eli LCD-näyttöjen taustavalaistukseen. Tarkoittaa myös sähkökomponenttia (light emitting diode, LED). Tavallinen uudehkoissa tietokoneiden näytöissä sekä taulutelevisioissa. Perinteisiin LCD-näyttöihin verrattuna LED-näytöt kuluttavat vähemmän virtaa ja ne voidaan rakentaa ohuemmiksi.
Leikepöytä
Kun teksti- tai kuvatiedosto kopioidaan tiedostosijainnista, se menee talteen (näkymättömälle) leikepöydälle. Liittäminen esimerkiksi toiseen kansioon vie kopioinnin loppuun eli tekee identtisen kaksoiskappaleen tiedostosta. Vastaavasti Word-dokumentissa tekstin kopiointi ja liittäminen kursorin kohtaan. Leikepöydällä voi olla vain yksi objekti kerrallaan eli jos sinne kopioidaan jotain muuta, poistuu edellinen objekti leikepöydän muistista.
Leikkaaminen
Esimerkiksi tiedoston ottaminen leikepöydälle yhdestä tiedostosijainnista siirtoa varten toiseen tiedostosijaintiin. Leikepöydällä voi olla vain yksi asia muistissa kerrallaan eli uuden objektin leikkaaminen ennen edellisen liittämistä poistaa edellisen leikatun kohteen leikepöydän muistista (tieto säilyy alkuperäisellä paikallaan). Vastaavasti tekstin ottaminen leikepöydälle yhdestä kohdasta tekstidokumenttia siirtoa varten toiseen paikkaan. Windows-järjestelmällä leikkaamisen käyttöjärjestelmässä sekä melkein kaikissa sovelluksissa hoitaa näppäinkomento CTRL-X (control-cut). Katso myös Kopiointi ja liittäminen.
Lenovo
Laitevalmistaja, joka tekee erityisesti yrityskäytön tietolaitteita. Esimerkiksi tunnettu kannettavien tietokoneiden ThinkPad-sarja on Lenovon valmistama.
Lentotila
Tila, jossa mobiililaite ei ole yhteydessä verkkoihin. Toisin sanoen WLAN, datayhteydet, Bluetooth sekä muut tietoliikenneprotokollat ovat pois käytöstä.
Lepotila
Laitteen asettaminen valmiuteen, josta se tarvittaessa "herää" nopeasti reagoimaan käyttäjän toimintoihin (rest). Lepotila sammuttaa näytön ja kuluttaa vähän akkuvirtaa tai verkkovirtaa. Katso myös horrostila ja valmiustila.
Levy
Katso kiintolevy. Voi tarkoittaa myös optista levyä, esimerkiksi DVD-levyä.
LibreOffice
Ilmainen toimisto-ohjelmisto, joka riittää hyvin peruskäyttöön. Sisältää mm. tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan ja tietokannat. LibreOfficen kilpailija on OpenOffice.
Lightning
Liitäntä laturille Applen mobiililaitteissa, esimerkiksi iPad Air 2, iPad mini 2 ja iPhone 6.
Lihavointi
Tekstin fontin muokkaamista "paksummaksi" (bold). Esimerkiksi tämä teksti on lihavoitua. Katso myös kursivointi, tekstin kallistus ja Small caps.
Liikkuva laajakaista
DNA:n lanseeraama tuotenimi mobiililaajakaistalle.
Liitetiedosto
Sähköpostiviestin ohessa toimitettava tiedosto, esimerkiksi valokuva, tekstidokumentti tai ZIP-paketti.
Liittymä
Operaattorin (Sonera, Elisa tms.) kanssa tehty sopimus heidän verkkonsa käyttöoikeuksiin liittyen. Esimerkiksi matkapuhelinliittymä tai dataliittymä.
Liittäminen
Leikepöydällä olevan tiedon asettaminen kursorin kohtaan. Esimerkiksi tekstikäsittelyssä leikatun tekstin liittäminen sopivaan kohtaan. Katso myös kopiointi ja leikkaaminen.
Liitäntä, Liitäntätyyppi
Fyysinen aukko tai "pää", jonka kautta laitteeseen liitetään esimerkiksi oheislaite tai näyttö. Tavallisia liitäntätyyppejä ovat mm. USB, Lightning ja HDMI. Tarkoittaa myös johdon päässä olevaa vastaavaa liitäntää. Liitäntä on joko urostyyppiä (uloke) tai naarastyyppiä (reikä).
Linkkeri
Sovellus, joka yhdistää kääntäjän luomat binäärimuotoiset objektitiedostot ja valmiit ohjelmakirjastot yhteen toimivaksi sovellukseksi.
Linkki
Klikattava tai painettava kuvake, jonka aktivointi siirtyy linkin osoittamaan kohteeseen (URL tai vastaava osoite). Kohde voi olla verkkosivu, tiedosto, kansio tai jotain jotain muuta; se sijaitsee omalla koneella tai esimerkiksi Internetissä. Katso myös pikakuvake.
Linus Torvalds
Yksi Suomen tunnetuimmista tietotekniikka-alan ammattilaisista. Laittoi 1990-luvulla alulle Linux-projektin, josta on kasvanut yksi merkittävimmistä tietokoneiden käyttöjärjestelmistä palvelimilla sekä sulautetuissa järjestelmissä. Linuxin kehittämisen ohessa Linus on aloittanut GIT-projektin.
Linux
Käyttöjärjestelmä, jonka Linus Torvalds pisti alulle 1990-luvulla. Nykyään Linux on suosittu palvelinkoneilla, sulautetuissa järjestelmissä (älytelevisiot, reitittimet, modeemit) sekä mobiililaitteissa (Android). Ubuntu Linux on saanut jonkin verran suosiota myös tavallisilla tietokoneilla. Linux perustuu Unix- ja Minix-käyttöjärjestelmiin ja on ilmaiseksi ladattavissa verkosta. Siitä on olemassa useita eri versioita eli jakeluja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Linux on avointa lähdekoodia.
Linux-ydin
Keskeinen osa Linux-käyttöjärjestelmää, joka vastaa mm. sovellusten aikaansaamien komentojen suoritusjärjestyksestä ja muistinhallinnasta. Tietoturvaltaan huippuluokkaa.
Lisenssi
Käyttöoikeuden määritykset julkaisulle eli tekstille, kuvalle, videolle tms. Tekijällä on tekijänoikeus, mutta esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä hän voi antaa työnsä sopivilla ehdoilla suuren yleisön käyttöön. Lisenssiehdoista tulee olla tarkka, sillä julkaisun käyttö ilman lupaa on tekijänoikeusrikos.
Lisenssiehto
Katso lisenssi.
Lisäosa
Yleensä selaimeen asennettava lisäpalikka, jolla saadaan haluttu toiminnallisuus (Add-on, plugin). Tyypillisiä lisäosia ovat Adblock Plus, joka poistaa mainokset verkkosivuilta sekä Lastpass, joka tallentaa salasanat turvallisesti. Lisäosia käytetään erityisesti Firefox- ja Chrome-selainten kanssa.
Liukuluku, liukulukulaskenta
Tapa käsitellä suuria reaalilukuja laskennassa (floating-point, floating-point arithmetic). Matemaattisesti tarkoittaa suuren luvun approksimointia ja on aina kompromissi lukualueen ja tarkkuuden välillä. Käytännössä liukulukulaskennan nopeus vaikuttaa esimerkiksi tietokonepelien toiminnan sujuvuuteen ja yleisemmin grafiikkaan.
Logi, Logitiedosto
Tiedosto, johon merkitään tapahtumien kulkua yleensä aikajärjestyksessä (vrt. lokikirja). Esimerkiksi käyttöjärjestelmät pitävät yllä monipuolisia logitiedostoja virheiden analysointia ja ehkäisemistä varten. Toisaalta käyttäjä voi pitää henkilökohtaisia logeja esimerkiksi OneNote-palvelussa ja logit voivat liittyä harrastuksiin.
Lokaali kryptaus
Menetelmä, jossa tieto salataan paikallisesti ennen lähettämistä verkkoyhteyden yli. Esimerkiksi käyttäjän verkkopalvelun salasana voidaan kryptata lokaalisti eli muuttaa salakielelle. Salasanojen hallintaan erikoistunut palvelu Lastpass käyttää lokaalia kryptausta.
Lokalisaatio
Sovelluksen tai palvelun sovittaminen tietylle kieli- tai kulttuurialueelle, joka sisältää enemmän kuin vain "suoran käännöksen" (locale). Esimerkiksi suomen kielessä desimaalierottimena on pilkku ja yksiköinä SI-järjestelmä, kun taas Yhdysvalloissa erottimena on piste ja brittiläiset yksiköt (tuuma, jalka, gallona,...). Jos sovellusta on tarkoitus lokalisoida, on tämä syytä huomioida jo kehitysvaiheessa.
Looginen operaatio
Valitsee joukon jäsenistä joitakin tarkkaan syntaksiin perustuen. Yleisimmät operaatiot ovat AND, NOT ja OR. Esimerkiksi ilmaus Ankka NOT Aku voi hakukoneessa listata tulokset, joissa on sana Ankka mutta ei sanaa Aku. Hakuilmaus Ankka AND Aku listaa vain tulokset, joissa on sekä sana Ankka että sana Aku. Jos hakukoneelle antaa peräkkäiset sanat eli ilmauksen Ankka Aku, listaa kone tulokset, joissa on kumpi tahansa annetuista hakusanoista, mutta järjestää tärkeimmiksi sellaiset, joista löytyvät molemmat hakusanat ja vieläpä lähellä toisiaan. Tästä syystä AND-operaatioiden käyttö ei ole useinkaan ole tarpeen haussa, kunhan sanojen järjestys on valittu sopivasti.
LTE
Katso 4G.
Lukitusnäyttö
Mobiililaitteella tai tavallisella tietokoneella näyttö menee "lukkoon" ja pyytää tunnistautumista## ##, kun tietty määrä aikaa kuluu ja laitetta ei käytetä. Tunnus voi olla esimerkiksi PIN-koodi tai salasana.
Lukulaite
Tietolaite, jolla pääosin luetaan tekstiä. Esimerkiksi Kindle, tablet-laite tai älypuhelin.
Lukuoikeus
Oikeus lukea tiedoston sisältö (read access). Käyttökelpoinen esimerkiksi tiedotuksille, joiden vastaanottajien ei tarvitse muuta kuin lukea tiedote. Lukuoikeus ei anna mahdollisuutta muokata tiedostoa eli kirjoittaa siihen; muutosten tekemiseen tarvitaan kirjoitusoikeus. Katso myös suoritusoikeus.
Lumia
Microsoftin omistama tuotemerkki, jota käytetään Windows-puhelimissa. Esimerkiksi Microsoft Lumia 640 ja 1520.
Luotettavuus
Esimerkiksi palvelun tai protokollan toiminnan tae eli kuinka hyvin toimii (Reliability). Esimerkiksi TCP on luotettava protokolla eli siihen kuuluu tarkistusmekanismi onnistuneelle tiedonsiirrolle. Mikäli tiedonsiirto ei onnistunut, lähetetään matkalla verkon yli kadonneet IP-paketit uudelleen vastaanottajalle.
Luottamuksellisuus
Katso tiedon luottamuksellisuus.
Lähdekoodi
Sovelluksen tekninen toteutus eli ohjelmointikieltä, jonka kääntäjäohjelma osaa kääntää ja linkkeri linkittää tietokoneen ymmärtämään muotoon. Lähdekoodi voi olla avointa tai suljettua.
Lähetysnopeus
Nopeus, jolla tieto liikkuu laitteelta verkkoon (Upload). Esimerkiksi kuvien varmistuksessa tai Youtube-videon lähettämisessä. Yksiköt kbps, Mbps, Gbps. Katso myös latausnopeus.
Lähiverkko
Katso yksityinen verkko.
Lähtevän postin palvelin
Sähköpostin yhteydessä sen palvelimen nimi, jonka kautta omat viestit lähtevät. Palvelimen nimi ja porttinumero riippuu palveluntarjoajasta ja löytyvät usein hänen verkkosivultaan. Katso myös saapuvan postin palvelin.

M

Mac
Yleisnimitys Applen valmistamille pöytätietokoneille ja kannettaville kuten Macbook Pro, Macbook Air, iMac ja Mac Pro. Laitteet käyttävät OS X-käyttöjärjestelmää.
mAh
Mobiililaitteissa akun energiakapasiteetin arvo yksiköissä milliampeeritunti. Älypuhelimissa tyypillisesti luokkaa 2000 mAh ja tableteissa näytön koosta riippuen 5000–9000 mAh. Tietokoneen USB 3.0 -portti antaa korkeintaan 900 mA jatkuvaa virtaa, tavallisen älypuhelimen lataaminen porttiin liitettynä vie yleensä pari kolme tuntia.
Mainosohjelma
Haittaohjelma, joka näyttää mainoksia ja usein hidastaa tietolaitteen toimintaa (Adware).
Maksiminopeus
Tietoverkon teoreettinen suurin nopeus tietoliikenteelle. Käytännössä maksiminopeuksista jäädään jonkin verran, ruuhka-aikoina usein merkittävästi, erityisesti langattomilla yhteyksillä.
Maksullinen sovellus
Sovellus, joka maksaa oikeaa rahaa eli sovelluskehitystä rahoitetaan sovelluksen myyntituloilla. Esimerkiksi Play-kaupassa maksu hoidetaan Google-tiliin liitetyltä luottokortilta. Maksulliset sovellukset ovat tyypillisesti käyttömukavuudeltaan edistyneempiä ja sisältävät enemmän ominaisuuksia kuin ilmaiset sovellukset, mutta eivät aina.
Man in the Middle -hyökkäys
Tietoturvahyökkäys, jossa krakkeri saa käsiinsä kahden osapuolen välisessä viestinnässä liikkuvaa tietoa. Hän voi pahimmillaan muunnella tiedon sisältöä ennen kuin toinen osapuoli sen näkee, tehdä viestistä ylimääräisen kopion itselleen tai estää viestin pääsyn perille. Nykyaikaiset sähköpostipalvelut, kuten gmail, outlook ja vastaavat, käyttävät salattuja yhteyksiä estääkseen mm. Man in the Middle -tyypin hyökkäykset.
Maps (Google)
Googlen tarjoama ilmainen kartta- ja navigointipalvelu, joka käyttää verkkoyhteyttä. Maps käy esimerkiksi kotimaan automatkojen navigaattoriksi, kunhan vastaava sovellus on ladattu ja asennettu älypuhelimeen. Palvelu käyttää verkkoyhteyttä karttojen lataamiseen eli ei toimi kuten offline-kartat. Maps yhdistyy luontevasti Google Earth -palveluun.
Markdown
Merkintäkieli, jolla voi kirjoittaa luettavaa ja rakenteellisesti järkevää tekstiä. Markdown-koodin syntaksin oppimiseen ei mene kauan. Koodi käännetään esimerkiksi HTML-kielelle verkkojulkaisua varten.
Matka-akku
Mukana kulkeva ladattava virtalähde, johon kytkemällä laite latautuu. Matka-akkujen kapasiteetit vaihtelevat välillä 2000&ndahs;9000 mAh. Useimmissa matka-akuissa on MicroUSB-kaapeli mukana ja osa akuista sallii kahden laitteen lataamisen samanaikaisesti.
Matkapuhelinliittymä
Liittymä, joka vastaa matkapuhelimen tai älypuhelimen käyttötarvetta. Sisältää tyypillisesti datapaketin eli esimerkiksi rajattoman tiedonsiirron annetulla maksiminopeudella (50 Mbps tai vastaava nopeus 4G-verkossa).
Mbps
Lataus- tai lähetysnopeuden yksikkö, megabittiä sekunnissa. Tavallinen esimerkiksi verkkoyhteyden maksiminopeudesta puhuttaessa. Huomaa, että tietolaite näyttää latauksen etenemisen usein yksiköissä Mt/s eli megatavua sekunnissa. Yksi tavu on kahdeksan (8) bittiä, joten esimerkiksi 8 Mbps verkossa tieto liikkuu maksimissaan nopeudella 1 Mt/s. Maksimista jäädään käytännössä jonkin verran.
MD5
Matemaattinen menetelmä tiedoston tarkistussumman laskemiseksi. Käytetään tiedon eheyden varmistamiseen, kun tietoa siirretään tai kopioidaan uuteen sijaintiin. Parempi vaihtoehto MD5:lle on nykyään SHA-1.
Megabitti
Tiedon tallennuskoon yksikkö, käytetään erityisesti verkon nopeuksista puhuttaessa. Kuluttajakäyttöön tarkoitettu verkkoyhteys voi olla latausnopeudeltaan 24 Mbps eli 24 megabittiä sekunnissa. Kahdeksan (8) megabittiä on yksi megatavu eli 8 Mb = 1 Mt.
Megapikseli
Alue, jonka koko on miljoona pikseliä eli esimerkiksi 1000 x 1000 pikseliä. Käytetään yleisesti digikameroissa ja mobiililaitteissa kuvaamaan kameran ottamien kuvien tarkkuutta. Megapikselien lukumäärä ei yksin kerro, kuinka hyviä kuvia kameralla saa.
Megatavu
Tiedon tallennustilan koon yksikkö, lyhennys Mt. Yksi megatavu on kahdeksan (8) megabittiä eli 1 Mt = 8 Mb ja tuhat kilotavua on yksi megatavu eli 1000 kt = 1 Mt. Esimerkiksi MP3-tiedostona oleva musiikkikappale voi olla kooltaan 5 Mt. PowerPoint-esitys, jossa on noin parikymmentä diaa ja useita kuvia voi olla kooltaan noin 10 Mt. Operaattorit ilmoittavat verkkoyhteyksien nopeudet tyypillisesti muodossa Mbps eli megabittiä sekunnissa, jolloin todellinen teoreettinen maksiminopeus megatavuina saadaan jakamalla nopeus kahdeksalla. Esimerkiksi 24 Mbps yhteydellä latausnopeus on korkeintaan 3 Mt/s, käytännössä aina vähemmän.
Merkintäkieli
Koodia, jolla merkitään syntaksin mukaan rakennetta täsmällisesti. Esimerkiksi verkkosivut kirjoitetaan HTML-kielellä. Merkintäkieli ei sisällä suoria toiminnallisia elementtejä kuten ohjelmointikielet, vaan tyytyy merkitsemään tiedot sopivasti staattista ulkoasua ajatellen.
Merkkijono
Merkkejä (kirjaimia, numeroita, erikoismerkkejä kuten kysymys- ja huutomerkit) peräkkäin ilman tyhjätilamerkkejä. Esimerkiksi G10ckjsler!! on merkkijono. salasanoissa käytettävän merkkijonon tulisi sisältää vähintään 12 merkkiä, joihin kuuluu isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita ja erikoismerkkejä.
Messenger
Facebookin tarjoama pikaviestin. Facebookin suuren käyttäjämäärän ansiosta Messengerillä tavoittaa paljon ihmisiä, kun on tarvetta reaaliaikaiseen viestintään.
Metatieto
Tietoa, joka liittyy "varsinaisen tiedon" eli datatiedon tiedon rakenteeseen, ominaisuuksiin ja luonteeseen. Esimerkiksi digikuva sisältää yleensä tietoa myös kuvan ottamisen ajankohdasta sekä paikasta (GPS). Tieto on koodattu osaksi kuvaa ns. otsikkotietona. Metatieto on erittäin tärkeä voimavara, kun suuria määriä tietoa järjestellään automaattisesti ja järjestetystä tiedosta tehdään yhteenvetoja.
microSD
muistikortti (SD-kortti), joka on kooltaan pieni. Käytetään esimerkiksi mobiililaitteissa.
Micro-SIM
SIM-kortti, joka on pienikokoinen. Käytössä joissakin uusimmissa sekä suurimmassa osassa muutaman vuoden ikäisiä mobiililaitteita. Katso myös Nano-SIM.
Micro-USB
Tavallisin liitäntätyyppi Android-puhelimissa ja -tableteissa laitteen lataamiseksi. Applen laitteet käyttävät USB-standardin sijaan Lightning-liitäntää.
Microsoft
Alun perin yhdysvaltalainen yritys, jonka perustivat Bill Gates ja Paul Allen 1970-luvun puolenvälin jälkeen. Valmistaa käyttöjärjestelmiä nimeltä Windows ja Windows Phone sekä tarjoaa ohjelmistoja kuluttajille ja yrityksille Office365-palvelun kautta. Tunnetuin Microsoftin ohjelmistoalan tuote on varmasti toimisto-ohjelmisto Microsoft Office.
Microsoft Excel
Katso Excel.
Microsoft Office
Microsoftin tarjoama toimisto-ohjelmisto, joka on nykyään osana Office365-palvelua. Sisältää mm. sovellukset Word, PowerPoint ja Excel.
Microsoft OneDrive
Katso OneDrive.
Microsoft PowerPoint
Katso PowerPoint.
Microsoft Word
Katso Word.
Mikropiiri
Katso integroitu piiri (microchip).
Milliampeeritunti
Mobiililaitteen akun energiakapasiteetti ilmoitetaan yksiköissä milliampeeritunti, lyhenne mAh.
Mini DisplayPort
DisplayPort-standardin pienempi liitäntätyyppi, tavallinen esimerkiksi yritysmaailman kannettavissa tietokoneissa. Fyysisesti saman näköinen kuin Applen Thunderbolt, mutta ei tue Thunderbolt-näyttöjä.
Miniläppäri
Kannettava tietokone, joka on verraten pienikokoinen. Tyypillinen miniläppärin [näyttö](#naytto] on kokoluokkaa 7–10 tuumaa. Miniläppärit ovat menettäneet suosiotaan tablet-laitteiden myötä.
Mini-SIM
SIM-kortti, joka on kirjoitushetkellä lähes kokonaan poistunut käytöstä. Katso myös Micro-SIM ja Nano-SIM.
Mobiilidata
Tietoliikenne, jota mobiililaite käyttää SIM-kortin kautta kotimaan verkossa (Cellular Data).
Mobiilikäyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmä, jota käytetään mobiililaitteella. Esimerkiksi Android, iOS tai Windows Phone.
Mobiililaajakaista
Laajakaistayhteys verkkoon esimerkiksi USB-modeemin, langattoman modeemin tai SIM-kortin välityksellä eli käyttäen jotakin datayhteystekniikkaa. Joskus käytetään myös nimitystä Liikkuva laajakaista, joka on DNA:n asialle keksimä tuotenimi.
Mobiililaite
Mukana kulkeva tietolaite, yleensä henkilökohtainen. Esimerkiksi älypuhelin, tablet tai joskus myös pieni tietokone eli miniläppäri. Synonyyminä käsite älylaite.
Mobiiliohjelma, Mobiilisovellus
Sovellus, joka ladataan ja asennetaan sovelluskaupasta ja jota käytetään mobiililaitteella., Esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmällä mobiilisovellukset hankitaan Google Play Storesta ja iOS:llä App Storesta. Tavallisen tietokoneen sovelluksiin verrattuna mobiilisovellukset sisältävät vähän toimintoja. Käytön oppii parhaiten kokeilemalla kaikki kiinnostavat toiminnot läpi. Mobiilisovellukset ovat yleensä englanninkielisiä ja niistä käytetään myös nimityksiä mobiiliohjelma ja app.
Mobiilivarmenne
Sähköisen tunnistautumisen muoto, joka liittyy puhelimen SIM-korttiin ja jolla voi tunnistaa henkilöllisyytensä mm. verkkopalveluissa sekä kaupoissa ja pankeissa. Esimerkiksi Sonera ID.
Mobiiliversio
Sovelluksen muoto, on joka suunniteltu toimimaan mobiililaitteilla. Esimerkiksi sovelluksesta VLC Media Player on olemassa sekä Desktop-versio että Android-mobiiliversio. Myös verkkosivulla voi olla sekä desktop- että mobiiliversionsa, tosin mobiiliversiosta saattaa uupua osa desktop-version toiminnoista ja sisällöistä.
Modeemi
Laite, joka muuntaa puhelinlinjoja tai kaapelia pitkin tulevan digitaalisen tiedon tietolaitteiden ymmärtämään muotoon (dekoodaus ja päinvastoin (enkoodaus). Esimerkiksi ADSL-modeemeja käytetään kotitalouksien laajakaistayhteyksissä.
Modeemiyhteys
Verkkoyhteys, joka on muodostettu puhelinverkon tai kaapeliverkon kautta. Puhelinverkossa esimerkiksi DSL-modeemi, kaapeliverkossa kaapelimodeemi. Modeemiyhteys on yleensä tasalaatuisempi kuin datayhteys; tämä riippuu käyttöalueesta.
Mokkula
Katso USB-modeemi ja langaton.
Moniydinprosessori, Moniydinsuoritin
Suoritin, jossa on useampi kuin yksi ydin, tavallisesti 2–8 ydintä (multi-core processor). Usean ytimen etuna on ohjelmakoodin suorittaminen rinnakkain eli kahta toisistaan riippumatonta ohjelmaa voidaan suorittaa reaaliajassa samanaikaisesti.
Mozilla
Avoimen ohjelmistokehityksen yhteisö, joka kehittää useita ilmaisia sovelluksia kuten mm. Firefox-selainta sekä Thunderbird-sähköpostisovellusta.
MP3
Tyypillinen häviöllinen tiedostomuoto äänelle, erityisesti kannettavissa soittimissa. MP3-tiedostojen merkitys on vähentynyt musiikin suoratoistopalveluiden, kuten esimerkiksi Spotifyn suosion myötä.
MS-DOS
Microsoftin julkaisema käyttöjärjestelmä, joka oli suuressa suosiossa 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa.
MSI
Asennustiedoston tiedostopääte 64-bittisessä Windows-ympäristössä. Esimerkiksi sovelluksesta 7-Zip on olemassa sekä EXE- että MSI-asennustiedostot. Tiedostopääte on .msi, esimerkiksi 7z.msi.
Mt/s
Tietoliikenteen nopeuden yksikkö, megatavua sekunnissa. Yksi megatavu sekunnissa on kahdeksan megabittiä sekunnissa eli 1 Mt/s = 8 Mbps.
Muisti
Tarkoittaa yleensä keskusmuistia. Joskus käsitettä käytetään epämääräisesti tallennustilan tai kiintolevytilan yhteydessä.
Muistikortti
Erityisesti mobiililaitteissa ja / tai digikameroissa tiedon tallentamiseen käytettävä tallennusmedia. Esimerkiksi SDHC- ja SDXC-kortit, joista on olemassa myös pienemmät microversiot. Kortin myyntipaketti usein sisältää micro-kortin sekä normaalikokoisen adapterin.
Muistitikku
Tietolaitteen USB-liitäntään yhdistettävä tallennusmedia. Tikut olivat suuressa suosiossa ennen pilvipalveluiden yleistymistä. Ongelmia tikkujen käytössä ovat mm. ylimääräinen fyysinen laite (voi unohtua tai kadota) sekä tiedon ajantasaisuuden varmistaminen (ei automaattista synkronointia).
Muotoilematon teksti
Tekstiä, jossa ei ole muotoiluasetuksia kuten esimerkiksi lihavointia, kursivointia, erilaisia fontteja ja vastaavia.
Muotoiluasetus
Esimerkiksi tekstin ulkoasun muokkaaminen fontilla, lihavoinnilla, kursivoinnilla, alleviivauksella ja vastaavilla tavoilla. Katso myös muotoilematon teksti.
Musiikkitiedosto
Tiedosto, joka sisältää musiikkia. Esimerkiksi MP3 ja FLAC.

N

Naarasliitäntä
Liitäntä, jonka reikään vastaava urosliitäntä (esimerkiksi HDMI tai VGA) yhdistetään. Esimerkiksi HDMI-DVI-adapterissa on HDMI-naarasliitäntä, johon HDMI-kaapelin urosliitäntä tulee kiinni ja adapterin toinen pää näytön DVI-liitäntään.
Nano-SIM
SIM-kortti, joka on erittäin pienikokoinen. Käytössä uusimmissa mobiililaitteissa. Katso myös Micro-SIM.
Navigointipalkki
Lista, jonka kautta pääsee käsiksi resurssin eri osa-alueisiin. Tavallinen esimerkiksi verkkosivujen ylälaidassa sekä sovelluksissa. Navigointipalkki voidaan esittää inline-muodossa tai pystysuunnassa.
Neliydinprosessori, neliydinsuoritin
Suoritin, jossa on neljä erillistä laskentayksikköä eli ydintä. Katso myös moniydinsuoritin.
Nestekidenäyttö
Näyttötekniikka, joka on käytössä useissa tietokonenäytöissä ja televisioissa (liquid crystal display, LCD). Esimerkiksi LED-näytöt käyttävät LCD-tekniikkaa LED-taustavalon ohella. Tunnetaan myös nimellä LCD.
Netflix
Kuukausimaksullinen suoratoistopalvelu, joka tarjoaa elokuvia ja TV-sarjoja katsottavaksi. Käytettävissä mm. älytelevisioissa, tietokoneilla sekä mobiililaitteilla.
Netposti
Postin tarjoama ilmainen postilaatikko ja arkisto verkossa. Netpostiin voi tilata esimerkiksi laskuja, palkkalaskuja sekä laboratoriotuloksia ja ne arkistoidaan useaksi vuodeksi automaattisesti.
Nettiyhteys
Katso Internet-yhteys
NFC
Langaton tiedonsiirron tekniikka (near field communication). NFC:llä voi siirtää esimerkiksi järjestelmäkameralla otetut kuvat älypuhelimeen, kun kamera on muutaman senttimetrin päässä puhelimesta.
Nollapäiväaukko tai -haavoittuvuus
Tietoturva-aukko, jolle ei ole vielä olemassa korjausta (korjaavaa päivitystä), mutta haavoittuvuutta voidaan käyttää hyödyksi. Nimitys juontuu siitä, montako päivää korjauksen jälkeen aukkoa hyödyntävä menetelmä (koodia) julkaistaan.
Nollaus
Tietolaitteen palauttaminen tehdasasetuksille ja joskus myös kaikkien tietojen poistaminen laitteesta. Mobiililaitteissa nollaus on suoraviivainen toimenpide, joka löytyy asetusvalikosta. Jos tiedot ovat tallessa yhdessä tai useammassa pilvipalvelussa, saadaan tiedot käyttöön nollauksen jälkeen yksinkertaisesti kirjautumalla käyttäjätileille. Nollaus poistaa suurella todennäköisyydellä haittaohjelmat laitteesta. Katso myös formatointi.
Numbers
Applen palvelu taulukkolaskentaan. Palvelu on käytettävissä esimerkiksi laitteilla iPad, iPhone sekä Mac-tietokoneilla.
NVIDIA
Yritys, joka kehittää ja valmistaa näytönohjaimia toimisto-, suunnittelu- ja pelikäyttöön.
Näköpuhelu
Puhelu, jossa osapuolet näkevät toisensa. Verkon välityksellä on mahdollista soittaa ilmaisia näköpuheluja, kunhan molemmilla osapuolilla on sama palvelu käytössään. Esimerkkejä näistä palveluista ovat Skype sekä Hangouts.
Näppäimistö
Oheislaite, jolla kirjoitetaan tekstiä. Näppäimistö on huomattavasti tehokkaampi tekstin tuottamiseen kuin kosketusnäyttö, kunhan kirjoittaja taitaa kymmensormitekniikan.
Näppäinkomento
Yksittäinen näppäin tai näppäinyhdistelmä, jolla saa tehtyä halutun toiminnon. Windows-tietokoneella Ctrl-A valitsee kaiken tekstin kirjoitettaessa ja Ctrl-C kopioi sen leikepöydälle. Edelleen Ctrl-V liittää tekstin esimerkiksi toiseen sovellukseen. Näppäinkomentojen sujuva käyttö edellyttää kymmensormitekniikan hyvää hallintaa.
Näyttö
Tietolaitteen sisäinen tai ulkoinen osa, joka antaa visuaalisen palautteen käyttäjän toiminnoista. Esimerkiksi mobiililaitteissa ja kannettavissa näyttö on osa laitetta.
Näyttökuva
Kuva, joka on otettu tietolaitteen näytön sisällöstä (screenshot). Toimii hyvin esimerkiksi ongelmatilanteen tallentamiseen ja asiasta myöhemmin kysymiseen. Käytetään myös nimitystä ruutukaappaus.
Näyttöliitäntä
Fyysinen portti, johon näyttökaapeli kytketään (toinen pää tietolaitteessa) (Connector). Esimerkiksi VGA, HDMI, DVI ja DisplayPort.
Näyttöstandardi
Tarkoittaa tässä teoksessa näyttöjen eri resoluutioita eli pikselien lukumäärää näytön vaaka- ja pystysuunnassa. Esimerkiksi VGA, Full HD ja 4K. Voi yleisemmin tarkoittaa mm. näyttöjen valmistukseen ja tekniikkaan liittyviä sopimuksia.
Näyttötekniikka
Tekniikka, johon näytön toiminta perustuu. Esimerkiksi nestekidenäyttö tai kuvaputkinäyttö.
Näytön aikakatkaisu
Aika, jonka jälkeen näyttölaite menee lepotilaan tai sammuu. Mobiililaitteissa näytön aikakatkaisun aika vaikuttaa merkittävästi akunkestoon. Tyypillinen aikakatkaisu mobiililaitteessa on luokkaa 1–5 minuuttia.
Näytön koko
Tietokoneeseen liitettävän näytön tai mobiililaitteen näytön koko. Ilmaistaan yleensä tuumina näytön vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan (diagonaali). Tablet-laitteen näyttö voi olla kooltaan esimerkiksi 10", älypuhelimen 5" ja tietokoneen 24". Vaihtoehtoja on paljon ja sopiva näyttökoko riippuu laitteen käyttötarkoituksista.
Näytön kuvasuhde
Tietolaitteen näytöllä olevien pikseleiden lukumäärä vaakasuunnassa suhteutettuna lukumäärään pystysuunnassa. Esimerkiksi 4:3 (1024x768, 480p) tai 16:9 (1080p, 720p).
Näytön resoluutio, Näytön tarkkuus
Katso resoluutio.
Näytönohjain, näytönohjainkortti
Tietolaitteen sisältämä piirilevy, joka huolehtii kuvan tuottamisesta näytölle. Pöytätietokoneisiin on mahdollista hankkia erillisiä näytönohjainkortteja, jotka mahdollistavat tehokkaan graafisen työskentelyn (3D-suunnittelu, kuvien muokkaaminen, videoeditointi) sekä pelaamisen. Myös mobiililaitteissa on erillinen suoritin näytönohjaimen toiminnoille.

O

Objekti
Yleisnimitys asialle, joka voi olla esimerkiksi tekstitiedosto, kuvatiedosto, pikakuvake tai vastaava kohde, jota tietolaitteella käsitellään.
Objektitiedosto
koodaamisessa kääntäjä kääntää lähdekoodin yhdeksi tai useammaksi objektitiedostoksi, jotka linkkeri yhdistää käyttöjärjestelmässä oleviin ohjelmakirjastoihin ja tuottaa lopputuloksena suoritettavan ohjelmatiedoston (Windows-järjestelmässä EXE-tiedoston).
OCR
Optinen hahmontunnistus, jolla esimerkiksi paperisia tekstidokumentteja skannattaessa tunnistaa tietokone automaattisesti erilaiset kirjaimet (optical character recognition).
OEM
Toimija, joka esimerkiksi rakentaa tietokoneiden osia tai koodaa niihin sovelluksia, joita markkinoidaan toisen toimijan lopputuotteessa käyttäjille (Original equipment manufacturer). Esimerkiksi Microsoft valmistaa Windows-käyttöjärjestelmää, jota käytetään Lenovon valmistamissa kannettavissa tietokoneissa (Microsoft on OEM-toimija Lenovolle). Vastaavasti Seasonic valmistaa virtalähteitä, joita myydään kuluttajille brändin nimeltä Corsair alaisuudessa.
Offline
Toiminto tai palvelu, joka ei vaadi verkkoyhteyttä toimiakseen. Tarkoittaa myös laitteen tilaa, jossa ei ole mahdollisuutta muodostaa yhteyttä verkkoon (esimerkiksi lentotila).
Offline-kartat
Kartat, jotka toimivat ilman verkkoyhteyttä. Esimerkiksi Here® kartat on mahdollista ladata älypuhelimeen offline-käyttöä varten, jolloin ne toimivat myös ulkomailla ilman kustannuksia (GPS ei vaadi datayhteyttä).
Offline-käyttö
Palvelun käyttäminen yhteydettömässä tilassa eli esimerkiksi lentotilassa.
Office365
Microsoftin tarjoama pilvipalvelu. Yleinen yrityskäytössä. Sisältää mm. palvelut Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook sekä muita palveluja ti-lauksesta riippuen (Visio, Project, Dynamics CRM,…).
Oheislaite
Päätelaitteiden kuten tavallisten tietokoneiden ja mobiililaitteiden kanssa yhteiskäytössä toimiva muu vekotin. Esimerkiksi tulostin, skanneri tai ulkoinen näyttö.
Ohjelma
Katso sovellus.
Ohjelmaikkuna
Katso sovellusikkuna.
Ohjelmakirjasto
Kokoelma koodia, johon linkkeri yhdistää kääntäjän kääntämät objektitiedostot ja lopputuloksena saadaan suoritettava ohjelmatiedosto. Kirjastot sisältävät yleensä valmiita tehokkaita algoritmeja erilaisten ohjelmoinnin toimenpiteiden tekemiseen, kuten tiedonhakuun ja tiedon järjestelyyn liittyen.
Ohjelmakoodi
Katso koodi.
Ohjelmavirhe
Katso ohjelmointivirhe ja bugi
Ohjelmisto
Sovellusten joukko, joita käytetään yhdessä. Esimerkiksi Microsoft Office eli sovellukset Word, Excel ja PowerPoint tai Applen Pages, Numbers ja Keynote.
Ohjelmistoalusta
Katso käyttöjärjestelmä. Voi olla myös verkkopohjainen.
Ohjelmistokehitys
Katso sovelluskehitys.
Ohjelmistopäivitys
Laitevalmistajat ja sovelluskehittäjät julkaisevat käyttöjärjestelmien ja sovellusten päivityksiä eli korjauksia. Ne voivat esimerkiksi pidentää laitteen akunkestoa, saada nopeuttaa laitteen toimintaa tai tehdä sovelluksesta paremman käyttää. Mobiililaitteet ilmoittavat saatavissa olevista päivityksistä käyttäjälleen yleensä automaattisesti. Windows-käyttöjärjestelmässä päivitykset voi säätää automaattisiksi. Päivitykset on suositeltavaa asentaa, jotta laitteet ja sovellukset pelaavat yhteen.
Ohjelmoija
Katso koodari.
Ohjelmointi
Sovelluksen (ohjelman, app:in) tekeminen kirjoittamalla tietokoneen ymmärtämää kieltä eli koodia. Yleensä suuritöisempää kuin voisi ajatella. Koodaaminen on parhaimmillaan luovaa työtä, jossa koodari saa toteuttaa itseään etsimällä toimivia ratkaisuja eteen tuleviin loogisiin ongelmiin.
Ohjelmointikieli
Koodia, jolla saadaan tietolaite tekemään asioita, kun koodi käännetään konekielelle, linkitetään ja konekieli suoritetaan. Kieli tulee kirjoittaa täsmälleen syntaksin mukaisesti. Tunnettuja ohjelmointikieliä ovat mm. Java, C#, C++, PHP, Perl, Python ja Ruby.
Ohjelmointivirhe
Tekninen virhe laitteiden käytössä. Voi esimerkiksi aiheuttaa sovelluksen tai koko käyttöjärjestelmän hitaan toiminnan, pahimmassa tapauksessa kaatumisen. Katso myös bugi.
Oikeudet
Katso käyttöoikeudet.
Oletusohjelma, Oletussovellus
Sovellus, joka on oletuksena käytössä määrätylle tiedostopäätteelle eli tiedon tallennusmuodolle. Esimerkiksi Windows-koneella tekstitiedostojen muokkaamisen oletusohjelmana on Muistio. Oletusohjelman voi muuttaa haluamakseen jokaiselle tiedostopäätteelle.
Oletussalasana
Salasana, joka on laitteessa tai palvelussa oletuksena. Tämä on syytä vaihtaa, sillä muuten se on helppo arvata ja aiheuttaa turhan tietoturvariskin. Esimerkiksi reitittimissä on tavallisesti oletuksena joko hyvin yksinkertainen salasana tai sitten ei mitään, jolloin periaatteessa kuka tahansa verkon kantaman sisällä oleva voi verraten helposti mennä säätämään laitetta ja esimerkiksi sulkea sen muilta käyttäjiltä.
OmaKanta
Palvelu, josta voi tarkastella omia sähköisiä reseptejä ja muita henkilökohtaisia terveystietoja. Palveluun kirjaudutaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Oma yhteyspiste
SIM-kortilla varustetuissa mobiililaitteissa on usein mahdollisuus ottaa verkkoyhteys SIM-kortin kautta eli datayhteys ja jakaa yhteys edelleen laitteen WLAN-kortilla muille laitteille. Toiminnolle on oma asetuksena Oma yhteyspiste, joka huolehtii teknisistä yksityiskohdista. Esimerkiksi älypuhelimen kautta voi välittää verkkoyhteyden langattomana kannettavalle tietokoneelle, joka sijaitsee älypuhelimen vieressä.
Omegle
Chat, jossa keskustellaan satunnaisten ihmisten kanssa teksti- tai videomuodossa. Esimerkiksi vieraan kielen harjoittelu Omeglessa toimii hyvin, jos löytää keskustelukumppaneita. Palvelu arpoo keskustelukumppanin niiden ihmisten joukosta, jotka ovat kirjautuneena palveluun käytön hetkellä.
OneDrive
Microsoftin pilvipalvelu kotikäyttäjän tietojen tallennukseen ja hallintaan. OneDriveen voi esimerkiksi varmistaa mobiililaitteella otetut valokuvat sekä tietokoneella olevat dokumentit. Yrityskäyttäjille on tarjolla palvelu OneDrive for Business.
OneDrive for Business
Microsoftin tarjoama pilvipalvelu, joka on suunnattu yrityskäyttäjille.
OneNote
Microsoftin palvelu monipuolisten digitaalisten muistiinpanojen tekemiseen ja käyttöön pöytätietokoneella, kannettavalla ja / tai mobiililaitteilla.
Open Badge
Erityisesti verkko-oppimisessa käytössä oleva osaamisen tunnustamisen järjestelmä. Verkkopalvelun käyttäjä saa automaattisesti palautetta tehdessään jotain, esimerkiksi suorittaessaan osaamista mittaavan verkkokyselyn tarpeeksi hyvin. Käytössä esimerkiksi useilla keskustelupalstoilla.
Openclipart.org
Vektorigrafiikan laajahko Public Domain –lisensoitu kuvagalleria.
OpenOffice
Ilmainen toimisto-ohjelmisto, joka sisältää mm. tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja diaesitykset. Kilpailee suosiosta ohjelmiston LibreOffice kanssa.
Operaattori
Palveluntarjoaja, joka myy liittymiä ja niiden yhteydessä tyypillisesti myös laitteita. Esimerkiksi Elisa ja Sonera.
Optinen kuitu
Sähkösignaalin välittämiseen tehty kaapeli, jossa signaalin eteneminen perustuu valon kokonaisheijastukseen kuidun sisällä. optinen kuitu mahdollistaa esimerkiksi kuparilankaan verrattuna nopeamman, luotettavamman ja pitkässä juoksussa edullisemman tietoliikenteen.
Optinen levy
Yleisnimitys levyille kuten CD, DVD ja Blu-ray. Optinen media voi olla hyvä ratkaisu varmuuskopiointiin, kunhan valitsee levytyypin, jossa tieto säilyy pitkään eikä katoa muutaman vuoden kuluessa. Kaupasta ostetut levyt säilyttävät tiedon yleensä kauemmin kuin itse kirjoitetut levyt.
Optisesti suoristetut marginaalit
Tekstin marginaalit, jotka näyttävät ihmissilmälle suoremmilta kuin täysin suoraan tulostetut marginaalit. Tekniikkaa käyttävät ammattitason ladontaohjelmat kuten esimerkiksi LaTeX ja InDesign.
OS X
Applen kehittämä käyttöjärjestelmä Mac-tietokoneille kuten Macbook Pro, Macbook Air, iMac ja Mac Pro. Pohjautuu Unix-käyttöjärjestelmään ja sisältää pinnan alla tehokkaita komentorivityökaluja. OS X:n käytettävyys on myös huippuluokkaa.
OSI-malli
Teoreettinen malli tietoliikenteen toiminnan perustalle, joka sisältää seitsemän kerrosta, mm. fyysinen kerros ja siirtoyhteyskerros (open system interconnection).
Osoitekenttä
Katso selaimen osoitekenttä.
Ostotapahtuma
Sovelluksen lataaminen ja asentaminen esimerkiksi Google Play Storesta on ostotapahtuma, josta jää merkintä käyttäjätilille. Myös ilmaisen sovelluksen lataaminen ja asentaminen on ostotapahtuma, vaikka rahaa ei liiku.
Otsikkotieto
"Varsinaiseen tietoon" eli datatietoon liittyvää metatietoa. Esimerkiksi IP-paketeissa otsikkotieto kertoo tiedon päämäärän eli minne tieto on matkalla sekä tietotyypin (header). Digikuvat sisältävät tiedon kuvauksen tarkasta ajankohdasta sekä paikasta (käyttäen GPS:ää).
Outlook
Microsoftin palvelu, johon sisältyy mm. yhteystietojen hallinta ja sähköposti. Voi tarkoittaa myös samannimistä tietokoneohjelmaa Windows:lla.
Outlook-sähköposti
Microsoftin tarjoama sähköposti yksityishenkilöille, joka laajalti käytössä. Yrityksille suunnattu Microsoftin tarjoama sähköposti on nimeltään Exchange.

P

P2P
Tiedonsiirto asiakaskoneelta toiselle asiakkaalle (peer to peer). P2P-protokollat liitetään usein sähköisten sisältöjen laittomaan lataamiseen, vaikka yhtä hyvin kyseessä voi olla omien tiedostojen synkronointi tietolaitteelta toiselle. Esimerkiksi Bittorrent Sync on P2P-protokollaa käyttävä ilmainen palvelu, jolla käyttäjä voi synkronoida tiedostonsa esimerkiksi tietokoneelta mobiililaitteelle olettaen, että mobiililaitteella on riittävästi tallennustilaa.
Pages
Applen palvelu tekstinkäsittelyyn. Palvelu on käytettävissä esimerkiksi tietolaitteilla iPad, iPhone sekä Mac-tietokoneilla.
Paikallinen levy
Kiintolevy tai muu tallennusmedia, joka sijaitsee fyysisesti sillä tietolaitteella, jota käytetään. Nopeampi kuin verkkolevy, sillä tietoliikenne ei kulje verkon kautta.
Paikallinen tietokone
Tietolaite, jolla asioita fyysisesti tehdään. Laitteilla on mahdollista työskennellä myös etäyhteyden välityksellä eli ottaa yhteys laitteeseen, joka sijaitsee esimerkiksi oppilaitoksen verkossa ja käyttää laitteen sovelluksia sekä siihen liitettyjä oheislaitteita.
Paikallinen verkko
Verkko, johon laite ensin yhdistetään ja joka yhdistyy Internetiin (Local area network, LAN). Laite saa paikalliselta verkolta oman (lokaalin) IP-osoitteen (DHCP).
Pakattu tiedostomuoto
Tiedosto pakataan tallennustilan säästämiseksi ja samalla häviää osa tiedosta. Esimerkiksi MP3-tiedostot ovat pakattuja äänitiedostoja alkuperäisestä aaltoäänestä. Vastaavasti kuville JPG on pakattu eli häviöllinen tiedostomuoto, kun alkuperäinen kuva voi olla esimerkiksi häviötön TIFF-muodossa.
Paketti
Katso IP-paketti.
Pakkaaminen
Katso tiedostojen pakkaaminen.
Pakkausformaatti, Pakkausmuoto
Tiedon pakkaaminen yhteen nippuun käyttää vähemmän tallennustilaa kiintolevyltä. Pakkausmuotoja eli pakkausformaatteja on useita, mm. ZIP, ja 7Z, joista jälkimmäinen sisältää tehokkaamman pakkauksen. 7Z-paketteja käsitellään sovelluksella 7-Zip. Usean tiedoston pakkaamista ei tule sekoittaa pakattujen tiedostomuotojen kanssa, jotka viittaavat tiedon uudelleen järjestelyyn sekä tietojen hävittämiseen tallennustilan säästämisen vuoksi.
Palauttaminen tehdasasetuksille
Katso nollaus.
Palomuuri
Fyysinen laite tai sovellus, joka suojaa laitetta tuntemattomilta ulkopuolisilta yhteyksiltä (firewall). Palomuuri voi sulkea tiettyjä yhteyskanavia eli portteja tai vähintäänkin tarkkailla niitä ja ilmoittaa, mikäli näiden kautta yritetään ottaa yhteyttä laitteeseen. Palomuuri-nimi tulee historiallisesti konkreettisesta ovesta, jolla estettiin liekkien siirtyminen seuraavaan tilaan rakennuskompleksissa.
Palvelin, Palvelinkone
Tietokone tai tietokoneiden joukko, joka palvelee asiakaskoneita (niiden käyttäjiä) eli esimerkiksi säilyttää tietoa tai sovelluksia verkossa ja jakaa niitä asiakkaille pyynnöstä (server). Esimerkiksi verkkosivu ladataan asiakaskoneen selaimeen eli omalle laitteelle palvelinkoneelta.
Palvelinpuolen ratkaisu, skriptaus tai toiminto
Toiminto, joka suoritetaan palvelimella ja jonka koodiin asiakas ei yleensä voi juuri vaikuttaa (server-side). Toiminnon muoto voi riippua vuorovaikutuksesta asiakkaan kanssa, mutta yleensä palvelimen määrittämillä käyttöoikeuksilla.
Palvelu
Halutun toiminnallisuuden mahdollistava kokonaisuus. Esimerkiksi OneNote-palvelulla tehdään muistiinpanoja usealla tietolaitteella kuten tavallisella tietokoneella, älypuhelimella ja tabletilla) käyttäen sovelluksia eri alustoilla (Windows, Android, iOS). Nykyään ollaan siirtymässä ja osittain jo siirrytty henkilökohtaisiin käyttäjätileihin sidottuihin palveluihin yleiskäyttöisten sovellusten sijaan. Katso myös pilvipalvelu.
Palvelun käyttäjätunnus
Katso käyttäjätunnus.
Palvelunestohyökkäys
Tietoturvahyökkäys, jonka tavoitteena on haitata tai kokonaan estää määrätyn palvelun käyttö. Palvelu, johon hyökkäys kohdistuu, on esimerkiksi sähköpostipalvelin tai verkkopankki. Katso myös DoS ja DDoS.
Palveluntarjoaja
Toimija, joka kehittää ja myy palveluja kuten verkkotallennustilaa ja hyötyohjelmia.
Palveluun rekisteröityminen
Oman identiteetin luominen palvelun käyttöönoton yhteydessä. Esimerkiksi sähköpostin (Gmail, Outlook tms.) käyttö vaatii alussa joidenkin omien tietojen luovuttamista palveluntarjoajalle. Rekisteröitymisen yhteydessä tehdään palvelun käyttöä varten henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana.
Pankkitunnukset
Katso verkkopankkitunnus
PCI Express
Väylä ja liitäntä, johon näytönohjain tavallisesti kiinnitetään. Sisältää useita nopeuksia, mm. PCE Express 1x, 8x ja 16x sekä hieman erilaisia fyysisiä toteutuksia (PCI Express Mini tms.)
PDF
Adoben kehittämä tiedostomuoto erityisesti tulostettaville julkaisuille (portable document format). PDF-dokumentin etuna esimerkiksi Word-dokumenttiin on se, että se näkyy tiedosto avattaessa varmasti juuri sellaisena kuin se luotiin. Haittana on se, ettei PDF-dokumenttia voi muokata kuin erityisillä sovelluksilla, esimerkiksi Adobe Acrobat. Tiedostopääte .pdf.
PDF-lukija
Sovellus, jolla voi lukea PDF-tiedostoja (PDF reader).
Pelillistäminen
Pelimekaniikan, -suunnittelun ja -elementtien käyttö tilanteissa, jotka eivät lähtökohtaisesti ole pelejä (Gamification). Esimerkiksi yrityksen työntekijälle voidaan pelillistetyssä verkkoympäristössä antaa palaute hyvästä suorituksesta ja näyttää myös julkinen tulostaulu, jossa näkyvät parhaimpien opiskelijoiden saavutukset. Pelillistäminen voi paitsi muokata tekemisestä hauskempaa, myös lisätä työtehoa ja parantaa tätä kautta työssä viihtymistä.
Personoitu haku
Esimerkiksi Google-haku antaa erilaiset hakutulokset kahdelle henkilölle, jotka etsivät tietoa samoilla hakusanoilla käyttäen henkilökohtaisia tietolaitteitaan. Hakutulokset eivät ole objektiivisia. vaan [hakukone antaa käyttäjälleen aina hieman ”mitä hän haluaa” tai ”mikä on hänelle tuttua”.
Photoshop
Adoben julkaisema kaupallinen kuvankäsittelyn sovellus. Suosittu valokuvauksen ja kuvankäsittelyn ammattilaisten keskuudessa.
PHP
Ohjelmointikieli, jota käytetään erityisesti verkkopalvelujen yhteydessä. Esimerkiksi PHP-foorumit.
Pienoisohjelma, pienoissovellus
Vuorovaikutteinen yksinkertainen sovellus, jota käytetään lähinnä mobiililaitteissa, joskus myös tavallisissa tietokoneissa. Esimerkiksi sähköinen kalenteri. Pienoisohjelmassa tieto päivittyy automaattisesti ohjelmaikkunaan, joka sijaitsee työpöydällä. Pienoisohjelmasta käytetään myös nimeä Widget.
Pikakomento
Katso näppäinkomento.
Pikakuvake
Pieni kuva, josta sovellus käynnistetään tai tiedosto avataan painamalla tai kaksoisklikkaamalla kuvaketta. Pikakuvakkeita voi ryhmitellä työpöydälle ja sijoittaa kansioihin.
Pikanäppäin
Katso näppäinkomento.
Pikaviestin
Sovellus tai Palvelu, joka sallii reaaliaikaisen keskustelun osapuolten välillä. Esimerkiksi Whatsapp, Kik tai Facebook Messenger.
Pikseli
Pienin yksikkö tai piste, joka voidaan aktivoida näytöllä. Esimerkiksi Full HD-resoluution sisältää 1920 x 1080 eli yhteensä 2073600 pikseliä. Pikselin intensiteettiä ja tätä kautta väriä voidaan muuttaa säätämällä erillisiä värikomponentteja valitun värijärjestelmän mukaisesti (rgb, cmyk tai vastaava).
Pikseliä tuumalla
Katso PPI.
Pikselitiheys
Katso PPI.
Pilvipalvelu
Verkon välityksellä ja osittain käyttäjän laitteilla toimiva palvelu, joka antaa mahdollisuuksia digitaaliseen tekemiseen. Esimerkiksi Microsoftin OneNote (muistiinpanot) tai Google Photos (valokuvat). Pilvipalvelussa voi säilyttää ja käyttää yhtä tai useampaa seuraavista tietotyypeistä: sähköposti, yhteystiedot, kalenteri, muistiinpanot, valokuvat ja muut tiedostot. Katso myös pilvipalveluympäristö.
Pilvipalveluympäristö
Joukko pilvipalveluja saman palveluntarjoajan alaisuudessa. Esimerkiksi Google tarjoaa noin parikymmentä palvelua käyttöön yhdellä käyttäjätunnuksella (Gmail-sähköpostiosoite ja salasanalla. Vastaavasti Office365 ja iCloud. Pilvipalveluympäristö voi säilyttää hyvin moniulotteista tietoa käyttäjästä, kuten mm. yhteystiedot, kalenterin, sähköpostit, valokuvat, muistiinpanot ja tiedostot.
Pilvitallennustila
Tallentustila verkossa. Esimerkiksi mobiililaitteella otetut valokuvat voi laittaa siirtymään automaattisesti pilveen kuvan ottamisen jälkeen. Vastaavasti mm. yhteystiedot ja muistiinpanot.
PIN, PIN-koodi
henkilökohtainen tunnusluku, jota käytetään esimerkiksi pankki- ja luottokorttien kanssa (Personal Identification Number). Yleensä nelinumeroinen. Fyysisen tietoturvan näkökulmasta voi olla järkevää laittaa henkilökohtaiseen mobiililaitteeseen PIN-koodi käyttöön silloin, kun laite on lukittuna.
Pinterest
Sosiaalisen median palvelu tai yhteisöpalvelu, jossa jaetaan tietoa annetun aihepiirin virtuaalisilla tauluilla. Palveluun voi lähettää sisältöä esimerkiksi selaimesta tai muista sosiaalisen median palveluista, kuten Twitteristä. Pinterest toimii myös arkistona kiinnostaville verkkosisällöille.
Pixabay
Valokuvagalleria verkossa, joka sisältää runsaasti Public Domain -kuvia eli kuvia, joita saa käyttää vapaasti esimerkiksi kaupallisessa toiminnassa. Vastaava palvelu vektorigrafiikan kuville on openclipart.org.
Play-kauppa
Katso Google Play Store.
Plug-in
Katso lisäosa.
PNG
Kuvatiedoston tallennusmuoto, rasterigrafiikkaa. Käytetään yleensä verkkosivuilla.
Portti
Yhteyskanava tietokoneeseen, jolla voidaan käyttää erilaisia palveluja. Esimerkiksi suojattu Gmail-sähköposti käyttää lähtevälle postille (SMTP) porttia numero 465 (SSL-suojaus). Huomaa ero fyysiseen porttiin eli liitäntään, jolla esimerkiksi muistitikku liitetään tietolaitteeseen. Porttien sallimaa tietoliikennettä hallinnoi palomuuri ja yksi tapa estää tietoliikenne tietyn portin kautta on määrittää esto palomuurin asetuksista.
Porttinumero
Numero, joka kuvaa yhteyskanavaa (päätepistettä) tietokoneen verkkoliikenteeseen liittyen. Esimerkiksi HTTP käyttää porttia numero 80, HTTPS puolestaan porttia 443. Palomuuri voidaan säätää estämään liikenne määrätyissä porteissa.
Powerpoint (Microsoft)
Palvelu ammattimaisen esitysgrafiikan laatimiseen. Osana Microsoftin Office365-pakettia.
PPI
Pikselien (viiva)tiheyden mittari eli pikseleitä tuumalla (Pixels Per Inch). Mobiililaitteiden, erityisesti älypuhelimien näytöt sisältävät suuremmat PPI-arvot kuin verraten suurikokoiset tietokonenäytöt. Esimerkiksi 5” Full HD -näytöllä (1920x1080 pikseliä) varustetun älypuhelimen pikselitiheys on noin 440 PPI ja soveltuu esimerkiksi lukemiseen. Pikselien viivatiheyden oman laitteen näytölle voi laskea osoitteessa http://pixeldensitycalculator.com/.
Prepaid, Prepaid-liittymä
Etukäteen maksettu liittymä. Ei aiheuta yllättäviä kustannuksia. Prepaid-liittymää on vaikeampi yhdistää sitä käyttävään henkilöön kuin tavallista puhelinliittymää, joten jotkut saattavat käyttävät prepaidia säilyäkseen tun-temattomina.
Printteri
Katso tulostin.
Profiili
katso käyttäjäprofiili.
Prosessori
Katso suoritin (Processor). Oli aikoinaan suomalainen tietokonelehti, joka käsitteli lähinnä laitteiden tekniikkaa.
Prosessoriydin
Moniydinsuorittimessa on useampia prosessoriytimiä eli lyhyesti ytimiä (core, processor core). Tällä terminologialla suoritin kuvaa ytimien kokoelmaa, vaikka tietokoneen toiminnan perusteiden näkökulmasta jokainen ydin itsessään on jo suoritin eli noudattaa Turingin koneen toimintaperiaatetta.
Protokolla
Tapa tehdä asiat täsmälleen sovitulla tavalla tietotekniikassa tai muualla. Esimerkiksi HTTP-protokollan avulla pyydetään verkkosivu palvelimelta asiakaskoneelle. Sähköpostin toimintoihin on olemassa omat protokollansa. Käytetään myös käsitettä tietoliikenneprotokolla.
Proxy
Katso välityspalvelin.
Public Domain, -lisenssi, teos
Teos, jonka tekijä on määritellyt vapaasti käytettäväksi eli luopunut tekijänoikeuksistaan teokseen, on Public Domain -teos. Verkosta löytyy runsaasti valokuvia ja muita kuvia, jotka on lisensoitu Public Domain -lisenssillä. Näitä kuvia saa käyttää vapaasti sekä muokata sopivaan asuun myös kaupallisessa toiminnassa.
Puhelinliittymä
Katso matkapuhelinliittymä.
Puhelinverkon modeemi
Katso modeemi.
px
Yksikkö, joka tarkoittaa pikseliä. Esimerkiksi Full HD -tarkkuuden näytössä on 1920 x 1080 px eli vaakasuunnassa 1920 pikseliä ja pystysuunnassa 1080 pikseliä.
Pyyntö
Esimerkiksi asiakkaan selain tekee palvelimelle pyynnön tarkastella palvelimella olevaa verkkosivua (request). Palvelin "palvelee" eli palauttaa sivun asiakkaalle. Myös tietokantoihin voidaan tehdä pyyntöjä (kyselyjä, query) saada tietty tieto, esimerkiksi yrityksen tapauksessa kaikki liiketapahtumat viimeisen kuukauden ajalta.
Päivitys
Katso ohjelmistopaivitys. Tarkoittaa myös tietokoneen osien vaihtamista uudempiin, jotta kone toimii nopeammin ja tehokkaammin. Voi tarkoittaa myös tiedon päivittymistä eli uusi tieto korvaa vanhentuneen tiedon (esimerkiksi palvelu käyttöehdot voivat päivittyä). Tarkoittaa joskus täysin eri asiaa kuin edellä eli sosiaalisen median palveluissa tehtyjä statuspäivityksiä, esimerkiksi Facebook-päivitystä.
Pöytäkone, Pöytätietokone
Perinteinen tietokone, joka on yleensä suorakulmaisen särmiön muotoisen kotelon sisällä. Pöytätietokoneen etuna kannettavaan ovat mm. hinta-teho-suhde ja mahdollisuus päivittää vaihtamalla joitakin valittuja komponentteja, mm. suoritin, keskusmuisti tai näytönohjain. Pöytäkoneiden suosio on laskenut mobiililaitteiden esiinmarssin myötä. Nykyään pöytäkoneita käyttävät lähinnä tietokonepelaajat ja graafista suorituskykyä vaativia sovelluksia tarvitsevat ihmiset (3D-suunnittelu, videoeditointi ja vastaavat).
Pääkäyttäjä
Katso järjestelmänvalvoja.
Pääkäyttäjän oikeudet
Katso järjestelmänvalvojan oikeudet.
Pääsykoodi
Numeerinen koodi tai kuvio, joka vaaditaan mobiililaitteen käyttöön, kun laite on lukittuna. Pääsykoodi on tärkeä fyysisen tietoturvan näkökulmasta ja on suositeltavaa käyttää esimerkiksi PIN-koodia pääsykoodina.
Päätelaite
Yleistermi laitteille kuten tavallinen tietokone tai älypuhelin ja tablet. Tarkoittaa laitetta, joka on jossakin "päässä" eli esimerkiksi älypuhelin käyttäjän kädessä tai palvelin toisella puolella maapalloa. Voi tarkoittaa myös esimerkiksi modeemia, joka siis on puhelin- tai kaapeliverkon tiedonsiirron päässä.

Q

QXGA
Katso 1536 x 2048.

R

Rajaton tiedonsiirto
Katso rajoittamaton tiedonsiirto.
Rajoitettu käyttöoikeus
Kavennettu oikeus käyttää palvelun tai resurssin ominaisuuksia. Esimerkiksi lukuoikeus kaikkiin tiedostoihin, mutta kirjoitusoikeus ainoastaan henkilökohtaisiin dokumentteihin.
Rajoitettu tiedonsiirto
Liittymä tai sopimus, jossa tietoliikenteen määrää on rajoitettu. Rajana voi olla esimerkiksi kymmenen gigatavua (10 Gt) kuukaudessa. Yleensä rajan saa pois, mutta tästä joutuu maksamaan lisää.
Rajoittamaton käyttöoikeus
Oikeus käyttää kaikkia palvelun tai sovelluksen ominaisuuksia. Katso myös käyttöoikeus. Myös liittymä tai sopimus, jossa tietoliikenteen määrää ei näennäisesti ole rajoitettu. Käytännössä katsoen raja on olemassa, sillä liittymä toimii tietyllä maksiminopeudella ja käyttö voi hidastua ruuhka-aikoina.
Rajoittamaton tiedonsiirto
Tiedonsiirto-oikeus, missä siirrettävän tiedon määrällä ei ole ylärajaa. Esimerkiksi mobiililaitteen nettiliittymään saa operaattorilta lisämaksua vastaan rajoittamattoman tiedonsiirron.
RAM-muisti
Katso keskusmuisti (Random Access Memory).
Rasterigrafiikka
Tieto tallennetaan muistiin pieninä palasina eli pikseleittäin. Rasterimuodon formaateista .bmp, .png ja .tiff ovat häviöttömiä eli kuvan laatu ei heikkene alkuperäiseen verrattuna, jos se tallennetaan näissä muodoissa tai muunnetaan näihin muotoihin. Toisaalta JPG on pakattu tiedostomuoto eli häviöllinen. Rasterigrafiikan ulkoasu riippuu käytettävästä resoluutiosta eli kuvat eivät skaalaudu mielivaltaisen suuriksi ilman tarkkuuden heikkenemistä, toisin kuin vektorigrafiikka.
Rasterimuoto
Rasterigrafiikan tallennusmuoto kuville. Esimerkiksi JPG-kuva on rasterimuodossa. Tyypillinen valokuville, vektorimuotoa käytetään enemmän logoille ja vastaaville suoraviivaisille kuville.
Raw-muoto
Katso häviötön tiedostomuoto.
Reaaliaikainen
Toiminnot, jotka tapahtuvat tässä ja nyt. Esimerkiksi Useat henkilöt voivat muokata tekstidokumenttia Google Docs –palvelussa ja muutokset päivittyvät lähes reaaliajassa (pieni viive verkkoliikenteestä johtuen) kaikille, jotka dokumenttia tarkastelevat tai muokkaavat.
Reititin
Laite, joka ohjaa verkon eli yleensä Internetin liikennettä käyttäen matemaattisia sääntöjä eli protokollia ja algoritmeja (router). Reititin esimerkiksi yhdistää paikallisen verkon laajempaan verkkoon (WAN) ja sitä kautta Internetiin. Kytkin on tavallisesti sisäänrakennettu reitittimeen eli puhuttaessa reitittimestä tarkoitetaan itse asiassa näiden kahden yhdistelmää.
Rekisteri (Windows)
Käyttöjärjestelmän tietokanta, jossa säilytetään Windowsin perustason asetuksia. Esimerkiksi kernel, laiteajurit ja graafinen käyttöliittymä käyttävät rekisteriä. Rekisteriä ei saa muokata, ellei tarkasti tiedä mitä tekee. Pahimmassa tapauksessa tietokone voi lakata toimimasta kokonaan, jos rekisteristä poistaa tai muuttaa tallennettuja arvoja.
Rekisteröityminen
Katso palveluun rekisteröityminen.
Resistiivinen kosketusnäyttö
Kosketusnäytön tyyppi, joka toimii havaitsemalla näytölle tulevan kosketuksen paineen ja tukee korkeita resoluutioita. Esimerkiksi näytöissä, jotka vaativat korkeaa tarkkuutta. Resistiivinen näyttö ei ole niin hyvä vastaamaan kosketukseen kuin kapasitiivinen näyttö.
Resoluutio
Pikselien lukumäärä näytöllä vaaka- ja pystysuunnassa. Esimerkiksi Full HD -näyttö sisältää 1920x1080 (1080p) pikseliä ja sanotaan, että näytöllä on Full HD –resoluutio. Kirjoitushetkellä paras resoluutio kuluttajille myytävissä televisioissa on 4K eli 4096 x 2160 pikseliä.
Responsiivinen
Käyttäjän toimintoihin ja tekemiseen tai tietolaitteen ominaisuuksiin mukautuva palvelu, sovellus tai muu toiminnallinen elementti. Esimerkiksi verkkosivu voi olla responsiivinen eli kun käyttäjä avaa sivun selaimella, tunnistaa sivu tietolaitteen näytön koon sekä muut tarvittavat ominaisuudet ja näyttää verkkosisällön sopivassa muodossa. Responsiivisuus voi liittyä myös käyttäjän toimintaan eli kun käyttäjä tekee toimintoja verkkosivulla tai sovelluksessa, vastaa sovellus hänelle tietyllä tavoin, esimerkiksi näytölle ilmestyvällä tekstillä. Nämä ilmoitukset on syytä lukea aina, jotta tietää, mitä ollaan tekemässä.
Resurssi
Voimavara, jota laite tai käyttäjä käyttää tehdäkseen toimintoja. Laitetasolla esimerkiksi näytönohjain, keskusmuisti ja kiintolevy resursseja. Resurssi voi tarkoittaa myös tiedostoa tai esimerkiksi verkkopalvelun rajoitettua tai rajoittamatonta käyttöoikeutta.
Retina-näyttö
Applen lanseeraama standardi näytön tarkkuudelle, joka tarkoittaa resoluution tuplaamista eli kaksi kertaa niin paljon pikseleitä kuin Applen perustarkkuuden laitteessa sekä vaaka- että pystysuunnassa. Retina-näyttö ei suoraan perustu silmän retinaan tai siihen liittyviin tutkimuksiin.
RFC (Request for Comment)
TODO
RGB
Väristandardi, jossa väri muodostetaan kolmen päävärin (komponenttivärin) eli punaisen, vihreän ja sinisen yhdistelmänä (Red, Green, Blue). Implementaatiosta riippuen komponenttivärien intensiteetit voidaan määritellä esimerkiksi väleille 0...1 tai 0...255.
Rinnakkaislaskenta
Laskentaa, jossa yleensä toisistaan riippumattomia asioita lasketaan rinnakkain eli samanaikaisesti. Asiat voivat toki liittyä yhteen ja samaan sovellukseen eli sovelluksen koodi on kirjoitettu siten, että yksi ydin hoitaa graafisen puolen ja toinen laskee taustalla oleellisia asioita, kuten vaikkapa tietojen haku tietokannoista. Katso myös moniydinsuoritin.
Riviväli
Tekstirivien väli julkaisussa. Esimerkiksi riviväli 1 tarkoittaa, että tekstiä allekkain sisältävät rivit ovat rivikorkeutensa päässä edellisestä peruslinjasta (baseline). Rivivälillä 2 kirjoitetussa tekstissä rivien välissä on yksi ylimääräinen sekä yhtä korkea rivi kuin tekstiriveillä. Ammattimaisissa julkaisuissa käytetään usein riviväliä, joka on luokkaa 1,03-1,05; sopiva korkeus riippuu muista typografisista tekijöistä.
Root
Erityisesti Unix-tyylisissä käyttöjärjestelmissä pääkäyttäjän tili, jolla on oikeudet tehdä järjestelmälle mitä vain. Katso pääkäyttäjän oikeudet.
Root-oikeudet
Katso järjestelmänvalvojan oikeudet
Roottaus
Menetelmä, jolla hankitaan pääkäyttäjän oikeudet tyypillisesti laitteen käyttöjärjestelmään. Roottausta käytetään kuvaamaan mobiililaitteen pääkäyttäjän oikeuksien hankintaa, kun kyseessä on Android-järjestelmä. iOS-järjestelmälle käytetään termiä Jailbreak.
Roskaposti
Sähköposti, joka on tarpeetonta, sisällöltään olematonta tai muuten vain ärsyttävää. Roskapostin määrittely riippuu jossakin määrin postin vastaanottajasta. Esimerkiksi yritysten lähettämät mainosviestit voivat olla yhden käyttäjän mielestä roskapostia, kun taas toinen saa viesteistä tietoa tulevaisuuden hankintoja varten ja pitää niitä hyödyllisinä.
RSA
Julkisen avaimen kryptografiaa käyttävä tiedon salausmenetelmä (salausalgoritmi). Käytetään yleisesti turvalliseen tiedonsiirtoon.
RSS, RSS-syöte
Tekniikka, jolla tilataan verkon sisältöjä suoraan sovellukseen tai palveluun. Esimerkiksi blogeja voi tilata RSS-syötteenä Feedly-palveluun, jolloin uudet kirjoitukset saapuvat käyttäjälle automaattisesti eikä ole tarvetta käydä itse katsomassa, onko uutta sisältöä tullut.
Ruuhka-aika
Ajankohta, jolloin tietoverkolla on runsaasti käyttäjiä ja verkkoyhteyden nopeus on ainakin hetkellisesti alhaisempi kuin mitä odottaisi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 3G—verkoilla on niin paljon käyttäjiä, että ruuhka-aikoina yhteys hidastuu pahimmillaan lähes toimimattomaksi.
Ruutukaappaus
Katso näyttökuva. Joskus ruutukaappaus tarkoittaa videon kuvausta tietolaitteen näytön tapahtumista.

S

Saapuvan postin palvelin
Sähköpostin yhteydessä sen palvelimen nimi, jolle saapuneet sähköpostiviestit tulevat. Nimi riippuu palveluntarjoajasta ja löytyy usein heidän verkkosivuiltaan, kuten myös vastaava porttinumero. Esimerkiksi mail.exchange.com. Katso myös lähtevän postin palvelin.
SaaS
Sovelluksen tai palvelun lisensointi- ja käyttömalli, jossa sovellusta tai palvelua käytetään todellisen tarpeen mukaan (on demand) esimerkiksi kertamaksu-, kuukausi- tai vuosimaksupohjaisesti verkon kautta (Software as a Service). Tyypillisesti SaaS korvaa aiemmin tietolaitteelle asennettuja sovelluksia. Esimerkiksi Googlen palvelut.
Safari
Applen kehittämä selain, joka toimitetaan OS X- ja iOS-käyttöjärjestelmien mukana.
Salasana
Merkkijono, jonka vain käyttäjätilin omistaja tietää ja joka on riittävän pitkä, suositus 12–16 merkkiä.
Salasanalla suojattu verkko
Verkko, jonka käyttö vaatii salasanan, tyypillisesti langaton. Esimerkiksi kirjastolla tai kotona oleva langaton verkko, joka suojattu asianmukaisesti (WPA). Tietolaitteet yleensä muistavat salasanan seuraavalla kirjautumiskerralla automaaattisesti, mutta tämä riippuu laitteen ja verkon asetuksista. On suositeltavaa suojata kotiverkko salasanalla, jotta verkkoa ei käytetä luvatta vääriin tarkoituksiin.
Salasanan palautus, salasanan nollaaminen
Lähes jokaisella palvelulla on mekanismi, jolla unohtuneen salasanan voi palauttaa omaan sähköpostiin. Salasanan nollausta on hyvä käyttää myös silloin, kun epäilee jonkun kaapanneen Palautustoiminnolle annetaan palveluntarjoajan verkkosivulla oma käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite, jolla palveluun on aiemmin rekisteröity. Palvelu lähettää sähköpostiin ohjeet salasanan palautusta varten.
Salasanan vahvuus
Aika, joka kuluu salasanan murtamiseen tai erilaisten vastaavien salasanojen lukumäärä. Esimerkiksi kymmenen merkkiä pitkä salasana tarkoittaa käytännössä noin 10 000 000 000 erilaista mahdollisuutta, kun käytössä ovat isot ja pienet kirjaimet, numerot ja erikoismerkit kuten !, + ja %. Turvallinen salasana kotikäyttäjälle on kirjoitushetkellä pituudeltaan yli 12 merkkiä ja sisältää kaikkia edellisiä merkkejä.
Salasanojen hallinta
Menetelmä, jolla pidetään kirjaa lukuisista verkkopalveluiden ja muiden palveluiden käyttäjätunnuksista ja salasanoista. Yksi tapa on käyttää salasanarunkoa, johon lisätään osa vastaavan palvelun nimeä. Jos runko olisi muotoa Ruotu45Cask) ja palvelun nimi Facebook, voisi FB:n salasana olla Ruotu45FacCask). Jokaisella palvelulla tulisi olla yksikäsitteinen salasana.
Salattu yhteys
Katso suojattu yhteys.
Salauksen purkaminen
Katso dekryptaus.
Salaus
Katso tiedon salaus.
Salausavain
Avain eli joukko matemaattisia sääntöjä, joka mahdollistaa salatun viestin muuttamisen ymmärrettävään muotoon viestin vastaanottajan päässä
Salausmenetelmä
Tapa suorittaa tiedon salaaminen eli koodata lähetettävä viesti salakielelle, josta ei voida päätellä alkuperäistä sisältöä. Esimerkiksi julkisen avaimen kryptografia ja sen käytännön sovellus RSA.
Sammuttaminen
Laitteen virtojen kytkeminen pois päältä, yleensä fyysisestä virtakytkimestä. Katso myös valmiustila.
Samsung
Eteläkorealainen laitevalmistaja, joka kehittää ja tuottaa mm. Android-älypuhelimia ja -tabletteja, kannettavia tietokoneita sekä tietokoneiden osia.
S-ATA, SATA
Väylä ja liitäntä, johon tietokoneen kiintolevy yhdistetään (Serial ATA). Sisältää useita standardeja, mm. SATA I, II ja III. Standardit ovat taaksepäin yhteensopivia.
SCART
Näyttöliitännän standardi ja kaapeli, joka ei pysty näyttämään teräväpiirtotasoista kuvaa. Oli suosittu liitäntätyyppi esimerkiksi DVD-soittimissa ja pelikoneissa ennen HDMI:n tuloa markkinoille. Tunnetaan myös nimellä Euro-AV-liitin.
SD, SD-kortti
Muistikortti, jota käytetään mm. digikameroissa sekä mobiililaitteissa (secure digital). Esimerkiksi Android-laitteet sisältävät muistikorttipaikan, yleensä microSD-kortille. SD-kortteja on useaa erilaista tyyppiä, esimerkiksi SDHC ja SDXC.
SDHC
Muistikortti (SD-kortti, jonka maksimikapasiteetti on 32 gt (secure digital high capacity). Yleinen esimerkiksi digikameroissa ja mobiililaitteissa. Väistymässä uudemman SDXC-standardin tieltä.
SDXC
Muistikortti (SD-kortti, jonka maksimikapasiteetti on 2 tt. Yleinen esimerkiksi digikameroissa ja mobiililaitteissa.
Second Life
Maailman suurin käyttäjien luoma virtuaalimaailma, jota hallinnoi yritys Linden Lab. Esimerkiksi useat Yhdysvaltain yliopistot ovat Second Life:ssa ns. "virtuaalikampuksilla". Käyttäjä voi ostaa virtuaalirahaa, jolla hän pystyy rakentamaan maailmaan oman talon ja ostamaan vaikkapa virtuaalisen saaren.
Selaaminen
Internetin käyttöä selaimen avulla (browse). Satunnaisesta selailusta ja verkkosivujen lueskelusta käytetään myös termiä surffaaminen.
Selaimen osoitekenttä
Yleensä selainikkunan yläosassa oleva tekstikenttä, johon kirjoitetaan verkkosivun osoite. Osoitekentässä on hakutoiminto.
Selain
Sovellus, jolla selataan eli käytetään Internetiä. Esimerkiksi Chrome, Firefox, Safari ja Internet Explorer. Kirjoittamalla selaimen osoiteriville verkko-osoitteen ottaa selain yhteyden palvelintietokoneeseen, jossa sivu(tiedosto) konkreettisesti on ja palvelin lähettää sivun takaisin selaimelle verkon kautta. Viestintä on nopeaa: esimerkiksi Keski-Euroopasta sivun palauttaminen Suomeen voi viedä noin 0,1 sekuntia.
Selainikkuna
Ohjelmaikkuna, jossa selainta käytetään.
Selaimen lisäosa
Selaimeen asennettava lisäosa.
SEO
Katso hakukoneoptimointi (search engine optimization).
Sergey Brin
Googlen toinen perustaja ja Stanfordin yliopiston kasvatti.
Serveri
Katso palvelin.
Seuraaminen
Esimerkiksi yhteisöpalvelussa Twitter käyttäjä seuraa muita tahoja eli hänen aikajanalleen ilmestyvät seurattavien viestit sitä mukaa, kun he lähettävät palveluun sisältöä kuten tekstiä ja kuvia.
SFTP
Turvallinen protokolla tiedostojen siirtoon verkkoyhteyden kautta (secure file transfer protocol). Esimerkiksi verkkopankit käyttävät SFTP:tä tai vastaavaa turvallista järjestelmää tärkeiden tietojen siirtoon. Tunnetaan myös nimellä SSH file transfer protocol.
SHA-1
Matemaattinen menetelmä tiedoston tarkistussumman laskemiseksi. Käytetään tiedon eheyden varmistamiseen, kun tietoa siirretään tai kopioidaan uuteen sijaintiin. Laajalti käytössä.
Sheets (Google)
Googlen palvelu, jolla tehdään taulukkolaskentaa. Esimerkiksi Forms-kyselyistä saatuja tuloksia voi suoraan siirtää Sheets-palveluun taulukkolaskentaa varten. Sheets on käytettävissä selaimella ja mobiilisovelluksilla (Android, iOS).
Shell
Termiä käytetään usein Unix-ympäristön erilaisista komentoriveistä kuten mm. chs, bash ja zsh. Shell-komennoilla voi tehdä monipuolista tietojen järjestelyä kohtuullisen vähällä työllä, kun järjestettävä tietoa on paljon.
Sijaintitiedot
Tietolaitteen sijainti, joka paikannetaan yleensä GPS:n tai GLONASS:n avulla. Useat sovellukset vaativat toimiakseen sijaintitiedon (esimerkiksi kartta- ja navigointisovellukset), mutta eivät kaikki. Esimerkiksi Facebook-päivitykseen on mahdollista liittää mukaan sijainti, josta päivitys tehdään, mutta se ei ole pakollista.
Siirtoyhteyskerros
Fyysisen kerroksen yläpuolella ja sen toimintoihin kiinteästi liittyvä OSI-mallin eli verkon toimintaa selittävän mallin toinen kerros. Kerroksen tarkoituksena ovat mm. tiedonvälityksen mahdollistaminen eri toimijoiden välillä sekä vikojen havaitseminen fyysisen kerroksen toiminnoissa.
SIM-kortti
Laitteessa oleva datayhteyskortti, jolla käytetään operaattorin hallinnoimaa verkkoa (Sonera, Elisa; ulkomailla muu operaattori maasta riippuen). SIM-kortteja on eri kokoluokissa: luottokortin kokoinen SIM, Mini-SIM Micro-SIM ja Nano-SIM.
SIM-korttipaikka
Fyysinen paikka, jonne SIM-kortti asetetaan. Kaikissa älypuhelimissa on SIM-korttipaikka, mutta osa tablet-laitteista käyttää verkkoa vain WLAN-yhteyden kautta eikä sisällä SIM-korttipaikkaa. Joissakin kannettavissa tietokoneissa on myös SIM-korttipaikka.
Sisäinen laite
Osa, joka on laitteen sisällä. Esimerkiksi äänikortti voi olla koneen sisäinen tai ulkoinen eli fyysisesti laitteen ulkopuolella (liitetään esimerkiksi tietokoneen USB-porttiin).
Sisäinen muisti, Sisäinen tallennustila
Tallennustila laitteen sisäisessä muistissa eli esimerkiksi kiintolevyllä, ei ulkoisilla oheislaitteilla kuten esimerkiksi muistikortilla tai verkkolevyllä. Usein mobiililaitteiden tallennustilasta puhuttaessa.
Sisäinen uhka
Tietoturvariski, joka aiheutuu esimerkiksi yrityksen sisäisen toimijan, kuten työntekijän tahallisesta tai tahattomasta virheellisestä toiminnasta. Sisäinen uhka voi olla erittäin ongelmallinen, sillä järjestelmien kehittäjillä on laajat käyttöoikeudet tietoihin eikä ole helppoa varmistaa, että he toimivat kaikkien sääntöjen mukaisesti.
Sisäänkirjautuminen
Katso kirjautuminen.
Sisäänrakennettu
Katso integroitu.
Sites (Google)
katso Google Sites
Sivuhistoria
Selaimeen tai pilvipalveluun tallennetut verkkosivut, joilla käydään usein tai jotka muuten ovat tarpeellisia omassa käytössä. Nykyään sivuhistoria synkronoituu laitteelta toiselle palveluun kirjauduttaessa (esimerkiksi Chrome-selain).
Skaalautuminen
Objektin, esimerkiksi kuvan koon muuttuminen, kun kuvaa suurennetaan tai pienennetään. Hyvin skaalautuva kohde säilyttää käytön näkökulmasta oleelliset ominaisuutensa myös skaalattaessa. Esimerkiksi vektorigrafiikalla toteutettuja kuvia voi skaalata mielivaltaisen paljon ja niiden tarkkuus säilyy saman, mutta rasterigrafiikalla tehtyjen kuvien tarkkuus heikkenee, kun niitä suurennetaan (pikselien fyysinen koko kasvaa).
Skanneri
Oheislaite, jolla digitoidaan paperisia asiakirjoja tai valokuvia. Esimerkiksi älypuhelimiin on olemassa skannerisovelluksia ja puhelimien kameroiden tarkkuudet riittävät hyvässä valaistuksessa perustason skannaukseen. Myös takuukuiteista on kätevä skannata digitaaliset kopiot talteen.
Skype
Palvelu, jolla voi soittaa näköpuheluja ilmaiseksi verkon välityksellä. Sisältää myös pikaviestimen. Skype on saatavissa sekä tavalliselle tietokoneelle että mobiililaitteille.
Slides (Google)
Googlen palvelu, jolla tehdään esitysgrafiikkaa. Esimerkiksi usean ihmisen yhteistyöprojekti onnistuu, sillä kaikki voivat muokata samaa dokumenttia ja muutokset päivittyvät jokaiselle lähes reaaliajassa. Slides on käytettävissä sekä selaimella että mobiilisovelluksilla (Android, iOS).
Small Caps
Kirjaimia tekstissä, jotka ovat korkeudeltaan suurin piirtein samaa kuin pienet kirjaimet mutta ulkoasultaan kuin isot kirjaimet. Small caps -kirjaimia käytetään erityisen ulkoasun saavuttamiseksi tai joskus korostamiseen. Katso myös lihavointi, kursivointi ja tekstin kallistus.
SMTP
TCP:hen pohjautuva protokolla, jota käytetään viestien lähettämiseen sähköpostipalvelimien kesken. Katso myös lähtevän postin palvelin.
Softa, Software
Katso sovellus. Voi tarkoittaa myös käyttöjärjestelmää.
Sonera
Palveluntarjoaja, joka tutkii ja kehittää verkkoyhteyksiä Suomessa sekä myy mm. liittymiä, tietolaitteita sekä niihin liittyviä muita palveluja. Joskus liittymän ja laitteen saa kuukausimaksulla paljon edullisemmin kuin erikseen ostettuna, mutta ostoon liittyy tietyn mittainen sopimuskausi.
Sosiaalinen hakkerointi tai manipulointi
Käyttäjän tietojen "kalastelua" käyttämällä hyödyksi Internetin yhteisöpalveluja ja muita palveluja kuten sähköpostia. Käyttäjä yritetään saada luovuttamaan luottamuksellista tietoa taholle, jolla ei ole oikeutta päästä tietoon käsiksi. Hyökkääjä voi esimerkiksi teeskennellä olevansa pankin tai muun instituution edustaja, joka tarvitsee tietoja toimintojen suorittamiseen.
Sosiaalinen media
Yleistermi nykyaikaisille vuorovaikutteisen viestinnän kanaville kuten Facebook, Twitter ja Instagram. Palveluissa hyväksytään ihmisiä kavereiksi tai seurataan heitä, jolloin palvelu lähettää automaattisesti henkilöiden viestit omalle aikajanalle. Palveluiden yksi päämäärä on yhdistää samalla tavoin ajattelevia ihmisiä ja kannustaa heitä eteenpäin pyrkimyksissään.
Sovellus (Ohjelma)
Laitteessa käytettävä jokseenkin itsenäinen juttu, jolla on oma tarkoituksensa tietojen käsittelyssä. Esimerkiksi tekstinkäsittely, kuvankäsittely tai vastaava. Mobiililaitteilla käytetään käsitteitä mobiilisovellus tai app.
Sovellusikkuna
Ikkuna tai ohjelmaikkuna, jossa sovellus toimii. Esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmä on nimetty ikkunoidensa mukaan. Periaate on ollut keskeinen Windowsin graafisessa käyttöliittymässä jo ensimmäisen Windowsin julkaisun ajoista lähtien 1980-luvulla.
Sovelluskehittäjä
Henkilö, henkilöt tai organisaatio, joka koodaa sovelluksia vapaa-ajallaan, työkseen tai molemmissa. Sovelluskehittäjä myös ylläpitää sovellusta eli julkaisee siihen liittyviä päivityksiä.
Sovelluskehitys
Katso ohjelmointi.
Sovelluksen kehittäjä
Katso sovelluskehittäjä.
Sovelluksen poistaminen
Sovelluksen tietojen poistaminen laitteesta (uninstall). Voi jättää jälkeensä tarpeettomia tiedostoja, jotka hidastavat laitteen toimintaa myöhemmin.
Sovellusalusta
Katso käyttöjärjestelmä.
Sovelluskauppa
Sovellus, jonka kautta asennetaan muita sovelluksia. Esimerkiksi Google Play Store Androidilla ja App Store iOS-käyttöjärjestelmällä. Sovelluskaupasta asennetut sovellukset eivät yleensä sisällä haittaohjelmia, mutta voivat pyytää kummallisia käyttöoikeuksia, esimerkiksi webkameran jatkuva käyttö tai vastaava. Sovelluskaupasta voi ostaa sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Sovelluksen lataamista ja asentamista kutsutaan ostotapahtumaksi ja siitä jää merkintä käyttäjätilille (helpottaa esimerkiksi uuden laitteen käyttöönotossa).
Sovelluspäivitys
Katso ohjelmistopäivitys.
Sovellusten tietoturva
Sovelluksissa huomioitavat tietoturvaan liittyvät ratkaisut. Näihin käyttäjä ei yleensä voi vaikuttaa, paitsi ehkä selaimen tapauksessa poistamalla joitakin toimintoja käytöstä (evästeet, javascript) ja jättämällä epämääräiset sivustot omaan rauhaansa.
Spotify
Musiikin suoratoistopalvelu, joka toimii freemium-mallilla. Palvelu on saatavilla sekä tavallisille tietokoneille että mobiililaitteille.
SSD
Uudehko kiintolevytyyppi, joka perustuu fysiikan näkökulmasta puolijohdetekniikkaan. SSD-levyt ovat nopeampia käyttää kuin HDD-levyt, mutta niiden tallennuskapasi-teetti on yleensä pienempi ja ne maksavat gigatavua kohden enemmän. SSD on tyypillinen kannettavissa tieto-koneissa.
SSID
Langattoman lähiverkon eli WLAN-verkon verkkotunnus, joka yksilöi verkon. Tunnuksen avulla kirjaudutaan esimerkiksi nettikahvilan verkkoon tai kotona olevaan verkkoon.
Statuspäivitys
Oman "tilatiedon" lähettäminen sosiaalisen median palveluun, joka sisältää esimerkiksi valokuvia, videopätkiä, linkkejä verkkoon ja mainitsee muita saman palvelun käyttäjiä. Esimerkiksi Facebook-päivitys tai Twitter-päivitys.
Steve Jobs 1955–2011
Applen perustaja. Visionääri, joka halusi luoda mahdollisimman hyviä tuotteita. Rakensi yhdessä Steven Wozniakin kanssa maailman ensimmäisen henkilökohtaisen tietokoneen, Apple I:n. Palattuaan Applen johtoon 1990-luvun lopulla Jobs aloitti kehitystyön, jonka aikana Apple on noussut yhdeksi maailman arvokkaimmista teknologiayrityksistä.
Steven Wozniak
Toinen Applen perustajista ja ensimmäisen henkilökohtaisen tietokoneen (Apple I) kehittäjä. Steve Jobsin visio soveltui hyvin yhteen Wozniakin teknisen asiantuntemuksen kanssa, ja tämä teki Applesta erittäin menestyksekkään jo yrityksen alkuaikoina 1970-luvun loppupuolella. Wozniak työskenteli ennen Apple IBM:llä.
Streamaus
Yleensä videon (myös musiikin) lähettäminen verkkoon suorana lähetyksenä esimerkiksi viihdetapahtumasta tai uutislähetyksenä.
Sulautettu järjestelmä
Käyttöjärjestelmä tai muu koneen (kodinkone tms.) toiminnan taustalla oleva tietokonepohjainen systeemi, joka mahdollistaa vaaditut toiminnot (Embedded system). Esimerkiksi lähes jokaisessa älytelevisioissa on taustalla Linux-käyttöjärjestelmään pohjautuva ohjelmisto.
Suljettu lähdekoodi
Koodia, joka ei ole avointa vaan luetaan esimerkiksi yrityksen pääomaksi. (Closed source). Suljetun koodin käyttö voi olla perusteltua esimerkiksi tietoturva- tai pankkisovelluksissa.
Suojattu yhteys
Yhteystapa kahden tietolaitteen välillä, jossa lähetettävä tieto on salattu. Jos krakkeri pääsee salattuun tietoon käsiksi, hän ei saa siitä mitään selkoa ilman salauksen purkamiseen tarvittavia menetelmiä.
Suoratoisto, Suoratoistopalvelu
Verkkopalvelu, jonka kautta toistetaan sisältöä, useimmiten elokuvia tai musiikkia suoraan verkkoyhteyden yli. Tyypillisesti kuukausimaksullinen viihdepalvelu kuten Spotify tai Netflix, joskus myös ilmainen kuten Yle Areena. Suoratoistopalvelun käyttö vaatii elokuvien tapauksessa nopean ja tasalaatuisen verkkoyhteyden, esimerkiksi laajakaistan.
Suorita-ikkuna (Windows)
Toiminto, jolla käynnistetään ohjelmia Windows-käyttöjärjestelmässä suoraan. Suorita-ikkuna tulee näkyville pikakomennolla WinLippu-R. Kirjoittamalla ikkunaan esimerkiksi downloads ja painamalla Enter aukeavat Ladatut tiedostot.
Suoritettava ohjelmatiedosto / tiedosto
Tiedosto, joka suoritetaan tietokoneella esimerkiksi sovelluksen asennuksen yhteydessä. Windows-koneella EXE-tiedostot.
Suoritin
Tietolaitteen sydän (central processing unit, processor). Komponentti, joka tekee laskutoimitukset eli suorittaa ohjelmoidut käskyt, jotka laitteelle annetaan. Jokaisessa tietokoneessa on suoritin, myös oheislaitteissa kuten tulostimissa ja skannereissa. Suorittimen nopeuteen vaikuttavat erityisesti kellotaajuus (esimerkiksi 2,5 GHz) ja suoritinyksikköjen eli ydinten lukumäärä (katso moniydinsuoritin). Käytännössä nopeus riippuu siitä, millaisia sovelluksia käytetään eli pystyvätkö sovellukset hyödyntämään esimerkiksi useamman ytimen rinnakkaista laskentatehoa.
Suoritinyksikkö
Katso ydin. Tarkoittaa tilanteesta riippuen joskus myös suoritinta.
Suoritus
Tietolaitteen suoritin suorittaa käyttäjän komentoina antamia laskuja aina peräkkäin ja joskus myös rinnakkain, jos kyseessä on moniydinsuorittin). Mahdollisuus automatisoida toimintoja tietokoneella perustuu matemaattiseen teoreemaan, jonka perusteella mikä tahansa loogisesti pätevä ongelma voidaan ratkaista vastaamalla riittävän monta kertaa peräkkäin kyllä tai ei sopivasti muotoiltuihin kysymyksiin. Kyllä-ei-valinnat realisoituvat tietokoneessa sähkövirran ollessa päällä tai pois ja yhdistämällä miljardeja toimivia yksikköjä saadaan tehtyä melkein mitä tahansa.
Suorittimen kellotaajuus
Katso kellotaajuus.
Suoritusoikeus
Oikeus suorittaa ohjelma, Windowsissa esimerkiksi asennustiedosto eli EXE-päätteinen tiedosto. Suoritusoikeus ei anna mahdollisuutta muokata tiedoston sisältöä, siihen tarvitaan kirjoitusoikeus. Katso myös lukuoikeus.
Suosikit
Monissa sovelluksessa voi merkitä usein käytettyjä resursseja muistiin. Esimerkiksi selaimessa on sivuhistoria, jonne suosituimmat sivut tallennetaan. Suosikeille on hieman erilaisia toimintoja riippuen sovelluksesta, mm. haku suosikkien joukosta ja muistiinpanojen lisääminen suosikkien yhteyteen.
Supertietokone
Erittäin tehokas ja yleensä myös kallis tietokone. Käytetään teollisuudessa ja tutkimuksessa. Tietotekniikan erittäin nopean kehityksen voi havaita esimerkiksi siitä, että vuonna 2015 noin sadan euron älypuhelin on huomattavasti tehokkaampi kuin 1980-luvulla 15 miljoonaa maksanut supertietokone.
Surffaaminen
Katso selaaminen. Tarkoittaa erityisesti verkkosivujensatunnaista lueskelua ilman sen tarkempaa päämäärää ja esimerkiksi kiinnostavien linkkien klikkailua.
SVG
Vektorigrafiikan tiedostomuoto, jolla on hyvä tallentaa suoraviivaisia muotoja. Skaalautuva eli kuvan kokoa voi muuttaa tarkkuuden pysyessä ennallaan. Käytetään mm. logoissa, maiden lipuissa sekä painatuksissa, yleisemmin tilanteissa joissa tarvitaan samasta kohteesta eri kokoisia ilmentymiä tarkalla laadulla ja verraten pienessä tallennustilassa. Tiedostopääte .svg. Sovelluksella Inkscape voi luoda ja muokata SVG-tiedostoja.
Sylimikro
Katso kannettava tietokone.
Synkronointi
Tietojen pitäminen ajan tasalla, kun niitä käsitellään eri laitteilla kuten tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit (synchronization, sync). Esimerkiksi tiedon lähettäminen pilvipalvelussa automaattisesti kaikille omille laitteille verkon kautta. Esimerkiksi digikuvien siirtyminen älypuhelimesta tabletille. Synkronointi tapahtuu automaattisesti, kun tietoa muokataan tai uutta tietoa tulee jollekin laitteelle. Microsoftin OneNotepalvelussa älypuhelimella kirjoitetut muistiinpanot ja niihin tehdyt muutokset siirtyvät tietokoneen ja tabletin OneNote-sovellukseen ja päinvastoin.
Syntaksi
Kieliasu koodia kirjoitettaessa, joka riippuu ohjelmointi- tai merkintäkielestä (syntax). Jos koodi ei ole täsmälleen syntaksin mukaista, ei sovellus ei tee sitä mitä oli tarkoitus, paitsi ehkä joskus vahingossa. Katso myös ohjelmointi.
Syvä web
Tavallisten hakukoneiden ulottumattomiin jääviä verkkosivuja kutsutaan syväksi webiksi (deep web). Koska sivut eivät ole HTML-muodossa eikä niihin ole linkkejä, hakurobotit eivät pääse niihin käsiksi. Esimerkiksi eduskunnan tai Finlexin tietopalvelut edustavat Suomessa syvää webbiä. Näiden sisältöä pääsee lukemaan vain käyttämällä palvelun omaa hakukonetta.
Sähköinen kalenteri
Kalenteri, joka sisältää tiedon digitaalisessa muodossa ja jota käytetään tietolaitteilla. Esimerkiksi Google-tilin yhteydessä käytettävä Google Calendar, jonka käyttö onnistuu niin selaimessa, älypuhelimessa kuin tablet-laitteessa. Sähköisen kalenterin etuina paperiseen ovat mm. toistuvien tapahtumien helppo muokkaus, muiden sähköisten kalenterien yhdistäminen omaan kalenteriin sekä kalenterin näkyvyys tarvittaessa muille ihmisille.
Sähköinen kirja
Kirja digitaalisessa muodossa eli sopivana tiedostona. Sähköisiä kirjoja luetaan lukulaitteella, esimerkiksi tablet-laite tai varta vasten lukemiseen suunniteltu laite kuten Kindle. Tyypillisiä sähkökirjojen tiedostomuotoja ovat mm. .epub ja .mobi, joskus myös PDF.
Sähköinen resepti
Lääkemääräys, jonka lääkäri laatii sekä allekirjoittaa sähköisesti ja joka tallennetaan keskitettyyn tietokantaan. Omia sähköisiä reseptejä voi tarkastella Omakanta-verkkopalvelussa. Tunnetaan joissakin yhteyksissä myös nimellä eResepti.
Sähköinen tunnistautuminen
Katso tunnistautuminen.
Sähköinen varausjärjestelmä
Tietojärjestelmä, joka huolehtii käyttäjän tietolaitteellaan tekemistä varauksista. Varaukset voivat koskea esimerkiksi lentokoneen istumapaikkoja tai lääkäriaikoja.
Sähköposti, Sähköpostipalvelu
Sähköisen viestinnän perustyökalu. Kehitetty alun perin 1970-luvulla tutkijoiden välisen viestinnän helpottamiseksi ja Yhdysvaltain armeijan tarkoituksiin. Sähköposti Tuli yleiseen käyttöön Internetin avautuessa julkiseen käyttöön 1990-luvun puolivälissä. Sähköpostiviestintä on saavuttanut lähes standardin yritysten välisessä viestinnässä ja on selkeästi virallisemmasa asemassa kuin esimerkiksi Facebook- ja Twitter-viestittely. Nykyään sähköpostit käyttävät lähes aina IMAP-protokollaa eli viestit synkronoidaan verkon kautta omille laitteille.
Sähköpostilaatikko
Kohde, johon sähköpostiviestit toimitetaan.
Sähköpostiohjelma
Sovellus, jolla käytetään sähköpostia. Tietokoneella esimerkiksi Mozilla ThunderBird tai Microsoft Outlook.
Sähköpostiosoite
Yksilöi sähköpostilaatikon, johon sähköpostiviestit toimitetaan. Osoite voi olla esimerkiksi muotoa jaska@gmail.com ja siinä on kolme osaa: Vapaavalintainen oma tunnus (jaska), @-merkki sekä verkkotunnus (gmail.com).
Sähköpostipalvelin
Tietokone tai -koneet, jonka tehtävänä on huolehtia sujuvasta sähköpostiviestinnästä. Tarkoittaa lähtevän postin palvelinta ja saapuvan postin palvelinta.
Sähköpostisovellus
Katso sähköpostiohjelma.
Sähköpostitili
Sähköpostiosoite ja siihen liittyvä salasana. Tilille kirjautumalla pääsee tarkastelemaan omalle tunnukselle saapuneita ja sieltä lähetettyjä sähköpostiviestejä.
Sähköpostiviesti
Sähköpostilla lähetetty tai vastaanotettu viesti. Modernit sähköpostiohjelmat (Outlook, Thunderbird tms.) osaavat automaattisesti järjestää viestit viestiketjuiksi, joista on nopea tarvittaessa tarkistaa, mistä on aiemmin keskusteltu ja kenen kanssa.

T

Taaksepäin yhteensopivuus
Tilanne, jossa uudemman standardin liitäntä hyväksyy myös vanhemman standardin laitteen käytön. Esimerkiksi tietokoneen USB 3.0-porttiin voi kytkeä USB 2.0-muistitikun, mutta tikku toimii vain USB 2.0:n nopeudella. Vastaavasti Blu-ray-soittimet ovat taaksepäin yhteensopivia DVD-levyille eli DVD-elokuvia voi katsoa myös Blu-ray-soittimella.
Tablet
Tietokone, jossa on kosketusnäyttö eikä omaa näppäimistöä. Soveltuu hyvin verkon sisältöjen seuraamiseen (lukeminen, liikkuva kuva, musiikin kuuntelu) ja vähemmän hyvin kirjalliseen tuottamiseen. Jos tabletilla kirjoittaa paljon, voi erillinen näppäimistö olla tarpeen. Tablettien näytöt ovat yleensä jonkin verran tarkempia kuin kannettavien tietokoneiden näytöt sekä ulkoiset näytöt. Useat tabletit sisältävät vain WLAN-yhteyden: nämä mallit ovat edullisempia kuin muuten samanlaiset SIM-korttipaikan eli datayhteyden sisältävät mallit.
Tallennus
Tiedon varastointi tallennusmedialle. Esimerkiksi pilvipalveluita käyttävissä järjestelmissä tallennus on tyypillisesti automaattista ja tiedot myös synkronoituvat tietolaitteelta toiselle.
Tallennuskapasiteetti
Katso tallennustila.
Tallennusmedia
Kiintolevy tai oheislaite, jolle tieto tallennetaan. Esimerkiksi optinen levy (CD / DVD / Bluray), muistitikku, muistikortti tai ulkoinen kiintolevy.
Tallennusmuoto
Koodaustapa, jossa tieto tallennetaan tallennusmedialle, esimerkiksi kiintolevylle. Tallennusmuodon yksilöi tiedostopääte kuten esimerkiksi .docx tai .pdf. Ihmiselle samalta näyttävä tieto voi olla koodattu hyvinkin eri tavoin, joskus enemmän tai vähemmän fiksusti. Esimerkiksi parin megatavun kokoisen, paljon pieniä yksityiskohtia sisältävän digikuvan tallentaminen vektorigrafiikkana eli esimerkiksi SVG-muodossa voi viedä kymmeniä megatavuja tilaa, koska vektorigrafiikka järjestelee tiedon tallennuksen eri tavoin. Toisaalta suoraviivaiset muodot kuten logot ja vastaavat voivat vektoreina viedä vain pienen murto-osan vastaavasta rasterigrafiikan kuvan tallennustilasta.
Tallennuspaikka
Esimerkiksi fyysinen sijainti, verkkosijainti tai kiintolevyn tiedostosijainti, jonne tietoa tallennetaan. Fyysinen sijainti voi tarkoittaa vaikkapa kiintolevyä, muistikorttia tai muistitikkua. Verkkosijainti käyttää mahdollisesti pilvipalvelua tai verkkolevyä ja tiedostosijainti on esimerkiksi Windows-tietokoneella kansio Omat tiedostot.
Tallennustila
Tietolaitteen sisältämän kiintolevyn sisältämä tila eli koko. Mobiililaitteissa tilaa on tyypillisesti vähän verrattuna tavallisiin tietokoneisiin, luokkaa 16–128 Gt. Tietokoneen sisältämä kiintolevytila on 128–2000 Gt ja koneeseen voi tarvittaessa vaihtaa suuremman kiintolevyn, toisin kuin mobiililaitteeseen.
Tarkistussumma
Lähes yksikäsitteinen tiedostolle matemaattisesti muodostettava merkkijono, joka kertoo, onko tiedoston sisältämä tieto muuttunut esimerkiksi tiedonsiirrossa tai tiedon varastoinnin aikana. Esimerkiksi pilvipalvelut käyttävät tarkistussummia taustalla tiedon toimivan synkronoinnin vahvistamiseksi (ei näy millään tavoin käyttäjälle). Tarkistussummia ei tarvitse itse laskea juuri koskaan. Tekniikoita ovat mm. MD5 sekä SHA-1.
Taulukkolaskenta
Tapa käsitellä suuria tietomääriä pienellä työllä, kunhan tieto on järkevästi järjestetty. Taulukkolaskentasovelluksia ovat esimerkiksi Excel, Numbers ja Sheets.
Taulutelevisio
Televisio, jossa on LCD- tai LED-paneeli ja joka on syvyyssuunnassa kapea kuin taulu. Esimerkiksi älytelevisiot ovat taulutelevisioita, joissa on lisäksi tietokone sulautettuna järjestelmänä.
Taulutietokone
Katso tablet.
Tavallinen tietokone
Tarkoittaa pöytätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta eli yleisemmin kuluttajalle suunnattua henkilökohtaista tietokonetta siinä muodossa, kun se tunnettiin ennen mobiililaitteiden esiinmarssia. Laitteen käytön välineinä ovat yleensä hiiri ja näppäimistö.
Tavu
Tiedon tallennutilan perusyksikkö. Tavu on erittäin pieni tallennustila ja yleensä käytetään kilotavuja kt, megatavuja Mt, gigatavuja Gt ja teratavuja Tt. Yksi tavu on kahdeksan (8) bittiä eli 1 t = 8 b.
TCP
Yksi Internetin tärkeimmistä tiedonsiirron protokollista (Transmission Control Protocol). Mahdollistaa luotettavan ja virhetarkistetun tiedon siirtämisen verkon yli. Esimerkiksi WWW ja sähköposti rakentuvat TCP:n varaan.
TCP/IP
Tärkeimmät tiedonsiirron protokollat, jotka vaikuttavat Internetin toiminnan taustalla (Internet Protocol Suite). Yhdessä ne mahdollistavat IP-pakettien luotettavan ja virhetarkistetun tiedonsiirron verkon yli. Katso myös OSI-malli.
Teamviewer
Sovellus, jolla otetaan etäyhteys toiseen tietolaitteeseen.
Tehdasasetukset
Tila, jossa tietolaite on kaupasta ostettaessa eli uutena. Mobiililaitteen ja Windows 8.1 –tietokoneen voi verraten helposti palauttaa tehdasasetuksille asetusvalikosta. Katso myös formatointi.
Tehokäyttäjä
Käyttäjä, joka käyttää tietolaitteiden ominaisuuksia ja toimintoja keskimääräistä enemmän. Esimerkiksi tietotekniikka-alan ammattilainen tai aktiivinen harrastaja. Termi on huonosti määritelty siinä mielessä, että tehokäyttö ei tarkoita suurta käytön määrää, vaan voi yhtä hyvin tarkoittaa syventymistä kapeaan erikoisalueeseen tai hyvin sujuvaa ja ergonomista, tuottavaa käyttöä.
Tekijänoikeusrikos
Teoksen käyttäminen luvatta esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin. Katso lisenssi.
Tekstidokumentti
Dokumentti, joka sisältää yleensä pääosin muotoiltua tekstiä ja lisäksi voi sisältää esimerkiksi kuvia tai kuvaajia. Ei ole kuitenkaan tekstitiedosto. Katso myös tiedosto.
Tekstikenttä
Kenttä, johon voidaan kirjoittaa näppäimistöllä tekstiä ja mobiililaitteilla myös joskus sanella suoraan.
Tekstin kallistus
Tekstin korostamista kallistamalla kirjaimia (slanted). Eroaa kursivoinnista siinä, että kirjainten muoto on sama kuin alkuperäisessä fontissa. Katso myös typografia, lihavointi ja Small caps.
Tekstinkäsittely
Kirjallisen dokumentin työstäminen tai siihen tarkoitettu sovellus, esimerkiksi Microsoft Word. Tekstinkäsittelyn paradigma eli paperijulkaiseminen on joissakin yhteyksissä vanhentunut, sillä suuri osa julkaisuista tuotetaan verkkoon ja luetaan mobiililaitteilla. Tästä syystä suositaan yleisempiä, rakenteellisia merkintäkieliä kuten HTML ja Markdown. Esimerkiksi älypuhelimelta ei ole mielekästä lukea A4-kokoista dokumenttia, vaan tekstin ja kuvien oletetaan skaalautuvan sopivaan kokoon automaattisesti.
Tekstitiedosto
Tiedosto, jonka tiedostopääte on .txt (Windows) ja joka sisältää vain muotoilematonta tekstiä. Linux-käyttöjärjestelmässä tavallisilla tekstitiedostolla ei usein käytetä tiedostopäätteitä.
Tekstipohjainen
Tapa käyttää tietokonetta vain tekstin välityksellä ilman grafiikkaa kuten kuvia ja videoita. Esimerkkeinä IRC ja tekstipohjainen Linux-käyttöjärjestelmä.
Tekstipohjainen käyttöliittymä
Tapa käyttää tietokonetta, jossa näytöllä näkyy vain komentorivin tekstiä. Tavallinen palvelimien käyttöympäristö. Vaatii tietokoneelta melko pienet resurssit toimiakseen.
Teratavu
Tiedon tallennuksen yksikkö. Merkitään 1 Tt. Yksi teratavu eli tera on tuhat gigatavua, 1 Tt = 1000 Gt.
Teräväpiirto, Teräväpiirtotarkkuus
Kuvanlaatu, jossa resoluutio on vähintään 720p eli 1280 x 720 pikseliä. Yleisesti teräväpiirto-käsitettä käytetään Blu-ray-elokuvien yhteydessä, näissä tarkkuus on 1080p eli 1920 x 1080 pikseliä.
Thunderbolt
Applen kehittämä liitäntätyyppi, jolla oheislaitteita liitetään Applen laitteisiin. Thunderbolt käyttää fyysisesti samanlaista liitäntää kuin Mini DisplayPort ja se on taaksepäin yhteensopiva Mini DisplayPortin kanssa, mutta ei toisin päin eli MiniDP–liitäntään ei voi kytkeä esimerkiksi Thunderbolt-näyttöä.
Thunderbolt-liitäntä
Katso Thunderbolt.
Thunderbolt-näyttö
Näyttö, jossa on Thunderbolt-liitäntä. Esimerkiksi Applen Thunderbolt Display 27".
Tiedon abstrahointi
Jätetään tietoon liittyvät tarkat yksityiskohdat kertomatta tai kuvailematta, jotta kokonaiskuva selitettävästä asiasta tai ilmiöstä näkyy paremmin kuuntelijalle. Erittäin tärkeä taito nykyään, sillä tekniikan pohjimmaisen (fysikaalisen) toiminnan syiden selvittäminen on useissa tilanteissa erittäin suuren työn takana eikä juuri vaikuta tietolaitteen tai palvelun käyttöön käyttäjän tasolla. Usein laitteiden tekniset yksityiskohdat ovat käyttäjän ulottumattomissa, sillä ne pohjautuvat mikro- ja nanoelektroniikan sähkökomponentteihin.
Tiedon eheys
Kuvaa sitä, kuinka hyvin tieto säilyttää täsmälleen alkuperäisen muotonsa (integrity). Digitaalinen tieto ei koe degeneraatiota eli laadun heikkenemistä samalla tavalla kuin esimerkiksi nauhalta toiselle kopioitava analoginen ääninauhoite, vaan kopiolla on täsmälleen samat ominaisuudet kuin alkuperäisellä tiedolla.
Tiedon lähettäminen
Katso Lataaminen verkkoon.
Tiedonlouhinta
Hyödyllisen tiedon ja tietojen yhteyksien löytämistä suuresta määrästä dataa (data mining).
Tiedon luottamuksellisuus
Tiedon yksityisyys. Toisin sanoen, kuinka suurella varmuudella tietomme ovat vain "meidän" eivätkä ulkopuolisten toimijoiden hallinnassa ja käytettävissä.
Tiedon palautus
Jos esimerkiksi pöytätietokoneen kiintolevy hajoaa osittain, on joissakin tapauksissa mahdollista palauttaa tiedot. Tyypillinen ketju on kopioida Unix-tyylisen käyttöjärjestelmän komentorivityökalulla dd levy sektori sektorilta toiselle levylle ja käyttää tähän kopioon tiedon palauttamiseen erikoistunutta sovellusta, esimerkiksi Photorec tai TestDisk. Tämän jälkeen palautetut tiedostot järjestetään tyypeittäin komentorivityökaluilla (teksti, kuvat, elokuvat) ja poistetaan duplikaatit eli tiedostojen identtiset kaksoiskappaleet. Tiedon palauttaminen on epävarmaa, sillä alussa ei useinkaan tiedetä, kuinka pahasti levy on rikki ja miltä osin. Se on myös erittäin kallista ja suositeltavampaa on käyttää pilvipalvelua tai varmuuskopioida säännöllisesti.
Tiedon saatavuus
Kuinka hyvin omat tiedot ovat käytettävissä. Esimerkiksi pilvipalveluun tallennettuun tietoon pääsee käsiksi millä laitteella tahansa, kunhan tietää henkilökohtaisen kayttajatunnuksen ja salasanan. Tietoturvan näkökulmasta pilvi on hyvä asia, kun ajatellaan tiedon saatavuutta. Toisaalta tiedon luottamuksellisuus ei ole pilvipalvelussa (Google tms) kovin hyvä ainakaan kirjoitushetkellä.
Tiedon salaaminen tai salaus
Tiedon koodaaminen muotoon, josta informaatiota ei voida ymmärtää purkamatta salausta. Tietoliikenteen yhteydessä lähetettävä viesti enkoodataan (enkryptataan) salakielelle ennen lähettämistä ja salaus puretaan eli dekoodataan (dekryptataan) viestin saavuttua perille. Tyypillinen salausmenetelmä on esimerkiksi RSA. Katso myös lokaali kryptaus.
Tiedonsiirto
Tiedon vieminen uuteen sijaintiin. Esimerkiksi tiedostojen lähetys pilvipalveluun tai kopiointi ulkoiselle kiintolevylle.
Tiedonsiirtonopeus
Nopeus, jolla tieto siirtyy verkosta laitteelle (latausnopeus eli download) tai laitteelta verkkoon (lähetysnopeus eli upload). Kuluttajille myytävissä liittymissä ja muissa tiedonsiirron sopimuksissa latausnopeus on selvästi suurempi kuin lähetysnopeus.
Tiedonsiirtoprotokolla
Katso protokolla.
Tiedon synkronointi
Katso synkronointi.
Tiedon säilytys
Katso tiedon varastointi.
Tiedon varastointi
Tiedon säilyttäminen sopivalla tallennusmedialla (optinen levy, ulkoinen kiintolevy tms) tai esimerkiksi pilvipalvelussa. Pitkäaikainen varastointi erityisesti optisella medialla voi heikentää tiedon eheyttä eli käytännössä osa tiedosta voi korruptoitua.
Tiedon yksityisyys
Katso tiedon luottamuksellisuus.
Tiedosto
Tietoa koodattuna muotoon, jonka tietokone ymmärtää tarkoitetulla tavalla. Tiedostossa oleva tieto voidaan lukea (esimerkiksi PDF-tiedostot), tiedostoon voidaan kirjoittaa uutta tietoa (tekstitiedostot, Word-dokumentit) tai tiedosto voidaan suorittaa (EXE, MSI). Tiedosto sisältää esimerkiksi tekstiä, ääntä, kuvan tai elokuvan ja voi olla näiden jonkinlainen yhdistelmä.
Tiedostojärjestelmä
Tapa tai periaate, jonka mukaan tieto on järjestetty käyttöjärjestelmässä. Esimerkiksi Windows-koneissa tärkeää koneen perustoiminnan tietoa on sijoitettu kansioon *C:\Windows\System32*. Katso myös asennus.
Tiedostojen pakkaaminen
Tapa järjestää eli koodata tiedostoissa oleva tieto siten, että se vie vähemmän tallennustilaa kuin erilliset tiedostot. Käyttää tiettyä pakkausformaattia, esimerkiksi ZIP tai 7Z. Paketin etuna on se, että useita tiedostoja voidaan käsitellä ikään kuin yhtenä tiedostona. Haittapuolena pakattuja tiedostoja ei yleensä voi käyttää sellaisenaan, vaan paketti pitää purkaa ennen käyttö, yleensä samalla tai samankaltaisella sovelluksella kuin se pakattiin (esimerkiksi 7-Zip. Pakettien käyttö tiedon jakamisen yhteydessä on vähentynyt pilvipalveluiden käytön lisäännyttyä ja nykyään tiedostoja pakataan lähinnä varmuuskopioita tehtäessä (kuluttajat).
Tiedostomuoto
Tapa, johon tieto on koodattu. Tiedostomuodon yksilöi tiedostopääte.
Tiedostopääte
Tiedoston tunniste (file extension). Pääte kertoo mm. sen, millä sovelluksella tiedostoa voi käyttää ja kuinka tiedostossa oleva tieto on tietokoneen näkökulmasta järjestelty eli koodattu. Tiedostopäätteitä ovat esimerkiksi .docx, .pdf, .mp3 ja .html.
Tiedostopaketti
kokoelma tiedostoja, jotka on koodattu viemään vähemmän tallennustilaa kuin erilliset tiedostot. Pakattuja tiedostoja ei yleensä voi sellaisenaan käyttää, vaan paketti tulee purkaa erillisiksi tiedostoiksi. Purkamiseen käytetään yleensä samaa tai samankaltaista sovellusta kuin pakkaamiseen, esimerkiksi 7-Zip.
Tiedostosijainti
Katso kiintolevysijainti. Tiedosto voi sijaita kiintolevyn lisäksi oheislaitteella, kuten esimerkiksi muistitikulla, jossa on oma tiedostojärjestelmänsä. Kun käytetään pilvipalveluita, eivät tiedostosijainnit näy käyttäjälle läheskään aina: tietoja vain käytetään sopivien sovellusten sisällä.
Tieto
Laaja ja monikäsitteinen ilmaus. Tietotekniikan käyttäjän näkökulmasta tarkoittaa yleensä yhtä tai useampaa seuraavista: sähköpostit, yhteystiedot, kalenterimerkinnät, muistiinpanot, valokuvat tai muut tiedostot. Katso myös data ja metatieto.
Tietojärjestelmä
Katso tietokanta. Tietojärjestelmä voi sisältää useita tietokantoja, jotka liittyvät esimerkiksi yrityksen toiminnan näkökulmasta tärkeisiin segmentteihin.
Tietokanta
Tapa järjestää tietoa siten, että sitä voidaan hakea erilaisilla ilmaisuilla ja tuloksia ryhmitellä sopivasti (Database). Esimerkiksi IMDB eli internetin elokuvatietokanta pitää yllä erittäin laajaa tietokantaa elokuvista. Tietokantoja käytetään lähes kaikissa sovelluksissa, joissa on tarvetta tallentaa käyttäjän tietoja sekä muita tietoja myöhempää käyttöä varten.
Tietovarasto
Katso tietokanta.
Tietokone
Yleistermi, joka voi tarkoittaa mitä vain suorittimesta oheislaitteeseen. Käytetään usein lyhenteenä, kun puhutaan tavallisesta tietokoneesta. Monet laitteet, kuten esimerkiksi kodinkoneet, sisältävät tietokoneita. niitä kutsutaan laitteissa oleviksi sulautetuiksi järjestelmiksi. Tietokoneet suorittavat laskentaa toimintojen tekemiseen.
Tietokoneavusteinen suunnittelu
Tietolaitteiden käyttöä suunnittelutyössä, sen analysoinnissa ja optimoinnissa (computer-aided Design, CAD). Alalajeina mm. elektroninen suunnittelu (EDA), mekaaninen suunnittelu (MDA) ja tietokoneavusteinen mallintaminen (CAD).
Tietokoneen formatointi
Katso formatointi.
Tietokoneen näyttö
Näyttö, jota käytetään pöytätietokoneen kanssa tai kannettavan tietokoneen ulkoisena näyttölaitteena.
Tietokoneen tekemä toiminto
Yksi tai useampi suoritus.
Tietokoneen uudelleenasennus
Katso formatointi.
Tietokonepelaaja
Henkilö, joka pelaa pelejä tietolaitteella. Esimerkiksi Etelä-Koreassa pelaaminen on joillekuille ammatti, jolla he tienaavat kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Pelaaminen voi olla kilpailuhenkistä tai vapaa-ajan vietettä ja pelejä löytyy lähes jokaiseen makuun.
Tietokonevirus
Katso virus.
Tietokoneen osa
Tietokone rakentuu useista osista eli komponenteista. Näitä ovat mm. emolevy, suoritin, keskusmuisti, kiintolevy, näytönohjain ja verkkokortti. Osien tekniikka on mikroelektroniikan ja nanoelektroniikan kokoluokassa, joten esimerkiksi rikki mennyttä suoritinta ei voi korjata käsityöllä.
Tietokoneen rakentaminen
Koneen kokoaminen tietokoneen osista eli komponenteista. Yleensä tarkoitetaan pöytätietokoneiden rakentelua.
Tietokoneen ymmärtämä kieli
Katso konekieli.
Tietokoneen toiminta-ajatus
Katso Turingin kone.
Tietokoneohjelma
Katso sovellus.
Tietokonepohjainen
Tietokoneen lailla toimiva, tietokoneen toimintaan perustuva.
Tietolaite
Käytetään tässä teoksessa kuvaamaan käyttäjän päätelaitteita kuten tavallista tietokonetta, älypuhelinta tai tablettia. Lyhyesti sanoen laite, jolla käsitellään tietoa eli viestintälaite suuntaan tai toiseen, yleensä molempiin.
Tietolaitteen käytettävyys
Yleistermi, joka kuvaa tietolaitteen käyttökokemusta sekä myös tekemisen sujuvuutta ja tehokkuutta. Tähän kuuluvat tyypillisesti mm. ergonomiatekijät (säädettävät työpöydät, työrytmi, työtavat) ja opetellut käyttötekniikat kuten esimerkiksikymmensormijärjestelmä ja näppäinkomennot.
Tietoliikenne
Verkossa, tyypillisesti Internetissä, liikkuva tieto.
Tietoliikenneprotokolla
Katso protokolla.
Tietolähde
Lähde, jolta tietoa saadaan. Digitaalisessa maailmassa esimerkiksi verkkosivusto, video tai ääninauhoitus, reaalimaailmassa painettu kirja tai ihminen.
Tietopaketti
Katso IP-paketti.
Tietoturva
Monialainen kokonaisuus, joka käsittää mm. fyysisen tietoturvan, sovellusten tietoturvan, verkkoyhteyksien tietoturvan sekä käyttäjän enemmän tai vähemmän järkevän toiminnan. Tietoturvan osatekijöitä kuvaa esimerkiksi CIA-malli.
Tietoturva-aukko
Digitaalisten tietojen haavoittuvuus, jota voidaan käyttää esimerkiksi haittaohjelman levittämiseen. Tietoturva-aukko ei automaattisesti tarkoita, että laitteen käyttäjän olisi syytä lopettaa aukon sisältävän palvelun tai sovelluksen käyttäminen. Aukkoja korjataan tietoturvapäivityksillä.
Tietoturvahyokkays
Käyttäjän digitaalisen identiteetin väärinkäyttöä, järjestelmän resurssien kaappaamista tai hyödyllisen tiedon tuhoamista. Esimerkiksi tietoliikenteen tarkoituksenmukainen häirintä (dos, ddos) tai tietojärjestelmään tunkeutuminen ilman lupaa ja tietoturva-aukkojen hyväksikäyttö. Hyökkäyksiä suorittavat krakkerit, joista käytetään toisinaan nimitystä black hat.
Tietoturvaongelma
Digitaalisten tietojen haavoittuvuus eli tietoturva-aukko tai jo tapahtunut tietojen väärinkäyttö.
Tietoturvapäivitys
Päivitys, joka koskee laitteen, käyttöjärjestelmän tai sovellusten tietoturvaa. Nämä päivitykset kannattaa asentaa heti, kun ne tulevat saataville. Esimerkiksi Windows-järjestelmässä ne voi säätää asentumaan automaattisesti.
Tietoturvariski, Tietoturvauhka
Käyttäjän toiminta, sovelluksen ominaisuus tai muu ulkopuolinen tekijä, joka aiheuttaa käyttäjän tietoturvan näkökulmasta epävarman tilanteen. Esimerkiksi verkkopankin käyttö avoimessa langattomassa verkossa. Katso myös tietoturva-aukko.
Tietoturvaohjelmisto, Tietoturvasovellus
Joukko palveluita, jotka yhdessä pitävät yllä tietolaitteen ja käyttäjän tietojen tietoturvaa. Sisältää tyypillisesti paljon enemmän kuin virusten torjunnan, mm. sähköpostin suodatuksen ja palomuurin.
Tietotyyppi
Kertoo, mitä tyyppiä tieto on ja myös millaiseen muotoon se on koodattu. Tietotyypin yksilöi tiedostopääte. Esimerkiksi MP3 (.mp3) ja FLAC (.flac) ovat äänitiedostoja ja EXE (.exe) suoritettava ohjelmatiedosto Windows-koneella.
Tietoverkko
Toisiinsa liitettyjä tietokoneita ja oheislaitteita, jotka kommunikoivat keskenään. Verkon tiedonsiirtoprotokollat mahdollistavat yhteistyön käyttäjien välillä. Esimerkiksi kytkimen alla olevattietolaitteet ovat samassa aliverkossa eli paikallisessa verkossa ja näkyvät verkon ulkopuoliselle maailmalle vain yhtenä laitteena (yksi IP-osoite).
Tikku
Katso muistitikku.
Tili
Katso käyttäjätili.
Tilille kirjautuminen
Käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjoittaminen, kun aloitetaan palvelun käyttö. Yleensä esimerkiksi selaimen asetuksista voi määrittää, tallennetaanko salasanat selaimen yhteyteen myöhempää samojen palveluiden käyttöä varten vai tarvitseeko salasanat kirjoittaa joka kerta uudestaan. Salasanojen hallintaan on olemassa sovelluksia, esimerkiksi Lastpass.
Tilin kaappaaminen
Krakkeri saa selville jonkin palvelun käyttäjän käyttäjätunnuksen ja salasanan ja alkaa käyttämään tiliä omiin tarkoituksiinsa. Tyypillisesti kaapatut tilit levittävät roskapostia tai haittaohjelmia. Paras tapa suojautua on käyttää riittävän turvallisia salasanoja.
Tilin omistaja
Katso käyttäjätilin omistaja.
Todennus
Prosessi, jossa varmistetaan käyttäjän oikeus käyttää resurssia tai palvelua. Todennus voidaan tehdä esimerkiksi käyttäjätunnuksella ja salasanalla, verkkopankkitunnuksilla tai biometrisesti.
Toiminto
Hieman epämääräinen käsite, joka voi tarkoittaa käyttäjän toimintoa tai suorittimen toimintoa eli yhtä tai useampaa suoritusta. Katso myös komento. Voi tarkoittaa myös sovelluksen ominaisuutta, esimerkiksi sovelluksessa Word
Toimisto-ohjelmisto
Sovellusten kokoelma toimistoasioiden hoitoon. Ensimmäinen suurta menestystä saavuttanut sovelluskonsepti, joka juontaa juurensa 1980-luvulle. Sisältää tavallisesti ainakin tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan sekä esitysgrafiikan työkalut. Lisäksi mukana voi olla esimerkiksi tietokantasovellus sekä piirtosovellus. Yleisesti käytössä olevia toimisto-ohjelmistoja ovat mm. Microsoft Office, Google Drive sekä OpenOffice ja LibreOffice.
Tor
Sovellus, joka mahdollistaa Internetin käytön anonyymisti (the onion router). Tor salaa käyttäjän sijainnin ja lähetetyt tiedot käyttäen protokollaa, joka tunnetaan nimellä sipulireititys, joka perustuu Yhdysvaltain armeijan tutkimukseen 1990-luvulla.
Tori.fi
Suomalainen käytetyn tavaran kauppaamiseen erikoistunut verkkopalvelu. Katso myös Huuto.net
Torrent, Torrent-tiedosto
Tiedosto, joka sisältää metatietoa muista tiedostoista (tiedostojen koko, lukumäärä, tyyppi ja niiden verkkosijainneista. Torrent-tiedostoja käytetään jakamaan tietoa asiakkaiden välillä (P2P), valitettavan usein myös luvattomasti.
Toteutustapa
Katso implementaatio.
Troijalainen (haittaohjelma)
Haittaohjelma, joka taustalla aiheuttaa ongelmia. Troijalainen tulee tietokoneelle yleensä Internetistä ladatun ohjelman "kylkiäisenä" eikä välttämättä näy käyttäjälle lainkaan. Se voi esimerkiksi asentaa viruksen, avata portin järjestelmään tunkeutumista varten tai muuttaa järjestelmän toimintaa kummallisella tavalla, kuten vaikkapa tuhoamalla kaikki nykyiset ja tulevat Internetistä ladatut tiedostot automaattisesti.
Tt
Tiedon tallennuksen koon yksikkö, teratavu. Yleinen kiintolevyjen tallennustilasta puhuttaessa. Yksi teratavu on tuhat gigatavua, 1 Tt = 1000 Gt.
Tukea
Esimerkiksi HDMI tukee 4K-laatuista videota sekä Ethernetiä (supports). Tukeminen tarkoittaa mielessä antaa mahdollisuuden jollekin toiminnolle tai lopputulokselle.
Tukiasema
Laite, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden yhdistää tietolaitteensa langattomasti paikalliseen verkkoon, joka on langallinen ja sitä kautta Internetiin (access point). Esimerkiksi ADSL-modeemi voi sisältää modeemin yhteydessä (samassa laitteessa) langattoman tukiaseman, jolloin usean tietolaitteen liittäminen verkkoon onnistuu kätevästi.
Tukipalvelu
Toimintamuoto, joka auttaa käyttäjää tietotekniikkaan liittyvissä ongelmatilanteissa. Tukipalvelu voi olla virtuaalinen (keskustelupalsta, yhteisöpalvelu tms) tai alan ammattilaisen tarjoama palvelu (tietokoneen korjaus, ohjelmistojen asennus, käytön opastus tai vastaava). Osa tukipalveluista on ilmaisia, osa puolestaan maksullisia. Esimerkiksi allekirjoittanut, Elisa OmaGuru ja Helpson.
Tulostin
Oheislaite, jolla tulostetaan esimerkiksi dokumentteja tai kuvia paperille. Paperijulkaisujen käyttö on vähentynyt merkittävästi verkkojulkaisun lisääntymisen myötä.
Tunnistautuminen
Tapa kertoa tietokoneelle tai verkkopalvelulle, kuka laitetta tai palvelua käyttää. Esimerkiksi virallisiin palveluihin kuten vero.fi, omakanta tai Netposti kirjauduttaessa oma identiteetti varmistetaan henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla tai pankkitunnuksilla.
Tunnistekoodi
Numerosarja, jonka palvelu lähettää matkapuhelimeen käyttäjän henkilöllisyyden vahvistamista varten. Tunnistekoodia kysytään ja koodi syötetään kirjautumisen yhteydessä. Katso myös 2-vaiheinen vahvistus.
Tuplaydinprosessori
Katso tuplaydinsuoritin.
Tuplaydinsuoritin
Suoritin, jossa on kaksi ydintä. Katso myös moniydinsuoritin.
Turingin kone
Idealisoitu ja varsin yksinkertainen malli tietokoneen toimintaperiaatteelle. Englantilaisen matemaatikon, Alan Turingin käsialaa.
Turvallinen protokolla
Tiedonsiirron tapa, jossa lähetettävä tieto salataan matematiikan näkökulmasta niin monimutkaisella koodaustavalla, ettei sitä ole käytännössä juuri mahdollista rikkoa. Katso myös protokolla.
Turvallinen salasana
Salasana, joka on riittävän pitkä ja monimutkainen. Käytännössä 12 merkkiä tai enemmän, sisältää isoja sekä pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä (huutomerkit, sulut tai vastaavat). Kaikki verkkopalvelut eivät salli erikoismerkkien tai ääkkösten käyttöä salasanoissa.
Turvallinen tiedonsiirto
Tiedonsiirto, joka tapahtuu salatun yhteyden välityksellä. Esimerkiksi VPN-yhteys.
Turvallinen tyhjennys
Katso kiintolevyn turvallinen tyhjennys.
Turvaton protokolla
Protokolla, jossa lähetettävää tietoa ei ole salattu ja tieto on verraten helppoa varastaa sen ollessa matkalla paikasta toiseen. Esimerkiksi FTP on turvaton protokolla ja sen sijaan suositellaan käytettäväksi SFTP-protokollaa, joka on turvallinen. Katso myös http ja https.
Tutoriaali
Tarinanomainen johdanto tai edistyneempi selkeästi kuvailtu ohje jonkin toiminnon tekemisestä jollakin sovelluksella tai käyttöjärjestelmällä (tutorial). Eroaa viitemateriaalista juuri tarinanomaisuudellaan ja on tästä syystä mielenkiintoisempi käydä läpi kuin perinteinen teoriakirja. Tietotekniikkaa oppii hyvin juuri tutoriaalien kautta.
Työpöytä
Tietolaitteen aloitusnäkymä (desktop). Sisältää tyypillisesti mm. pikakuvakkeita, tiedostoja, kansioita, linkkejä sekä pienoisohjelmia.
Typografia
Tekniikka ja taidelaji, joka käsittelee kirjoitetun kielen asemointia, tyyliä ja ulkoasua. Typografiaan liittyvät mm. rivivälit sekä erilaiset tekstin korostustyypit kuten lihavointi, kursivointi ja Small caps.
Twitter
Viestintäpalvelu, jossa voi seurata ihmisiä ja organisaatioita sekä keskustella asioista kenen kanssa vain. Ilmainen käyttää.
Twitter-päivitys
Statuspäivitys sosiaalisen median palveluun Twitter. Sisältää tyypillisesti lyhyen tekstin sekä linkin verkkosivulle tai esimerkiksi digikuvan.
Täppäri
Katso tablet.

U

UHD
Katso Ultra HD.
Ulkoinen kiintolevy tai kovalevy
Kiintolevy, joka sijaitsee fyysisesti laitteen ulkopuolella ja yhdistetään usein koneen USB-liitäntään. Soveltuu esimerkiksi varmuuskopiointiin. Pilvipalveluiden yleistymisen myötä ulkoisten levyjen merkitys on vähentynyt. Voi olla myös langaton.
Ulkoinen laite
Oheislaite tai komponentti, joka sijaitsee fyysisesti tietolaitteen ulkopuolella. Esimerkiksi verkkolevy tai ulkoinen äänikortti.
Ulkoinen näyttö
Näyttö, joka liitetään esimerkiksi kannettavan tietokoneen oheislaitteeksi.
Ultra HD
Näyttöstandardi, jossa näytön resoluutio on 3840 x 2160 pikseliä eli kaksi kertaa Full HD sekä vaaka- että pystysuunnassa. Huomaa ero käsitteeseen 4K. Käytetään myös lyhennettä UHD
UMTS
Katso 3G.
Unix
Käyttöjärjestelmä, joka kehitettiin alkujaan 1960- ja 1970-lukujen taitteessa Yhdysvalloissa. Esimerkiksi OS X ja Linux ovat Unix-tyylisiä käyttöjärjestelmiä eli ne perivät Unix:lta osittain tai kokonaan joitakin tärkeitä ominaisuuksia, kuten tiedostojärjestelmän ja komentorivityökalut.
Unix-tyylinen
Unixin tapainen käyttöjärjestelmä tai ominaisuus (Unix-like). Esimerkiksi OS X ja Linux ovat Unix-tyylisiä käyttöjärjestelmiä eli ne perivät Unix:lta osittain tai kokonaan joitakin tärkeitä ominaisuuksia, kuten tiedostojärjestelmän ja komentorivityökalut.
Unohtunut salasana
Palveluun liittyvän salasanan saa lähes aina palautettua seuraamalla palvelun antamia ohjeita verkossa. Esimerkiksi Google-hakuun kirjoittamalla esimerkiksi Twitter forgot password löytyvät muutaman ensimmäisen linkin joukosta täsmälliset ohjeet Twitter-tilin salasanan nollaamiseen. Yleisemmin: Mene palvelun verkkosivulle ja etsi kohta, jossa lukee Unohditko salasanasi? tai vastaavaa. Seuraa ohjeita. Palvelu lähettää tavallisesti sähköpostiin ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Upload
Katso lataaminen verkkoon
UPNP
Joukko protokollia, joiden tarkoituksena on saada erilaiset laitteet toimimaan helposti yhdessä. Esimerkiksi USB-liitäntään yhdistettävä hiiri toimii yleensä "suoraan" eli Windows sisältää jo valmiina jonkinlaisen ajurin laitteelle.
Uptime
Aika, jonka palvelu tai esimerkiksi verkkosivu on käytettävissä asiakkailla. Ilmaistaan usein prosentteina. Verkkosivuille voidaan vaatia 99.9 % uptime eli palvelu on keskimäärin poissa käytöstä (downtime) 0,1 % ajasta.
URI
Merkkijono, joka ilmaisee resurssin nimen (Uniform resource identifier). Esimerkiksi verkko-osoite eli URL-osoite tai kirjan ISBN-numero (URN).
URL, URL-osoite
URI-merkkijono, joka ilmaisee verkkosivun nimen ja lisäksi sivun sijainnin sekä keinon päästä sivulle. Esimerkiksi tvtkoulu.fi ja google.fi ovat URL-osoitteita. Teksimuotoinen URL-osoite muutetaan numeromuotoiseksi IP-osoitteeksi automaattisesti DNS-protokollalla, jolloin selain löytää sivun Internetistä. Käytetään myös nimitystä verkko-osoite.
URN
URI-merkkijono, joka määrää resurssin nimen annetussa nimiavaruudessa eli nimien joukossa (uniform resource name). Esimerkiksi kirjan ISBN-numero. Katso myös URL.
Urosliitäntä
Liitäntä, jossa on uloke ja joka yhdistetään naarasliitäntään. Esimerkiksi HDMI-kaapelin urosliitäntä yhdistetään näytön naarasliitäntään.
USB
Laajalle yleistynyt liitäntätyyppi ja standardi, jolla laitteeseen voidaan kytkeä oheislaitteita kuten esimerkiksi muistitikku, tulostin, näppäimistö tai hiiri (Universal Serial Port). Mobiililaitteissa on tyypillisesti käytössä MicroUSB-liitäntä laitteen lataamista varten. USB sisältää useita eri standardeja, mm. USB 2.0 ja USB 3.0.
USB-liitäntä
Katso USB ja liitäntä.
USB-modeemi
Modeemi, joka yhdistetään tietokoneen USB-liitäntään. Tuttavalliselta nimeltään mokkula. USB-modeemit ovat poistumalla langattomien modeemien yleistymisen myötä.
USB-portti
Katso USB-liitäntä.
USB-tikku
Katso USB ja muistitikku.
USB-väylä
Katso USB ja väylä.
Uudelleenkäynnistys
Laitteen sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen. Jotta laitteen keskusmuisti ehtii tyhjentyä kokonaan, on suositeltavaa odottaa pari minuuttia ennen laitteen uudelleenkäynnistystä eli sammuttaa laitteen ja käynnistää sen uudestaan hetken kuluttua. Uusissa mobiililaitteissa odotus ei ole aina tarpeen. Katso myös käynnistys.

V

Varmuuskopio
Tietyllä ajanhetkellä tiedoista otettu kaksoiskappale. Varmuuskopioon palataan silloin, kun käsiteltävä tieto katoaa esimerkiksi tietolaitteen hajoamisen seurauksena. Reaaliaikainen varmuuskopiointi on mahdollista, kun käyttää pilvipalvelua. Katso myös synkronointi.
Varmuuskopiointi
Tiedon varmistaminen erilliselle tallennusmedialle. Varmuuskopiointi eroaa synkronoinnista siinä, että tehdään erillinen kopio tietyllä ajanhetkellä ja arkistoidaan se siltä varalta, että käytössä oleville tiedostoille tapahtuu jotain ikävää. Varmuuskopioon palataan vain viimeisessä hädässä, esimerkiksi silloin, kun vahingossa on pysyvästi poistettu tarpeellinen tiedosto.
Vektorigrafiikka
Vektorimuotoisessa kuvassa tieto tallennetaan eli koodataan suorina viivoina ja pisteina pikselien sijaan. Menetelmä toimii tehokkaasti eli vie huomattavasti rasterigrafiikkaa vähemmän tallennustilaa suoraviivaisissa muodoissa kuten logoissa ja valtioiden lipuissa.
Vektorikuva
Kuva, joka on toteutettu vektorigrafiikalla tai tallennettu vektorimuodossa. Esimerkiksi SVG-kuvat.
Vektorimuoto
Vektorigrafiikan tiedon tallennusmuoto. Esimerkiksi SVG-kuvan sanotaan olevan vektorimuodossa. Sama kuva voidaan tallentaa myös rasterimuodossa kuten JPG, valinta riippuu kuvan tyypistä ja rakenteesta. Valokuvat ovat tyypillisesti rasterimuodossa ja suoraviivaiset kuvat kuten logot ja vastaavat vektorimuodossa.
Verkko
Järjestelmä, jossa useita resursseja on liitetty toisiinsa yhteistyön tekemistä, yhteistoiminnallisuutta ja viestintää varten. Esimerkiksi Internet. Katso myös tietoverkko.
Verkkoon yhdistäminen
Laitteen liittäminen paikalliseen verkkoon (LAN), joka on langallinen tai langaton (WLAN). Esimerkiksi älypuhelin voidaan hotellissa yhdistää hotellin WLAN:iin, kunhan tiedetään verkon salasana (joskus tarvitaan myös käyttäjätunnus).
Verkko-oppiminen
Oppiminen, joka tapahtuu verkon kautta. Esimerkiksi palvelut Coursera ja EdX tarjoavat MOOC-kursseja (Massive Open Online Course), joissa maailman huippuyliopistojen opetustarjonta on kaikkien halukkaiden saatavissa, yleensä ilmaiseksi.
Verkko-osoite
Katso URL-osoite ja IP-osoite.
Verkkoadapteri
Mobiililaite ladataan esimerkiksi laturilla eli verkkoadapterilla, kun toinen pää kiinnitetään laitteeseen ja toinen pistetään seinään. Laturissa on tyypillisesti sisäinen muuntaja eli sama laturi toimii myös erilaisella käyttöjännitteellä, esimerkiksi suomalainen laturi Yhdysvalloissa, kunhan adapteripää on oikeanlainen). Mobiililaitteen voi toki ladata myös USB-johdolla, joskin tietokoneen USB-portista tulevan virran maksimimäärä on usein pienempi ja lataaminen kestää kauemmin.
Verkkojulkaisu
Julkaisu, joka esitetään verkossa. Tärkeää verkkojulkaisulle on toimivuus erilaisilla selaimilla ja erikokoisilla tietolaitteilla. Esimerkiksi verkkosivut ovat nykyään responsiivisia eli tunnistavat laitteen ominaisuudet ja näyttävät sivun sisällön sopivassa muodossa.
Verkkohuutokauppa
Kaupankäyntitapa, jossa osallistujat tekevät tarjouksia tuotteista ja palveluista Internetin välityksellä. Esimerkiksi Ebay ja Huuto.net.
Verkkokauppa
Verkkosivusto, josta voi tilata tuotteita tai palveluja. Maksu hoituu yleensä luottokortilla tai verkkopankin kautta etukäteismaksulla, jonka jälkeen tuote postitetaan asiakkaalle.
Verkkokortti
Piirilevy, jonka kautta laite yhdistetään verkkoon joko langallisesti tai langattomasti. Tietolaitteen IP-osoite eli sijainti verkossa on tarkemmin ottaen laitteen verkkokortin IP-osoite.
Verkkokysely
Verkossa tehtävä kysely, johon vastataan tietolaitteella yleensä selaimen avulla. Kyselyn tulokset tallentuvat automaattisesti kyselyn tekijälle sopivaan tietokantaan ja näin vältytään paperikyselyissä tyypilliseltä litteroinnilta osittain tai kokonaan.
Verkkolevy
Yksi tai useampi kiintolevy, joka on liitettynä verkkoon eli sijaitsee jonkin IP-osoitteen päässä. Verkkolevy yleensä toimii jonkin verran hitaammin kuin paikallinen levy, sillä viestintä levyn kanssa tapahtuu verkkoyhteyden nopeuden mukaisesti. Tämä näkyy suuria tiedostoja siirreltäessä. Verkkolevyn voi liittää esimerkiksi kotiverkon kytkimeen tai reitittimeen ja sitä kautta käyttää omilla tietolaitteilla.
Verkkoliikenne
Verkossa tapahtuva tietoliikenne. Tyypillisesti hitaampaa kuin suorittimen ja kiintolevyn tai muun paikallisen tallennusmedian välillä kulkeva tietoliikenne.
Verkkoliitänta
Katso Ethernet-liitäntä.
Verkkopalvelin
Verkossa toimiva palvelin, joka sisältää esimerkiksi verkkosivuja ja lähettää niitä pyydettäessä asiakaskoneille.
Verkkopalvelu
Verkossa tai verkon välityksellä käytettävä palvelu. Esimerkiksi verkkopankki, Yle Areena ja Spotify. Tavallisella tietokoneella verkkopalvelua käytetään tyypillisesti selaimella. Mobiililaitteella puolestaan on suositeltavaa ladata ja asentaa sovellus, mikäli se on olemassa ks. palvelun käyttöön.
Verkkopankki
Verkon kautta käytettävä pankkipalvelu. Esimerkiksi Danske Bank, *OP * tai Nordea. Mobiililaitteilla on suositeltavaa käyttää pankin julkaisemaa mobiilisovellusta selaimen sijaan. Sovelluksen suunnittelussa on huomioitu laitteen ja käyttöjärjestelmän tietoturvaominaisuudet paremmin kuin selaimessa.
Verkkopankkitunnus
Tunnukset, joilla käytetään verkkopankkipalvelua ja jotka saa omasta pankista. Esimerkiksi laskujen maksaminen on verkkopankissa huomattavan kätevää verrattuna pankkikonttorilla maksamiseen. Verkkopankkitunnuksia käytetään myös henkilöllisyyden todentamiseen useissa verkkopalveluissa.
Verkkopiuha
Tuttavallinen nimi Ethernet-kaapelille.
Verkkosijainti
Katso IP-osoite. Voi tarkoittaa myös oheislaitetta tai tietokonetta, joka on verkossa.
Verkkosisältö
Verkossa oleva resurssi, joka voi olla tekstimuodossa, kuvina, videoina tai näiden yhdistelmänä. Katso myös verkkosivu.
Verkkosivu
Internetissä oleva HTML-kielellä sekä mahdollisesti muilla ohjelmointi- tai merkintäkielillä kirjoitettu koodi, jonka selain osaa tulkita (yleensä) siistin näköisenä kokonaisuutena tekstiä ja mahdollisesti kuvia, videoita sekä toiminnallisia elementtejä kuten animaatioita.
Verkkosivun osoite
Katso verkkotunnus.
Verkkosivun pääte
Verkkosivun nimi voi loppua esimerkiksi päätteisiin .fi, .us, .com, .net tai .org. Esimerkiksi sivustot tvtkoulu.fi, imageshack.us, microsoft.com, rikun.net sekä wikipedia.org. Pääte kuvaa verkkosivun luonnetta eli .fi ja .us ovat maakohtaisia tunnuksia, .com tarkoittaa kaupallista toimijaa (commercial), .net on yleistunnus, joka käy melkein mihin vain (esimerkiksi henkilökohtaiset verkkosivut) ja .org on organisaation tunnus. Myös muita päätteitä on olemassa eikä tunnuksen tyyppi aina täsmälleen kuvaa sivun tai sivuston luonnetta. Esimerkiksi .com-päätteinen sivu ei välttämättä ole kaupallinen toimija. Katso myös verkkotunnus.
Verkkosovellus
Verkossa selaimella käytettävä sovellus, esimerkiksi verkkopankki tai verkkokauppa.
Verkkotallennustila
Tallennustila verkossa. Esimerkiksi verkkolevy paikallisessa verkossa tai pilvipalveluun liittyvä tallennustila.
Verkkotili
Henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana, joilla käytetään verkkopalvelua. Esimerkiksi Google-tili antaa mahdollisuuden käyttää Googlen palveluja. Katso myös Käyttäjätili.
Verkkotunnus
Kirjaimista koostuva verkkosivuston tai verkkosivun osoite, jonka osoitekenttään kirjoittamalla (mobiililaitteissa myös sanelemalla) pääsee katsomaan verkkosivua. Esimerkiksi tvtkoulu.fi tai google.fi. Joskus on tarpeen kirjoittaa http-etuliite eli http://tvtkoulu.fi, mutta ei aina; riippuu selaimen toteutuksesta. Joillakin verkkosivuilla tarvitaan www-etuliitettä eli http://www.osoite.fi. Verkkotunnuksesta käytetään yleisesti myös termiä Domain.
Verkkoyhteiskunta
Nykyinen yhteiskuntamme, jossa tiedon saatavuus on lähes välitöntä. Esimerkiksi linkkejä klikkailemalla pääsee heti linkin osoittamaan resurssiin. Joskus käytetään käsitettä tietoyhteiskunta, joka on hieman harhaanjohtava. Tietoa on ollut jo pitkään erittäin paljon, välitön saatavuus puolestaan on verraten uusi juttu.
Verkkoyhteyden yli
Tietoliikenne, joka kulkee verkon kautta.
Verkkoyhteys
Yleistermi erilaisille tavoille yhdistää Internetiin tai muuhun tietoverkkoon. Esimerkiksi Datayhteys ja modeemiyhteys ovat tyypillisiä tapoja muodostaa yhteys. Verkkoyhteyden toimivuus on teknisesti monimutkainen prosessi, joka käyttää verkon eri kerroksia toimivasti yhdessä (esimerkiksi OSI-malli).
Verkkoyhteystekniikka
Tekniikat tai tavat, joilla laitteet yhdistetään verkkoon. Esimerkiksi datayhteystekniikat kuten GPRS ja 4G tai modeemiyhteys kuten ADSL.
Verkon kantama
Alue, jossa verkkoyhteys toimii tukiasemalta katsottuna. Esimerkiksi WLAN-verkon kantama voi olla muutamia kymmeniä metrejä.
vero.fi
Verkkopalvelu, jossa hoidetaan veroasioita. Tunnistautuminen tehdään verkkopankkitunnuksilla.
Versio
Numeroitu julkaisu tai &quotleima", joka yksilöi projektissa tehdyn työn tietyllä ajanhetkellä. Esimerkiksi sovelluksilla on versionumerot, jotka kertovat työn etenemisestä ja mitä eri vaiheissa on sovellukselle tehty. Versionumeroista ja niitä vastaavista päivämääristä käy ilmi myös se, onko projekti aktiivinen eli kehityksen alla vai onko työ lopetettu kesken / tauolla.
Versionhallinta
Tapa pitää kirjaa sovelluskehityksen työvaiheista ja pysyä kartalla siitä, mitä tehdään, miksi, millä tavoin ja kuka tekee mitäkin. Tunnettuja versionhallinnan ammattityökaluja ovat GIT, Subversion ja Perforce.
Versionumero
Katso versio.
Vesijäähdytys
Pöytätietokoneen komponenttien (suoritin, emolevy, näytönohjain, kiintolevy) jäähdyttäminen esimerkiksi silloin, kun tehdään ylikellotusta. On huomattavasti tehokkaampi ja hiljaisempi ratkaisu kuin jäähdyttäminen tavallisilla tuulettimilla, mutta toisaalta maksaa enemmän ja toimintaongelma voi tuhota koko laitteiston (kone kastuu).
Videoeditointi
Videon muokkaamista, täydentämistä, yhdistämistä toisiin videoihin tai kuviin tai muuta jälkikäsittelyä, jonka lopputuloksena voi olla esimerkiksi viihdevideo tai opetusvideo. Videoeditointi vaatii tietokoneelta yleensä tehokkaan näytönohjaimen, mutta yksinkertaista muokkausta on mahdollista tehdä jopa älypuhelimella.
Videtykki
Kattoon kiinnitettävä tai jalustalle asetettava projektori, johon tietolaite yhdistetään ja joka näyttää suuren kuvan valkokankaalle. Käytetään esimerkiksi oppilaitoksissa ja kotiteattereissa.
Viestintä (tietolaitteiden välinen)
Tietolaitteiden välisessä viestinnässä on kolme osapuolta: lähettäjä, vastaanottaja sekä viestin välittäjä. Viesti siirtyy osapuolelta toiselle hyvin määritellynprotokolla sanelemien sääntöjen mukaisesti. Viestintäkanava voi olla langallinen (puhelin- tai kaapeliverkon kautta kulkeva yhteys) tai langaton (datayhteys).
Viestintäkanava, Viestintäpalvelu
Esimerkiksi puhelin, tekstiviestit, sähköposti, Whatsapp Facebook, Instagram ja Twitter. Kanava, jolla voidaan ottaa yhteyttä muihin ja antaa muille mahdollisuus ottaa yhteyttä.
Viitemateriaali
Sisältö, joka on suunniteltu tiedon tai osaamisen tarkistamista varten. Aiheeseen tutustumiseen soveltuu yleensä paremmin tutoriaali. Esimerkiksi tämä teos on viitemateriaali tietotekniikan peruskäsitteistä käyttäjän näkökulmasta katsottuna. Ei ole todennäköistä, että kukaan lukisi teosta järjestyksessä sanasta sanaan.
Vim
tekstieditori, jossa on erittäin monipuoliset käytettävyysominaisuudet. Olennainen osa esimerkiksi Linux-käyttöjärjestelmän komentorivityöskentelyssä. Joustava ohjelmoinnin ammattilaisen työkalu, joka on myös ilmainen. Katso myös emacs.
Virtuaalimaailma
Ohjelmoitu kokonaisuus, jossa ihminen voi liikkua ja vuorovaikuttaa muiden virtuaalimaailmassa seikkailevien ihmisten sekä ohjelmoitujen tietokoneen ohjaamien hahmojen kanssa. Esimerkiksi Second Life. Useat tietokone- ja konsolipelit (erityisesti seikkailu- ja roolipelit) sisältävät laajoja virtuaalimaailmoja, esimerkiksi Morrowind ja Final Fantasy.
Virtuaalimaailma
Rahaa, jolla voi ostaa virtuaalisia hyödykkeitä. Esimerkiksi Linden-dollareilla voi hankkia virtuaalisen talon tai jopa saaren virtuaalimaailmassa Second Life. Myös Bitcoin voidaan ajatella virtuaalisena rahana, jos sitä vaihdetaan esimerkiksi Linden-dollareihin; toisaalta bitcoinit käyvät myös oikeana maksuvälineenä.
Virus
Haittaohjelma, joka leviää tartutetun tietolaitteen ohjelmiston tai tiedostojen kautta laajemmalle, esimerkiksi käyttäjän yhteystietojen tai sähköpostiosoitteiden listan kautta. Virus voi periaatteessa tehdä mitä vain haitallista, sillä se on yksinkertaisesti suoritettavaa koodia. Esimerkiksi se voi lähettää roskapostia laajalle yleisölle, tuhota tiedostoja tai poistaa käyttöjärjestelmän ominaisuuksia. Virus voi esiintyä niin tavallisilla tietokoneilla kuin mobiililaitteilla ja esimerkiksi Android-laitteilla on suositeltavaa asentaa tietoturvasovellus. Ainoa lähes täysin varma tapa poistaa virukset laitteelta on formatointi eli levyn alustaminen.
Virustorjunta, virustorjuntaohjelma, virustorjuntasovellus
Nykyään puhutaan virustorjunnan sijaan tietoturvasovelluksista, jotka estävät paljon muutakin kuin viruksia.
VGA
Näyttöliitäntä, joka oli pitkään vallitsevana standardina tietokoneiden näytöissä. Myös useissa uusissa näytöissä on kaiken varalta VGA-liitäntä. VGA:sta ollaan siirtymässä eteenpäin, uusi standardi tulee todennäköisesti olemaan HDMI tai DisplayPort. Voi tarkoittaa myös VGA-resoluutiota eli tarkkuutta 640 x 480.
VGA-resoluutio
Resoluutio, jossa näytöllä 640 x 480 kuvapistettä eli kuvasuhde on 4:3. Tyypillinen esimerkiksi vanhemmissa kuvaputkinäytöissä.
VPN
Tekniikka, joka laajentaa yksityisen tietoverkon yli mahdollisesti suojaamattoman julkisen verkon, kuten esimerkiksi Internetin. VPN-verkkoon kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jolloin laitteella on samat käyttömahdollisuudet kuin yksityiseen verkkoon fyysisesti liitetyllä tietolaitteella.
VPN-verkko
Verkko, johon otetaan yhteys VPN-tekniikkaa käyttäen.
Väliaine
Aine, joka välittää digitaalista tietoa sisältävän signaalin laitteelta toiselle. ESimerkiksi optinen kuitu, kuparilanka tai ilma (radioaallot). Tiedonsiirrosta vastaa [fyysinen kerros](#fyysinen kerros).
Välimuisti
Suorittimen yhteydessä oleva muisti, joka varastoi usein käytettävää tietoa lähellä suoritinta. Välimuisti nopeuttaa tietokoneen toimintaa merkittävästi. Välimuistia on useita eri tyyppejä kuten L1, L2 ja L3: L3 on joissakin tietokoneissa usean prosessoriytimen yhteistä muistia.

Välityspalvelin :

Valmiustila
Laitteen asettaminen esimerkiksi lepotilaan tai horrostilaan (Standby).
Väylä
Tietokoneen sisäinen siirtotie, jota myöten tieto siirtyy koneen eri osien välillä. Komponentit kuten suoritin, keskusmuisti, näytönohjain kuten myös oheislaitteet (sopivan liitännän kautta) on kaikki kiinnitetty väylään. Väylällä on nopeus eli kellotaajuus ja leveys. Nopeus ja leveys yhdessä määrittä vät, kuinka paljon tietoa voi liikkua aikayksikössä. Esimerkiksi USB, S-ATA ja PCI-Express.
Väylän leveys
Ilmoitetaan bitteinä tai tavuina. Tarkoittaa tiedon määrää, joka voidaan siirtää väylää myöten yhdellä kertaa eli yhtenä tapahtumana. Katso myös väylän nopeus
Väylän nopeus
Ilmoitetaan megahertseinä eli väylän kellotaajuutena. Mitä korkeampi kellotaajuus, sitä enemmän "siirtoja" väylää pitkin voidaan tehdä aikayksikössä. Katso myös väylän leveys.

W

W3C
Organisaatio, joka vastaa WWW:n standardeista ja toimii verkkoon liittyvän kehitystyön edistäjänä. Esimerkiksi HTML ja XML ovat organisaation kehittämiä standardeja.
WAN
Tietoverkko, joka kattaa verraten laajan alueen (Wide Area Network). Esimerkiksi Soneran matkapuhelinverkko Suomessa on laaja verkko. Myös Internet voidaan ajatella WAN-verkkona.
Warettaminen
Sähköisten sisältöjen luvaton lataaminen verkosta, verkkoon ja / tai jakaminen toisille käyttäjille usein P2P-protokollia käyttäen. Warettamisen merkitys on jonkin verran vähentynyt suoratoistopalveluiden esiinmarssin myötä, mutta on edelleen varsin yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Warettaminen liittyy useimmiten viihteeseen kuten musiikkiin ja elokuviin, mutta tarjolla on myös runsaasti muuta, mm. kirjallisuutta ja sovelluksia.
WAV
Standardi äänen tallentamiseksi tiedostona kiintolevylle, synonyyminä käsite aaltoääni (waveform audio file format). Esimerkiksi alkuperäinen digitaalinen musiikkinauhoitus. WAV vie paljon tallennustilaa verrattuna korkealaatuiseen MP3-tiedostoon. Tiedostomuoto FLAC säilyttää WAV-tiedoston pienemmässä tallennustilassa siten, että tietoa ei häviä (poistaa mm. taajuudet, joita ääninäytteessä ei ole).
Web-kehittäjä, Web-ohjelmoija
Henkilö, joka tekee työkseen esimerkiksi tietoverkkoihin ja verkkosivuihin liittyvää ohjelmointityötä, joskus myös suunnittelutyötä. Työ sisältää paljon muutakin kuin ainoastaan HTML-kielen kirjoittamista, mm. ymmärrystä verkon toiminnasta käyttäjän ja sovelluskehittäjän näkökulmasta, koodaustaitoa, nykyaikaisia viestintätaitoja sekä yhteistyökykyä muiden ammattilaisten kanssa.
Web-kamera
Laitteessa kiinteästi oleva tai erikseen liitettävä kamera, jolla voi esimerkiksi puhua näköpuheluja verkon kautta . Mobiililaitteissa on lähes poikkeuksetta kaksi kameraa, toinen laitteen etupuolella (näytön puoli) ja toinen takapuolella. Etupuolella oleva kamera on laadultaan heikompi ja tarkoitettu webkameraksi.
Web-palvelin
palvelin, joka sisältää verkkosivuja ja niihin liittyviä tiedostoja ja muita resursseja. Web-palvelin palauttaa sivun asiakkaalle tämän sitä pyytäessä, yleensä sekunnin murto-osassa vaikka laitteet sijaitsisivat eri puolilla maapalloa.
Web-sivu
Katso verkkosivu.
WEP
Langattoman verkon vanhentunut salausmenetelmä. WEP:n sijaan tulee käyttää WPA-salausta.
Whatsapp
Pikaviestin, joka toimii freemium-mallilla eli palvelu on ensimmäisen käyttövuoden ilmainen ja maksaa sen jälkeen 99 ¢ vuodessa. Saatavissa yleisimmille mobiilikäyttöjärjestelmille.
White hat
Hakkeri, joka tutkii tietojärjestelmien tietoturva-aukkoja ja muita ongelmia tehdäkseen järjestelmistä turvallisempia ja parempia käyttää. Esimerkiksi tietoturva-alan ammattilaisesta voidaan käyttää termiä white hat hacker. Katso myös grey hat ja black hat.
Widget
Katso pienoisohjelma.
Wi-Fi
Brändinimi WLAN-tekniikalle. Nimi on tarkoituksella tehty hieman tuttavalliseksi ja näyttää samankaltaiselta kuin Hi-Fi eli laadukas äänentoisto. Wi-Fi on käytännössä sama kuin WLAN ja kirjoitetaan joskus muodossa WiFi.
WiFi-yhteys
Katso Wi-Fi.
Wikipedia
Maailmanlaajuinen ilmainen tietosanakirja verkossa. Sisältää toisiinsa linkitettyä yleistietoa, joskus tapauksissa syvällistä ja verraten tasokasta materiaalia. Kuka tahansa voi osallistua Wikipedian sisällön tuottamiseen, kehittämiseen ja korjaamiseen. Wikipedia-artikkelit sisältävät artikkelin lopussa listan viitteistä eli tietolähteistä, joita on käytetty artikkelin kirjoittamisessa. Nämä voivat antaa hyvän lähtökohdan asian tarkempaa tutkimiseen.
Wikipedia-artikkeli
Wikipediaan kirjoitettu artikkeli. Artikkelilla voi olla useita kirjoittajia eri aikoina ja sitä on myös mahdollista kommentoida tai vaatia tarkennuksia epäselviin kohtiin. Wikipedia-artikkelin kirjoittamiseen voi osallistua kuka tahansa.
William H. (Bill) Gates III 1955–
Katso Bill Gates.
WIMAX
langaton verkkoyhteystekniikka, jonka tavoitteena on tarjota kaapelimodeemi- ja DSL-yhteyksiä vastaava verkkoyhteys. WIMAXin kantama on huomattavasti laajempi kuin WLAN-verkon kantama. WIMAX-verkkoja on pääasiassa haja-asutusalueilla ja niiden kustannukset ovat jonkin verran suuremmat kuin tavallisten verkkoyhteyksien.
Windows
Microsoftin 1980–luvulla ensimmäisen kerran julkaisema käyttöjärjestelmä. Nimellä Windows tarkoitetaan useita erilaisia käyttöjärjestelmiä, mm. Windows 3.1, XP, Vista, 7, 8, 8.1 ja 10. Windows on ylivoimaisesti suosituin käyttöjärjestelmä asiakaskoneilla, kun taas palvelimilla Linux on erittäin suosittu mm. tietoturvaominaisuuksiensa vuoksi.
Windows-käyttöjärjestelmä
Katso Windows.
Windows-kone
Katso Windows-tietokone.
Windows-tietokone
Pöytätietokone tai kannettava, joka käyttää Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmää.
Windows-puhelin
Älypuhelin tai tablet, joka käyttää Windows Phone® -käyttöjärjestelmää.
Windows-ympäristö
Yleistermi puhuttaessa Windows-käyttöjärjestelmistä ja niiden yhteisistä ominaisuuksista, kuten esimerkiksi tiedostojärjestelmästä tai sovellusten asennustavasta.
Windows Phone®
Microsoftin julkaisema käyttöjärjestelmä, jota käytetään Windows-puhelimissa. Esimerkiksi Lumia-sarjan älypuhelimet. Suosittu yrityskäytössä, on ulkoasultaan ja käyttötavaltaan hieman suoraviivaisempi kuin esimerkiksi Android.
Windows Phone Store
Sovelluskauppa Windows Phone -käyttöjärjestelmän sovelluksille.
Windowsin rekisteri
Katso rekisteri.
WLAN, WLAN-verkko
Langaton paikallinen verkko, joka yhdistyy Internetiin ja johon käyttäjä liittää tietolaitteensa (wireless local area network). Tavallinen esimerkisi kahviloissa, lentokentillä ja kotikäytössä. Jokaisella WLAN-verkolla on oma tunnuksensa (SSID), joka erottaa verkon muista langattomista verkoista. WLAN:sta käytetään myös termiä Wi-Fi. Virallinen standardi on nimeltään IEEE 802.11.
WLAN-kortti
Laitteen sisältämä piirilevy, jonka avulla muodostetaan yhteys langattomaan verkkoon. Tavallinen kannettavissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa. Katso myös Verkkokortti.
Word (Microsoft)
Microsoftin julkaisema sovellus tekstinkäsittelyyn, nykyään osa Office365-pakettia.
Wordpress
Suosittu julkaisualusta verkkosivuille ja blogeille. Sopii yrityksille tai yksityishenkilöille. Käyttö ei vaadi ohjelmointitaitoa.
WPA
WLAN-verkon salasanan vahvuus. Erityisesti WPA2 personal.
WWW
Internetissä toimiva tekniikka tai protokolla, joka käyttää asioiden ilmaisemiseen hypertekstiä eli HTML-kieltä. WWW-sivu pyydetään palvelimelta kirjoittamalla sivun osoite selaimen osoitekenttään. WWW ei ole sama asia kuin Internet, vaan yksi Internetin palvelu mm. sähköpostin ja tiedostojen siirron ohella.
WWW-sivu
Katso verkkosivu.

X

XML
Merkintäkieli, joka toimii yläkäsitteenä usealle muulle merkintäkielelle (extensible markup language).

Y

Ydin
Katso prosessoriydin (core). Linux-käyttöjärjestelmän yhteydessä termillä ydin (Kernel) tarkoitetaan myös käyttöjärjestelmän tärkeää perusosaa, joka huolehtii mm. sovellusten suoritusjärjestyksestä sekä keskusmuistin käytöstä ja johon yhdistyvät kaikki muut järjestelmän palvelut.
Yhdistäminen verkkoon
Esimerkiksi tietolaitteen yhdistäminen paikalliseen verkkoon ja sitä kautta automaattisesti Internetiin. Erityisesti langattomaan verkkoon yhdistäminen onnistuu yleensä mobiililaitteen asetuksista suoraviivaisesti (kohta WLAN ja valitsee sopivan verkon) eikä vaadi erityistä teknistä osaamista.
Yhteensopivuus
Laitteiden, käyttöjärjestelmien, sovellusten tai tiedosto yhteiskäytön sujuvuutta kuvaava termi (compatibility). Esimerkiksi LibreOffice osaa avata Word-dokumentteja eli se on ainakin jossain määrin Word-tiedostojen kanssa yhteensopiva.
Yhteiskäyttö
Useat toimijat käyttävät samaa dataa tai muuta resurssia samanaikaisesti tai eri aikoina. Tärkeää on sallia esteetön pääsy resurssiin niille, jotka resurssia tarvitsevat. Yhteiskäyttö voi tarkoittaa myös yhdellä käyttäjällä usean henkilökohtaisen laitteen toimivaa käyttöä eli laitteet ovat keskenään riittävän hyvin yhteensopivia haluttujen toimintojen tekemiseen.
Yhteisöpalvelu
Yleensä tarkoittaa sosiaalisen median palvelua, mutta voi sisältää myös muita elementtejä. Esimerkiksi Facebook mahdollistaa ryhmien luonnin vaikkapa erilaisia kiinnostuksen kohteita tai puheenaiheita varten eli "kokoaan ihmisiä yhteen" tätä kautta.
Yhteisöpalvelu
Palvelu, jossa ihmiset voivat vaihtaa ajatuksia, lähettää viestejä toisilleen sekä mahdollisesti pelata pelejä yhdessä. Esimerkiksi sosiaalisen median palvelu Facebook. Yhteisöpalvelu voi olla myös esimerkiksi keskustelupalsta, jonne kirjaudutaan ja jossa keskustellaan tietystä erikoisaiheesta verraten tuntemattomien ihmisten kanssa kaveriporukan sijaan.
Yhteydetön tila
Tila, jossa verkkoyhteydet eivät ole käytettävissä. Esimerkiksi lentotila.
Yhteyspiste
Katso langaton yhteyspiste (access point).
Yhteystiedot
Nykyään yhteystiedot on hyvä sitoa pilvipalvelun yhteyteen. Esimerkiksi Google Contacts ja Outlook ovat toimivia järjestelmiä. Digitaaliset yhteystiedot sisältävät puhelinnumeron lisäksi paljon muutakin, mm. osoitetiedot, sähköpostiosoitteen sekä organisaation nimen ja muistiinpanoja. Erillistä osoitekirjaa ei näin ollen tarvita ja vaikka tietolaitteelle kävisi jotain ikävää, ovat tiedot tallessa verkossa.
Yksikäsitteinen
Ainoa lajiaan, uniikki, eroaa tunnistettavasti muista vaihtoehdoista. Esimerkiksi salasanojen olisi hyvä olla yksikäsitteisiä eli jokaisella käytössä olevalla palvelulla on oma yksikäsitteinen salasanansa.
Yksityinen verkko
Tietoverkko, joka on esimerkiksi yrityksen tai organisaation sisäisessä käytössä ja johon kirjautuminen voi vaatia käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Yksityisestä verkosta käytetään joskus nimitystä Intranet. Verkossa asioiville voi olla määritetty rajoitetut tai rajoittamattomat käyttöoikeudet verkon sisältöihin.
Ylikellotus
Esimerkiksi suorittimen, keskusmuistin tai näytönohjaimen kellotaajuuksien kasvattaminen yleensä tietokoneen BIOS-valikosta tai asennetusta sovelluksesta. Korkeampi kellotaajuus vaatii enemmän virtaa ja tyypillisesti BIOS:sta nostetaan suorittimelle menevää jännitettä. Tämä kasvattaa myös suorittimen lämpötilaa ja voi pahimmillaan rikkoa suorittimen ja emolevyn, jos jäähdytyksestä ei ole pidetty huolta esimerkiksi tavallista tehokkaammalla tuulettimella tai vesijäähdytyksellä.
Ylläpito
Sovelluksia ja käyttöjärjestelmiä pidetään yllä eli niille julkaistaan päivityksiä säännöllisin väliajoin. Ylläpito on tärkeää, sillä uusimmilla päivityksillä säästytään tietoturvaongelmilta ja laitteet myös toimivat yleensä paremmin.
Yrityskäyttäjä
Käyttäjä, joka käyttää laitteita tai palveluita yrityksen nimissä. Yrityksiä koskevat käyttöehdot ovat yleensä erilaisia kuin kotikäyttäjiä koskevat ehdot, sillä kyseessä on kaupallinen toiminta. Lisäksi yritykset tarvitsevat laajemmat tietoturvaominaisuudet sekä tiedon arkistoinnin työkalut kuin vastaavia palveluja hyödyntävä kotikäyttäjä.
Youtube
Googlen palvelu, jonne kuka tahansa voi julkaista videoita kaikkien käyttäjien katsottaviksi tai rajoitetusti. Palvelu sisältää mm. musiikkivideoita, elokuvatrailereita, pelivideoita, liikuntaa sekä myös varsin eriskummallista pelleilyä.

Z

ZIP
Tiedostojen pakkaamisen algoritmi. Tiedostopääte on .zip. Katso myös ZIP-paketti.
ZIP-paketti
Tiedostoja pakattuna yhteen nippuun esimerkiksi yhtenä liitetiedostona sähköpostilla lähettämistä varten. ZIP-pakettien käyttö oli hyvin tavallista ennen pilvipalveluiden esiinmarssia. ZIP on tiedostomuoto eli paketin tunnistaa päätteestä .zip. Muita tiedon pakkausmuotoja ovat esimerkiksi RAR ja 7Z.
Zombi (tietotekniikka)
Tietoverkkoon, yleensä Internetiin yhdistetty tietokone, jonka krakkeri on saanut hallintaansa ja jota hän voi käyttää tehdäkseen ikäviä asioita muille käyttäjille. Zombeja käytetään mm. DDoS-hyökkäyksiin ja roskapostin lähettämiseen. Käyttäjä ei välttämättä edes tiedä, että hänen konettaan käytetään näihin tarkoituksiin.

Å

Ä

Älylaite
Yleensä älypuhelin tai tablet. Voi tarkoittaa myös esimerkiksi älytelevisiota. Laite voi sisältää SIM-kortin, jolloin sillä voidaan muodostaa datayhteys tai WLAN-yhteys verkkoon. Katso myös mobiililaite.
Älypuhelin
Nykyaikainen "kännykkä", henkilökohtainen viestintälaite. Sisältää monipuolisia toimintoja, kuten mm. tiedonhaku, valokuvaus ja verkkopankki. Esimerkiksi Android-älypuhelimella voi käyttää lähes kaikkia samoja sovelluksia kuin Android-tabletilla, koska käyttöjärjestelmä on sama molemmissa laitteissa. Vastaavasti iPhonet ja iPadit.
Älytelevisio
Televisio, jossa on sisäänrakennettu tietokone mm. verkkopalveluiden (Youtube) ja suoratoistopalveluiden (Netflix, Spotify,…) käyttöön.
Äänikortti
Piirilevy (komponentti) tai piirilevyn sisältävä oheislaite, joka tuottaa tietolaitteen äänet. Usein integoituna osana emolevyllä, mutta voi olla myös ulkoisena laitteena esimerkiksi äänen nauhoitusta varten.
Ääniohjaus
Laitteen toimintojen ohjaaminen omalla äänellä. Esimerkiksi mobiililaitteen ääniohjattu hakutoiminto etsii internetistä tietoa, kun laitteelle puhuu. Äänen tunnistus myös suomen kielellä alkaa nykyään olla riittävän hyvällä tasolla säännöllistä käyttöä ajatellen.
Äänitiedosto
Tiedostomuoto äänen tallentamiseksi tallennusmedialle. Esimerkiksi WAV, MP3 tai FLAC.

Ö

Lähdeteokset

Seuraavat teokset ovat taustalla vaikuttaneet määritelmien ulkoasuun, mutta määritelmiä ei ole tarkasti kopioitu teoksista. Kirjat ovat hyvää tietotekniikan yleislukemista

Eric Raymond: The Cathedral and the Bazaar

Pekka Himanen: The Hacker Ethic

Richard L. Brandt: The Google Guys

David Kushner: Masters of Doom

Kevin Mitnick: Art of Intrusion

Mika Vesterholm & Jorma Kyppo: Java-ohjelmointi (2005)

Tuula Nikkanen: Linuxin tarina (2002)

Steven Levy: Hackers Heroes of Computer Revolution (2010 reprint)

Steven Wozniak with Gina Smith: iWoz Computer Geek to Cult Icon (2006)

Umesha Nayak ja Umesh Hodeghatta Rao: The Infosec Handbook (2014)

Programmers Stackexchange: http://programmers.stackexchange.com

Stackoverflow: http://stackoverflow.com/

Wikipedia, suomen- ja englanninkielinen

http://www.tsk.fi/tsk/termitalkoot/

http://blogs.helsinki.fi/monatta-hanke/files/2011/05/selkosanasto.pdf

http://ornanet.dy.fi/itsanasto.htm

Lisäksi lukuisia verkkosivuja, joita en muista tähän hätään.

Kiitokset

Haluan kiittää Jyväskylän ikääntyvien yliopiston tuutoreita sekä muutamaa muuta henkilöä yhteistyöstä sanaston ymmärrettävämpään muotoon saattamisessa. Toteutukseen ja tarkistukseen ovat osallistuneet aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan: Carlson Laila, Holma Sakari, Järvinen Arto, Kokkonen Sirkka, Nykänen Juhani.

2018 Riku E. Järvinen. Sivujen taustalla vaikuttaa Bootstrap.